• 17 Nov. 2016
  • 3 min

7 legi au fost promulgate de Președintele României

Miercuri, 16 noiembrie, Președintele Klaus Iohannis a semnat 7 decrete, printre care se numără adăugarea zilei de 1 iunie pe lista sărbătorilor legale.

Românii vor avea parte de o zi liberă în plus, angajatorii au opțiunea de mări valoarea tichetelor de masă și este clarificată legea privind pensiile publice. Iată mai multe informații despre fiecare decret semnat de Președintele României.

Decret pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii

 

Se referă la adăugarea zilei de 1 iunie, dată la care românii celebrează Ziua Copilului, pe lista sărbătorilor legale. Propunerea legislativă a avut în spate o campanie inițiată de postul de radio Itsy Bitsy FM, proiect ce s-a aflat în derulare timp de un an și s-a bucurat de susținerea Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a liderilor de opinie Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tily Niculae, a parlamentarilor, a specialiştilor psihologi și a asociaţiilor de părinţi.

Astfel, Ziua de 1 iunie – Ziua Copilului – se adauga celorlalte sărbători legale: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun.

Decret pentru modificarea art. (3) alin. (1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă

 

Prin această modificare, angajatorii pot alege să majoreze valoarea tichetului de masă până la 15 lei, față de 9 lei – cât este în prezent. Inițiativa nu are caracter obligatoriu, angajatorul putând opta să nu modifice suma alocată acestor bonuri. După promulgarea modificării, legea stipulează: „Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 15 lei la data aplicării prevederilor prezentei legi”.

Legea privind diminuarea risipei alimentare

 

“În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede legea.

Măsurile ce pot fi luate pentru a preveni risipa alimentară sunt următoarele:

  • responsabilizare în lanțul agroalimentar, de la producție, procesare, depozitare, distribuție și comercializare, până la consumatorul final, inclusiv în industria hotelieră și în sectorul serviciilor alimentare;
  • vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei limită de consum;
  • transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar încă în limita datei de expirare de consum, către entități, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu obligația respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de igienă, inclusiv cerințele privind temperatura pe perioada depozitării și transportului, precum și la etichetarea corespunzătoare.

Încălcarea prevederilor acestei legi poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 6.000 de lei.

Decret pentru modificarea Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive

 

Potrivit modificării, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) vor fi incluși în comisiile de verificare a condițiilor de siguranță, la începutul sezonului competițional, în arenele unde au loc competiții sportive cu grad de risc (cum va fi cazul în Campionatul European de Fotbal din 2020, în care București va fi una dintre capitalele gazdă).

De asemenea, prin acest act normativ, se vor înăspri sancțiunile aplicate pentru nerespectarea obligațiilor de siguranță, prin penalizări precum: suspendarea dreptului de a organiza competiții și jocuri sportive pe teren între o lună și 6 luni sau interzicerea accesului spectatorilor în arenă sau în anumite sectoare din tribună.

Decret pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România

 

Legea are în vedere scăderea tarifelor pentru roviniete, pentru anumite categorii de vehicule pentru transportul mărfii. Vehiculele de transport de marfă cu 3,5 tone sub masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 7,5 tone vor beneficia de mofificări astfel: pentru șapte, 30 și 90 de zile, tarifele rovinietelor vor fi de 16, 32 și respectiv 92 de euro (față de 20, 52 și 120 de euro, în prezent). Scăderi vor fi și pentru vehiculele de transport de marfă cu 7,5 tone sub MTMA mai mică de 12 tone. Pentru șapte, 30 și 90 de zile se va plăti 28, 56 și 160 de euro (față de 35, 91 și 210 euro). Pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (cu maximum trei axe), scăderile de tarif vor fi valabile pentru rovinietele de șapte, 30 și 90 de zile: 36 de euro, față de 45, 72 de euro, față de 117, și 206 euro, față de 270. Iar pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (cu minimum patru axe), rovinieta de 30 de zile și cea de 90 de zile vor costa mai puțin: 121 de euro, față de 143, și 345 de euro, față de 374.

Lipsa rovinietei poate fi sancționată cu amenzi de până la 4.500 de lei.

Decret pentru modificarea art. 109 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

 

Pentru a treia oară în 2016, se modifică legea pensiilor. Noile reglementări aduc clarificările necesare, pentru a se evita diferențele între pensiile persoanelor care au efectuat aceeași muncă, în același interval. Proiectul vizează încadrarea în grupele de muncă I și a II-a, a persoanelor care nu au fost nominalizate în liste de către unităţile angajatoare, chiar dacă şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă  încadrate pentru aceste categorii.

De asemenea, a fost introdusă prevederea conform căreia valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, începând cu 1 ianuarie 2017.

Nu în ultimul rând, a fost instituită şi cea de-a 13-a pensie pentru persoanele care au drept de pensie situat sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu realizează alte venituri.

Legea pentru instituirea Zilei Limbii Turce

 

Actul normativ prevede instituirea datei de 5 iunie ca Ziua Limbii Turce, ocazie prin care pot fi organizate manifestări culturale, dedicate acestei sărbători.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply