• 26 Oct. 2015
  • 3 min

Opt sfaturi ciudate pentru un interviu reușit

Într-un interviu de angajare contează câteva detalii care țin de autocontrol și de atitudine. Respectă sfaturile de mai jos și ai toate șansele să impresionezi angajatorul.

„Niciun angajator, oricât de dur sau de pretenţios ar fi, nu mi-ar putea rezista”. La concluzia asta ai ajuns când ai repetat pentru ultima oară, în faţa oglinzii, discursul pe care ţi l-ai pregătit pentru interviul de angajare. Ştiai deja răspunsurile la cele mai comune întrebări adresate în astfel de situaţii, iar cunoştinţele tale sunt „beton”, ca şi CV-ul. Nimic nu te mai putea lua prin surprindere. Şi totuşi, ceva nu a mers bine. Există pe lumea asta lucruri pe care le consideri atât de firești încât nici nu le bagi în seamă. Ele pot face însă diferența între un interviu de succes şi unul ratat. Controlul asupra reacţiilor corpului este mai important decât credeai, la fel şi micile detalii referitoare la poziţionarea sau atitudinea în faţa celui care te intervievează.

Ascultă înainte să vorbeşti

„Când am emoţii, vorbesc mult”. De câte ori ai auzit propoziţia aceasta? Ei bine, oricât de tensionat ai fi, e bine ca la interviuri să asculţi bine înainte să vorbeşti. Altfel, rişti să răspunzi la întrebarea greşită. Ba, mai mult, sunt toate şansele ca în faţa ta să se afle cineva căruia nu îi place să fie întrerupt. Ştim, e greu să-ţi controlezi reacţiile când eşti emoţionat, dar te va ajuta. Când te arăţi interest de discursul celui din fața ta, îl vei face să creadă că este special.

Nu îţi forţa vocea

Poate crezi că un ton mai autoritar sau, dimpotrivă, unul mai blând te va ajuta să imprsionezi anagjatorul. Te înşeli, atunci când îți schimbi vocea rişti doar să creezi efecte amuzante. Iar tu nu dai examen la actorie. Vorbeşte, așadar, „pe limba ta”. Şi nu vorbi prea repede. Nu îţi schimba vocea. Aşa le vei arăta celor din faţa ta că nu îți este ruşine cu tine însuţi.

Nu lăsa vocea să tremure

Ochii sunt oglinda sufletului, dar vocea poate fi oglinda caracterului. Arată că eşti tare şi sigur pe tine. Nu îţi lăsa vocea să tremure, chiar dacă uneori poate fi greu să controlezi reacţiile corpului.

Stai într-o poziţie relaxată

Să nu ai încredere în spătarul scaunului. Nu doar că se poate rupe sau desprinde, ceea ce ar echivala cu un dezastru pentru tine, dar dacă te laşi prea mult pe spate, muşchii tăi, deja încordaţi din cauza emoţiilor s-ar putea să aibă mari probleme, iar tu sigur nu vrei să afişezi o față „constipată”. Stai drept, poate doar puţin aplecat în faţă. Vei sugera încredere în sine şi dinamism.

Fii tu însuţi

Dacă nu încerci să pari altcineva decât eşti o să inspiri încredere. Fiind tu însuţi, le spui celor din faţa ta că eşti mulțumit cu ceea ce eşti, că eşti relaxat şi autentic. Gândește-te că eşti printre cei puţini selectaţi să susţină interviul. Ai încredere în tine, consideră-te special fără să exegerezi.

Ţine mâinile la vedere

Se spune că un mare actor se vede după felul în care îşi folosește mâinile pe scenă. Tu nu trebuie să fii un mare actor, dar te poate ajuta foarte mult dacă ţii mâinile la vedere. Este un semn de sinceritate şi este demonstrat statistic că persoanele care îşi arată mâinile au mai multe şanse de a fi angajate.

Rămâi în picioare până începe interviul

De ce le mai multe ori, înainte să intri la interviu eşti invitat să aştepți câteva minute. Cineva îţi va oferi cu siguranță un scaun. Nu accepta. Rămâi în picioare. Nu vrei să creadă despre tine că eşti un leneş. În plus, vei părea mult mai încrezător dacă, atunci când apar evaluatorii, le vei vorbi de la acelaşi nivel.

Opreşte-te din tremurat

Este doar un reflex, însă poate fi controlat. Poţi să opreşti tremuratul. Pur şi simplu trebuie să îţi încordezi muşchii braţelor până când trece momentul de frică. Nu vei mai tremura şi nu mai rişti să pari neîncrezător.

A fost util articolul? 0
interviuinterviu de angajarejob

Leave a Reply