Două tinere au umplut o cameră din București cu 100.000 de bile din polietilenă și au dat startul unei afaceri inedite.
România are, de două săptămâni, prima „piscină” cu bile destinată adulților. „Piscina” nu este altceva decât o cameră de 35-40 de metri pătrați umplută cu 100.000 de bile moi, albe, din polietilenă și „căptușită” cu tot felul de materiale speciale astfel încât cei ce aleg să facă o „baie” să nu se accidenteze. Camera cu bile se află într-o casă cu două etaje din București, amplasată undeva în apropiere de piața Unirii. Ana și Adina, două prietene de 29 și 30 de ani, care lucrează în publicitate, au decis să intre în lumea antreprenoriatului cu o idee de afaceri inedită nu doar în România, ci și în lume, pentru că astfel de camere mai există doar în Londra și New York. „Probabil că ideea unei asemenea camere o aveam în subconștient încă de când am depășit 11 ani”, spune, glumind, Adina, despre cum a apărut „piscina urbană”, așa cum și-au denumit cele două acționare afacerea. „Ana a văzut un filmuleț pe net cu o cameră similară în Londra, mi l-a arătat și mi-a plăcut foarte mult”, precizează Adina. Totul se întâmpla prin martie-aprilie 2015.
Cele două s-au hotărât să pornească un astfel de business după ce a apărut posibilitatea de a aplica pentru niște fonduri europene. În două săptămâni au scris un proiect în care și-au detaliat ideea de afaceri, l-au depus, iar într-o lună de zile au primit un răspuns pozitiv. „Răspunsul l-am primit prin iulie 2015. Am obținut o finanțare de 10.000 de euro, la care am adăugat încă 15.000 de euro – economiile mele și ale Anei. Ambele suntem implicat în mod egal în afacere”, precizează Adina. Cele două antreprenoare s-au mișcat foarte repede și, în august 2015, au semnat un contract de închiere pe un an pentru casa de circa 170 de metri pătrați în care se află „piscina urbană”. Renovarea și amenajarea casei a durat „destul de mult”, așa că tinerele au pornit efectiv businessul abia la jumătatea lui ianuarie 2016.
„Piscina urbană” este umplută cu 100.000 de bile rezistente la șoc, care au fost comandate din China și care au sosit, pe mare, într-un container cu 100 de saci. „Am ales ca bilele să fie albe, pentru că ne-am gândit că așa ar fi mai potrivite pentru adulți. Bilele trebuie curățate periodic, cam o dată pe lună”, afirmă Adina.
Cele două au comandat, în total, 150.000 de bile, iar celelalte 50.000 rămase de bile le vor folosi pentru o „piscină” mobilă, pe care Ana și Adina vor să o ducă la diverse evenimente urbane, cum ar fi Street Delivery, ori în sediile corporațiilor. Cele 150.000 de bile au costat 10.000 de euro. Diferența de 15.000 de euro a fost cheltuită pentru amenajarea casei care, pe lângă camera cu bile, mai are încă trei încăperi. Într-una dintre ele se află o masă de fussball, iar în celelalte două – o ceainărie. „În afara noastră, mai avem un angajat. Însă, dacă lucrurile vor merge așa cum au mers până acum, cu siguranță cu vom mai angaja un om”, precizează Adina.
Afacerea fetelor funcționează în fiecare zi a săptămânii, cu program extins (de la 10:00 la 24) în week-end. De luni până vineri locul se deschide la ora 19:00 și se închide undeva în jurul orei 23:00. „Ne-a suprins și pe noi avalanșa de rezervări de care am avut parte până acum. Cred că avem un grad de ocupare de 95%”, subliniază Adina. O oră petrecută în camera cu bile costă 30 de lei/persoană, iar în „piscină” nu pot intra mai mult de 12 oameni. „Dacă ar fi să fac un profil al clienților pe care i-am avut până acum, aș spune că au între 25 și 40 de ani. Totuși, au venit și mulți tineri sub 25 de ani”, arată Adina.
Bonul mediu per client, fără a include și costul orei de „înot” printre bile, este în jur de circa 30 de lei, echivalentul a două băuturi. „Oamenii intră în camera cu bile, stau un timp, după care ies, mai beau o gură de ceai, iar apoi reintră. Oricum, camera este destul de solicitantă. Cineva mi-a spus, la un moment dat, că o oră petrecută printre bile echivalează cu o jumătate de oră de sală”, afirmă antreprenoarea. Cei ce trec pragul casei petrec, în total, în jur de două ore în locație, atât în camera cu bile, cât și în ceainărie.
Cele două partenere din afacere se așteaptă să-și recupereze banii pe care i-au investit în circa șase luni, „dacă lucrurile merg așa cum am mers și până acum”. Totuși, în perioada următoare, ele vor fi nevoite să facă investiții suplimentare în amenajarea spațiului.
Adina se asțeaptă la o cifră de afaceri de 60.000 – 65.000 de euro pentru primul an de funcționare al businessului. Deocamdată, tinerele antreprenoare nu în plan să deschidă camere similare în alte zone din București sau din țară.