• 18 Feb. 2016
  • 3 min

Ultimul test până la angajare: interviul cu CEO-ul. Află cum să te pregătești

Fii gata pentru un interviu atipic, în care cunoştinţele tehnice, dar şi experienţele de viaţă vor conta în egală măsură. Întrebările sunt dintre cele mai neobişnuite, iar prezenţa de spirit, răspunsurile perspicace şi simţul umorului sunt ingredientele unui interviu reuşit.

Ai trecut de interviul cu agenţia de recrutare, precum şi de interviul cu HR-ul companiei unde îţi doreşti să lucrezi. Eşti pe lista scurtă a candidaţilor şi CEO-ul deja are referinţe pozitive despre tine. Rămâne doar să îl convingi că eşti omul potrivit care poate conduce cu responsabilitate o parte din business-ul său. Zarurile au fost aruncate, iată cum să joci cu tact cea mai importantă întâlnire! 

Cum să te pregăteşti pentru interviul cu CEO

 

Urmează sfatul Forbes.com şi acordă câteva ore pregătirii pentru întâlnirea cu CEO-ul. Realizează o analiză SWOT a companiei (puncte forte, slăbiciuni, oportunităţi şi posibile ameninţări), precum şi o analiză a competiţei. Pentru a şti care este cea mai potrivită abordare, întreabă specialiştii HR pe care i-ai întâlnit pe parcursul interviului şi foloseşte contactele din networking-ul tău profesional. Sigur vei găsi o persoană care îţi poate oferi detalii despre cultura companiei şi despre CEO. Completează informaţiile cu propria ta documentare despre CEO, despre cariera, valorile şi hobby-urile sale. Astfel creezi premisele unei conversaţii relaxante, cu o abordare prietenoasă.

Realizează o scurtă evaluare a interviului pe care le-ai avut cu HR-ul companiei sau cu directorul de departament şi decide care au fost punctele tale forte şi ce ar fi bine să îmbunătăţeşti. De regulă, în cadrul interviului final, CEO-ul va insista asupra anumitor aspecte pe care nu le-ai detaliat în primele interviuri. Fii pregătit cu acele informaţii din experienţa ta care consideri că te diferenţiază de ceilalţi candidaţi: o certificare, o abordare neobişnuită, dar eficace a unei situaţii-cheie din activitatea ta.

Îţi recomandăm să eviţi la începutul interviului întrebările despre salariu, beneficii, promovări şi să afli cum poţi contribui la dezvoltarea companiei şi să arăţi entuziasm pentru noul proiect. Povesteşte experienţe din cariera ta care se pliază pe cerinţele actuale ale job-ului. Potrivite sunt şi întrebările despre misiunea ta în cadrul companiei şi despre rolul în cadrul echipei de lucru.

În timpul interviului, ghidează cu tact discuţia şi echilibrează întrebările cu ascultarea activă. Arată că eşti un candidat credibil, nu perfect. CEO-ul caută un om implicat care, prin abordarea sa, promite să rămână mult timp alături de companie. Eşti mult mai apreciat dacă arăţi că ştii ce vrei în carieră, decât dacă să mizezi pe faptul că ai ajuns în etapa finală a interviului şi vei fi candidatul ales.

Profilul CEO-ului şi abordările potrivite la interviu

 

CEO-ul pregătit pentru pitch

 

Îţi oferă doar câteva minute în care să vorbeşti despre tine. Poţi folosi acest timp pentru a sintetiza experienţele remarcabile din cariera ta şi rezultatele. Pentru a convinge, merită să alegi acele experienţe prin care arăţi că eşti persoana potrivită pentru companie.

CEO-ul interesat de rezolvarea problemelor

 

Eşti în măsură să fii partenerul meu de business? Ai o abordare strategică şi know how-ulnecesar pentru a rezolva problemele companiei? Eşti implicat şi motivat să rămâi alături de companie pe termen lung? Sunt întrebările care transpun obiectivele CEO-ului. Poţi răspunde cu entuziasm şi exemple concrete de situaţii rezolvate în cariera ta.

CEO-ul tipicar, gata să identifice probleme

 

Fii pregătit cu informaţii despre cariera ta, despre industrie, companie şi despre CEO. Va încerca să găsească anumite aspecte din cariera ta unde nu excelezi şi chiar să îţi testeze reacţia faţă de stres. Faci faţă cu brio interviului dacă arăţi că eşti relaxat şi combini cu măiestrie informaţiile astfel încât să îl flatezi.

CEO-ul cu o atitudine rezervată

 

Interviul tău începe înainte de conversaţia propriu zisă. Contează abordarea ta din e-mail-uri, flexibilitatea în stabilirea orei şi a datei, precum şi un simplu Mulţumesc! În momentul în care ajungi la interviu, CEO-ul studiază cum interacţionezi cu ceilalţi candidaţi, dar şi cu membrii companiei. În timpul discuţiei, este atent cum reacţionezi atunci când discuţia este întreruptă sau există un detaliu care afectează desfăşurarea interviului.

Întrebările CEO-ului pentru tine

 

Cel mai bun exerciţiu pentru un interviu atipic sunt întrebările de la Google. Dacă candidezi pentru job-uri în domeniul IT, în inginerie sau în publicitate, pregăteşte-te să impresionezi prin perspicacitate, gândire logică şi răspunsuri care nu există în mediul online. Oferă perspectivă şi autenticitate în răspunsurile la cele mai neobişnuite întrebări: Dacă ai câştiga la Loterie, te-ar mai interesa un loc de muncă? Cum ai descrie camera ta? Cum te-ai descrie într-un cuvânt?

Oferă întodeauna un preview despre cum va fi compania dacă te va recruta. Astfel îţi maximizezi şansele pentru a primi cel mai aşteptat apel telefonic: Felicitări, sunteţi angajatul nostru!

 

A fost util articolul? 4
interviu de angajare

Leave a Reply