Emanuel Stanciu, IT Help Desk în domeniul telecomunicaţiilor, a învăţat din comunicarea cu recrutorii irlandezi că CV-ul stufos nu ajută. I-au spus că nu au înţeles nimic şi i-au cerut un CV scurt de numai două pagini. De atunci, îşi adapteză CV-ul pentru job-ul la care aplică şi selectează doar informaţiile relevante.
„Fii scurt și la obiect”, spune cea de-a patra regulă eJobs care îţi face CV-ul să conteze în ochii recrutorilor. Bravo ție că ai luat premiu la compunere într-a patra, dar în CV nu-i timp de așa ceva. Din două foi şi trei mişcări poţi fi relevant.
Drumul către un CV succint trece prin experiențe cu angajatori români și străini, unii dintre ei chiar exigenți când văd CV-uri de patru pagini. Emanuel Stanciu a învățat să aprecieze timpul său și al recrutorilor și a selectat în CV-ul de pe ejobs.ro doar informațiile care arătau că este potrivit pentru job-ul dorit.
Emanuel Stanciu: Sinceritatea este o regulă de aur în CV. De regulă, îmi adaptez profilul pentru cerințele job-ului. Citesc descrierea și descopăr realizările care mă fac potrivit pentru locul de muncă la care aplic.
Merită să adaptezi CV-ul fiecărui job, însă mereu cu atenție la acuratețea informațiilor transmise. Există şi situații în care îl adaptezi atât de bine, te duci la interviu, îl iei și ești angajat. În primele zile de lucru îți dai seama că nu poți realiza unul dintre task-uri (sarcini de lucru – trad.) pentru că nu ai cunoștințele necesare. Ai pierdut timpul angajatorului, ai pierdut timpul agenției de recrutare și ai pierdut timpul tău – cel mai important.
Emanuel Stanciu: Din comunicarea cu recrutorii mi-am dat seama că adresa de e-mail realizată într-un mod profesionist contează pentru că de ea depinde decizia de a te suna sau nu. Este o metoda sigură de contact, uneori unica metodă, şi, ce-i drept, este bine să nu conţină porecle, abrevieri sau simboluri. Dacă nu ai o adresă de e-mail după modelul prenume, nume și vrei să aplici cât mai repede la un job, recomand să indici doar numărul de telefon. Pentru a crea o impresie bună, este indicat să ai și o poză realizată în mod profesionist. În cazul job-urilor tehnice, precum al meu, fotografia nu contează la fel de mult ca pentru job-urile care presupun relația cu publicul.
Emanuel Stanciu: Normele gramaticale transmit ablitățile de comunicare corectă și atenția la detalii. Dacă am dubii în privința unor acorduri, exprimări, există Spell Checker, corector gramatical pentru limba română, dar şi pentru limbi străine care oferă suport. Și în acest caz contează atitudinea și modul în care știu să mă descurc.
Emanuel Stanciu: Este inutil să am trei-patru pagini de CV cu tot istoricul job-urilor care poate nu se pliază pentru job-ul la care aplic. Mă gândesc la specialiștii în recrutare care poate văd 100 de CV-uri pe zi. Dacă fiecare CV ar avea câte patru pagini, este enorm să parcurgi 400 de pagini într-o zi. Cu un CV de patru pagini consum timpul recrutorului și s-ar putea să nu fie prea încântat de profilul meu profesional.
Emanuel Stanciu: Completarea fiecărei rubrici din CV este importantă, însă depinde de job-ul pentru care candidez. Eu, de exemplu, consider că este mai puțin important să subliniez o mulțime de abilități în rubrica dedicată. Cel mai bine este să dovedesc aceste abilități prin realizări, prin listarea angajatorilor. Specialiștii în resurse umane care se ocupă de vizualizarea CV-urilor recomandă, desigur, completarea tuturor rubricilor din CV.
Consider, totuși, că un CV merită să fie completat la obiect pentru a nu avea prea multe pagini. De exemplu, eu am lucrat în Irlanda și am mers la angajator cu un CV cu multe pagini şi rubrici, toate completate. Mi-au cerut un CV scurt, maximum două pagini pentru că nu au înțeles nimic din CV-ul mult prea stufos.
Emanuel Stanciu: Scrisoarea de intenție contează, dar cel mai mult contează abordarea mea la interviu. Eu am construit câte o scrisoare de intenţie pentru fiecare angajator în parte. Mai important decât scrisoarea de intenție este CV-ul, pe care mi-l construiesc sincer şi concis, ca să mă reprezinte.
Emanuel Stanciu: CV-ul este cartea mea vizită. Reprezintă 50% din experința de angajare. Restul de 50% sunt eu, omul, care se duce la interviu şi se vinde. Dacă nu am abilităţile necesare pentru a-mi pune în evidenţă calităţile la un interviu, nu am nicio șansă. De obicei, îmi actualizez CV-ul cu realizările care sunt semnificative pentru locul de muncă la care aplic și cântăresc greu în evaluarea pe care o realizează angajatorul. În general, nu are rost să menționezi un job de acum zece ani decât dacă ai stat la respectivul loc de muncă cei 15 ani. Eu mă pun întotdeauna în locul recrutorului care analizează CV-ul. Se uită pe prima și a doua pagină și extrage informațiile care se pliază pe cerințele job-ului.
Pentru a realiza un CV într-un mod cât mai profesionist, am mers la o agenție care oferă consiliere. Informațiile pe care le-am aflat îmi sunt utile și acum în realizarea CV-ului. M-a ajutat mult și analiza CV-ului în cadrul târgurilor de job-uri din România. În Irlanda, am avut parte de o experiență similară și irlandezii sunt foarte deschiși, îți spun verde în față care sunt problemele. Până la urmă trăiești și înveți.
Emanuel Stanciu: Site-ul ejobs.ro mi se pare la același nivel cu site-urile mari de recrutare din străinătate. Apreciez numărul de companii prezente aici şi notorietatea lor. Pentru candidații care vor să își facă CV-ul vizibil există și opțiunea CV Premium. eJobs.ro m-a ajutat să-mi găsesc un job pentru că navigarea este simplă și concisă și pot accesa portalul atât de pe desktop, cât şi de pe telefonul mobil și de pe tabletă fără mari bătăi de cap. De asemenea, mi-a fost foarte util și newsletter-ul pe care îl primesc, și acum, zilnic. Cu ajutorul lui am știut mereu care sunt job-urile disponibile chiar dacă în acest moment nu sunt în căutarea unui loc de muncă.
Emanuel Stanciu: Am aplicat pe ejobs.ro, la un job de IT Desk Support. Am fost ales din 136 de candidați. Recrutorul m-a abordat și m-a chemat la interviu. Am avut o discuție cu specialistul în resurse umane și cu managerul actual despre mine şi despre cunoştinţele tehnice. Am aflat detalii despre fișa postului și am apreciat că descrierea job-ului semănă bine cu ce mi-a fost prezentat la interviu. Recrutoarea mi-a promis că mă va suna indiferent de hotărârea pe care o va lua. În general, apreciez recrutorii care spun că nu m-am pliat pe un job, dar păstrează CV-ul pentru alte oportunități.
La o săptămână după interviu, m-a sunat să-mi dea o veste bună. Am discutat telefonic despre salariu și am convenit o sumă. Am lăsat discuţia despre salariu pentru ultima fază a interviului pentru că nu avea rost să întreb acest aspect. În primul rând, contează să știi să te vinzi ca să fii ales.
Acum lucrez într-o companie internațională și există permanent un schimb valoros de informații. Nu am timp să mă plictisesc. Referitor la oportunitățile oferite de companii, îmi aduc aminte că atunci când am plecat în Irlanda am stat lângă o recrutoare care își găsise un post la Google Europe. Am băut două sticle de vin pentru că îi era teamă de noile provocări. De regulă, nu apar probleme pentru că o companie internațională are strategii prin care te ajută să te integrezi în noul mediu de lucru. Dacă ai o bază solidă de cunoştinţe, poți să valorifici oportunitățile pe care compania le pune la dispoziție.