Veeam Software, producător și furnizor de soluții de arhivare și de recuperare a datelor, a intrat pe piața locală în noiembrie 2015 și, în doar șase luni, a recrutat circa 120 de oameni, care deservesc clienți din toată lumea.
Compania Veeam Software, producător şi furnizor de soluții de arhivare și de recuperare a datelor, a investit un milion de euro în deschiderea unui birou la București, care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută.
„Am angajat circa 120 de oameni din noiembrie 2015 și până în prezent, iar până la finalul acestui an ne dorim să atingem cifra de 200 de angajați. Planul este să ajungem la 250 de oameni până la sfârșitul lui 2018, dar suntem convinși că vom depăși acest număr. Media de vârstă a salariaților este de 25-30 de ani. Printre angajații noștri se numără oameni care au decis să se întoarcă în țară și să lucreze pentru noi, refuzând joburi internaționale la Facebook sau Google. Sperăm ca și noi să contribuim la reducerea fenomenului de <<brain drain>> (exodul de creiere – n.red.) din România”, afirmă Andrei Romanescu, CEO la Veeam Software România.
Angajații din București oferă suport pe finanțe, marketing și vânzări pentru partenerii de afaceri ai Veeam, care vând produsele companiei. Veeam Software își comercializează produsele doar prin intermediul partenerilor. Compania mai are încă trei centre globale de servicii în afara celui din București, în Sankt Petersburg (Rusia), Columbus (SUA) și Atlanta (SUA).
„Știm că piața muncii din București este una extrem de competitivă, dar nu suntem îngrijorați că nu vom găsi oamenii de care avem nevoie pentru a ne completa echipa existentă. Pe marketing și vânzări, de exemplu, avem nevoie de oameni tineri, creativi, cu <<foame>> de succes. Nu ne interesează să aibă experiență, pentru că suntem dispuși să investim în formarea lor. Fiecare angajat nou trece printr-un training care durează circa 12 luni”, spune Ratmir Timashev, CEO Veeam Software.
Biroul din București funcționează ca un hub european pentru compania cu sediul central în Elveția, care are circa 2.200 de salariați la nivel global. „În ultimele 12 luni am decis că avem nevoie de un hub în Europa și Bucureștiul se afla în topul destinațiilor noastre preferate pentru a deschide un nou centru global de servicii. Înainte de a lua decizia noii investiţii, am luat în considerare mai mulți factori, precum ușurința de a face business, nivelul costurilor, precum și forța de muncă existentă. Și, după ce am analizat toate aceste elemente, am decis că Bucureștiul corespunde tuturor nevoilor noastre. Bucureștiul este un fel de <<mini Silicon Valley >>”, menționează Ratmir Timashev.
Angajații Veeam Software România, printre care se numără și ruși, turci sau sârbi, oferă suport în limbi străine precum engleză, italiană, franceză, ebraică și turcă. „Nu vedem centrul din București ca pe un call center, chiar dacă oamenii noștri oferă suport, pentru că joburile lor sunt foarte sofisticate. Vedem Bucureștiul ca pe un oraș internațional și vrem să facem din acest birou un centru important pentru afacerile noastre. Anul acesta ne dorim ca Veeam să ajungă la o cifră de afaceri de un miliard de euro la nivel global. În zece ani vrem afaceri de zece miliarde de euro, iar centrul din București va juca un rol foarte important în atingerea acestei cifre”, precizează Ratmir Timashev.
Veeam Software a avut o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro anul trecut.
Alexandra Mirică, 28 de ani, este senior recruiter și managerul echipei de recrutare a Veeam Software România, companie pentru care a refuzat oferte de la giganți precum Facebook și Amazon. Între septembrie 2012 și martie 2016 Mirică a lucrat în Irlanda, unde a făcut recrutare pentru companii ca Microsoft, Dell sau LinkedIn. Ea a decis să revină în țară în primăvara lui 2016 și să se alăture Veeam România, pentru că și-a dorit să poată implementa și pe plan local ceea ce a învățat în străinătate.
În Irlanda a învățat că anunțurile de recrutare atractive din punct de vedere vizual au cel mai mare impact în rândul candidaților și a devenit un foarte bun „căutător” de talente. „Trebuia să cunosc foarte bine piața muncii, să știu exact unde să caut un anumit profil de candidat și să spun cu precizie în cât timp pot să găsesc omul potrivit pentru jobul potrivit. De asemenea, trebuia să știu ce titulaturi diferite folosesc companiile joburi similare”, spune Alexandra Mirică.
Andreea Păun, associate director în cadrul departamentului de birouri al companiei de consultanță imobiliară Colliers International, a facilitat intrarea Veeam Software pe piața locală. „Ei nu știau pe nimeni aici, iar eu i-am ajutat să înceapă activitățile din România”, arată Andreea Păun.
Veeam Software România are sediul în clădirea cinci a proiectului AFI Park, dezvoltat în jurul centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti. „Cei de la Veeam s-au decis extrem de repede asupra clădirii în care vor avea birourile. În vara anului trecut am avut primele contacte cu ei, iar în toamnă au ales deja clădirea de birouri. Veeam a fost primul chiriaș al clădirii și a semnat un contract pe cinci ani”, menționează Andreea Păun.
Veeam Software România ocupă 3.000 de metri pătrați la etajul al nouălea al clădirii cinci din proiectul AFI Park, care are poate găzdui maximum 300 de salariați. „Compania a ales să aibă biroul la etajul al nouălea pentru vizibilitate”, mai spune Andreea Păun.
Chiria medie pentru un metru pătrat în clădirile de birouri ale proiectului AFI Park este de 15 euro.