• 3 Aug. 2016
  • 5 min

Marius Tudosiei, antreprenorul care s-a născut să schimbe lumea

Marius Tudosiei

Marius Tudosiei, proprietarul afacerii Băcănia Veche, crede că s-a născut ca să schimbe lumea, prin mâncare sănătoasă.

Marius Tudosiei, 40 de ani, dospește de pasiune pentru mâncarea sănătoasă. Este bucătar, blogger, om de televiziune, soț, tată și, peste toate, antreprenor cu mai mult de cinci ani vechime.

Deține Băcănia Veche, o prăvălie cu produse variate – de la gemuri, compoturi și uleiuri până la condimente, cârnați și băuturi alcoolice –, o bucătărie profesională prin care oferă servicii de catering și Băcănia Veche „The Charity Shop”, un restaurant aflat în Pipera, unul dintre zonele din Capitală înțesate cu corporatiști. Locația din Pipera a fost deschisă în parteneriat cu organizația neguvernamentală Hospice Casa Speranței, către care Tudosiei plătește, lunar, 9% din veniturile restaurantului, în loc de chirie.

Marius Tudosiei a devenit antreprenor în 2010 și, până în prezent, a investit peste 150.000 de euro în businessul său, care a încheiat 2015 cu o cifră de afaceri de 1,56 milioane de lei (350.000 de euro) și un profit net de peste 66.000 de lei (circa 15.000 de euro). A pornit aventura antreprenorială cu aproximativ 25.000 de euro, bani împrumutați de la rude și prieteni, pe care însă a reușit să-i returneze în mai puțin de un an. „Nu am avut un business plan, din păcate. Vai de cozorocul meu!”, spune Marius Tudosiei.

Marius Tudosiei

Marius Tudosiei, un antreprenor pasionat de gătit.

 

Băcănia Veche a apărut prima, în 2010. „Conceptul afacerii a fost să adun, într-un singur loc, mâncare <<curată>>, adică fără inserții de niciun fel. Atât mâncare preparată, cât și mâncare nepreparată”, explică afaceristul. Băcănia avea, la început, 200-250 de produse, majoritatea din import, iar acum găzduiește între 800 și 1.200, în funcție de perioadă. Peste 80% dintre produsele existente în prezent în Băcănia Veche sunt românești. „Eu cred foarte mult în chestia asta cu mâncatul local. Ne-am născut aici și trebuie să mâncăm de aici. Pentru că, pe de-o parte, toate ingredientele sunt crescute sub același soare cu noi și procesăm altfel informația. Pe de altă parte, e important să susținem economia locală. Mi se pare absurd să dai bani pe produse din afară, când ai echivalentul lor în țară”, subliniază antreprenorul. Marius Tudosiei are 60-70 de furnizori, din toată țara, și, în fiecare an, schimbă minimum zece dintre ei.

Băcănia este pe strada Barbu Văcărescu, din București. Tudosiei spune despre clienții „prăvăliei” că au între 35 și 40 de ani și venituri medii. „Nu avem foarte mulți clienți milionari, pentru că milionarii aleargă după altceva, mai strălucitor. Iar misiunea mea nu este să satisfac orgoliile unui grup restrâns, ci să-i ajut pe foarte mulți, oferindu-le acele lucruri sănătoase, care i-ar putea face să aibă o viață mai bună”, arată Tudosiei.

Crede despre sine că s-a născut să schimbe lumea, prin alimentație, și nu se ferește să afirme că oamenii care nu au grijă ce le dau de mâncare copiilor lor se califică „cu brio pentru diploma de părinți iresponsabili”.

El nu se implică doar în conducerea afacerilor sale, ci și gătește, chiar dacă nu este bucătar profesionist. În restul timpului, mai scrie pe blog și prezintă emisiunea „Sănătatea în bucate”, difuzată de postul de televiziune Digi 24.

Marius Tudosiei s-a născut în Botoșani, dar s-a mutat în București imediat după liceu, ca să studieze Jurnalismul. Pasiunea pentru bucărie si-a descoperit-o în liceu, când locuia doar cu sora lui, într-un apartament din Botoșani. „Trebuia să gătim ca să avem ce să mâncăm”, menționează Tudosiei. Sora lui Marius, Paula Moraru, este ciocolatier și are propria afacere – Paula Ana Ciocolate.

eJobs: Ești antreprenor, blogger, gătești și ai o emisiune pe televiziune. De ce nu te concentrezi doar pe antreprenoriat?

 

Marius Tudosiei: Pentru că îmi place tot ceea ce fac. Dacă aș fi avut strict niște obiective financiare, probabil că nu aș fi pornit această afacere. Probabil că găseam altceva din care să fac bani. Dar, așa, am momente în care să întâmplă să nu rămân cu bani, ci cu niște cozonaci. Eu nu am făcut această afacere pentru bani, ci din pasiune. E drept că mă gândesc și la bani, deoarece am responsabilitatea a peste 20 de familii, adică familiile angajaților mei.

eJobs:  Câți angajați ai?

 

Marius Tudosiei: Peste 20. Trei oameni lucrează în băcănie, șapte în bucătăria profesională, iar restul în Băcănia Veche „The Charity Shop”. Avem, bineințeles, și câțiva oameni pe suport.

eJobs:  Care este media de vârstă a angajaților?

 

Marius Tudosiei: Media de vârstă din bucătărie este de 46 de ani. Sunt oameni mai copți, cu o altă viziune asupra muncii și cu un alt „drive”. Ei au ajuns să metabolizeze misiunea de bucătar altfel decât generația tânără. De exemplu, la începutul acestui an, când Bucureștiul era blocat de zapadă, oamenii mei din bucătărie m-au sunat la 6:15 dimineața și mi-au spus să stau fără grijă, că o să pregătească la timp mâncarea pe care o aveam de livrat.

eJobs:  Ce îmi poți spune despre angajații mai tineri?

 

Marius Tudosiei: Sunt mai puțin determinați decât eram eu la vârsta lor. Dar cred că, pur și simplu, este o chestiune legată de generația din care fac parte. Cu atâtea televiziuni despre nimic, oamenii s-au învățat cu chestii ușoare. Am chemat oameni la interviu, însă ne-am trezit că nu mai apăreau și, apoi, nu mai răspundeau la telefon sau la e-mail. De asemenea, am avut oameni care au venit, au început să lucreze, iar după o săptămână sau două ne-au anunțat că nu mai vin, pe motiv că li se pare greu.

eJobs:  Cu cât îți plătești angajații?

 

Marius Tudosiei: Pentru un job de vânzător, care lucrează mai puțin de 40 de ore pe săptămână, noi avem stabilit un salariu la 1.200 de lei net. Asta în condițiile în care oamenii de pe pozițiile de vânzători lucrează într-un mediu destul de cool, cu niște clienți destul de cool și într-o atmosferă relaxată. Cu toate acestea, pe zona de vânzători avem cele mai mari probleme să ne găsim oamenii. Jobul de vânzător în băcănie este jobul pe care îl acoper cel mai greu. Cred că oamenii nu vor să mai muncească.

eJobs:  Ce ai învățat, până acum, ca antreprenor?

 

Marius Tudosiei: Am învățat să ajung până aici, supraviețuind.

Marius Tudosiei

Marius Tudosiei creează preparate demne de un bucătar veritabil.

 

eJobs:  Au fost momente când ai vrut să renunți?

 

Marius Tudosiei: Dacă am anumite momente mai complicate sau dificile, strategia mea este să apăs accelerația, nu frâna. Trebuie să pui piciorul pe pedală și să apeși până la capăt. Așadar, când simți că ai tras prea tare trebuie să tragi și mai tare.

eJobs:  Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să intre în antreprenoriat?

 

Marius Tudosiei: Dacă nu sunt hotărâți să tragă până ce le dă sângele pe nas, mai bine să-și ia un job. Dacă nu ești pregătit să tragi până cazi și, apoi, să tragi și când ești jos sau bolnav ori disperat, mai bine nu te apuci. Există varianta să începi să „pedalezi” o perioadă, să convingi niște oameni să pedaleze alături de tine și, la un moment dat, să trebuiască să le spui: „Știți, trebuie să mergem acasă. Pentru că o să închidem”.

eJobs:  Ai oameni pe care îi admiri, în general? Dar modele din business?

 

Marius Tudosiei: Admir foarte mulți oameni. Unul dintre acești oameni este bucătarul Răzvan Alexandru. El are o poveste foarte frumoasă și este un om care a înțeles foarte multe despre mâncare. Când vine vorba de business, prefer să-mi setez singur ceasul.

eJobs:  Ce planuri antreprenoriale ai?

 

Marius Tudosiei: Îmi doresc foarte tare să-mi deschid un bistrou, în care să și gătesc. Să aibă o bucătărie deschisă, iar mesele să fie de jur împrejurul bucătăriei.

eJobs:  De câți bani ai avea nevoie pentru o astfel de investiție?

 

Marius Tudosiei: Probabil că de vreo 100.000 de euro.

eJobs:  Când crezi că va deveni realitate investiția în cauză?

 

Marius Tudosiei: Cu siguranță că nu anul acesta. Dar mi-am propus să strâng bani pentru această investiție. În 2016.

 

Credit foto: Cătălina Zaharescu Tiensuu

A fost util articolul? 1
  • AvatarAna zice

    1.200 pe luna e bătaie de joc. Sa trăiască el din suma asta, sa vedem ce face după ce achita 250 de euro chirie.

Leave a Reply