Câteva mingi colorate amplasate în mijlocul unui birou îi pot ajuta chiar și pe cei mai serioși angajați să aducă jocul în viața lor profesională.
Alain Cardon, 32, Bruno Medicina, Rareș Manolescu, 2009, 2, 6.000, Dragoș Nicolaescu, 3.000 și Horia Codrean. Câteva dintre cele mai importante repere din viața Elenei Marineci, o antreprenoare de 32 de ani, născută în Teleorman, dar școlită în Pitești și București. Ea deține, alături de Horia Codrean, un fost coleg de facultate, firma Starfish Events, care aduce jocul în viața adulților din România. Afacerea, pornită de Marineci și de Codrean în 2009, organizează team-buildinguri, conferințe și proiecte de consultanță pe schimbări comportamentale. Jocul se află în centrul tuturor activităților derulate de Starfish Events, un business anual de peste 200.000 de euro. „Am avut clienți foarte reticenți în a-și invita angajații la joacă. Respectivii clienți spuneau despre oamenii lor că nu i-au văzut nicioadată râzând. Pentru mine a fost șocant să aud așa ceva. Toți oamenii știu să se joace, indiferent de mediul în care lucrează. Nu există oameni care să nu se bucure din a se lua mai puțin în serios. Efectiv de asta avem nevoie în lume. Să ne mai relaxăm un pic”, spune Elena Marineci.
Ea apreciază că toți angajații cu care s-a întâlnit până acum au o licărire de joc și fericire în ei. „Este o chestie de cât de mult vor să-și aprindă această licărire. Am avut în sală oameni care păreau posaci pentru că era urât afară, pentru că aveau rate de plătit sau pentru că treceau prin alte dificultăți. Dar i-am trimis la joacă și au devenit super shiny și happy. Ce ai spune despre astfel de oameni? Că sunt posaci sau că sunt happy?”, arată antreprenoarea.
Angajații care se joacă nu devin doar mai relaxați ori mai fericiți, ci și mai productivi. „Cred că există, cu siguranță, o legătură între fericire și joacă. La fel cum există o legătură între joacă și sănătate, adică starea ta ludică se corelează cu sănătatea coporală”, menționează Marineci. Experiența ei de până acum i-a arătat că toți oamenii au o mare dispoziție către joc, indiferent dacă sunt tineri sau bătrâni ori dacă lucrează în industrii specifice. „Evident că am și eu niște prejudecăți. Dar, de exemplu, am lucrat cu o echipă de contabili care, efectiv, mi-a luat suflul. Oamenii erau atât de petrecăreți și atât de vioi încât paradigma mea despre ce înseamnă contabilii a fost zdruncinată de la temelii. De asemenea, am lucrat cu oameni foarte serioși din companii petroliere. Dar acei oameni, în momentul în care au dat de un context în care s-au potențat reciproc pe partea de joacă, au început să fie super țăcăniți”, precizează Marineci.
Ea adaugă că orice firmă care își dorește să aducă jocul în mijocul angajaților săi trebuie să facă un lucru extrem de simplu. „Să pună câteva mingi colorate în mijlocul biroului. Nu ai nevoie de mai mult, pentru că în momentul în care oamenii dau peste niște mingi colorate, le vine automat să le arunce de la unul la altul”, arată Elena Marineci.
Elena Marineci a hotărât să devină antreprenor în 2009, după ce Human Invest, compania de training pentru care lucra și cu care coloborează și acum, a hotărât să-și schimbe modelul de business, din cauza efectelor crizei financiare globale. Astfel, aproape toți angajații Human Invest au devenit colaboratori. „În urma experienței mele de lucru cu corporatiștii, am înțeles că sunt mulți oameni care intră în sevrajul programului de la 9:00 la 17:00 și care, cu timpul, devin gri. Erau niște oameni care își pierdeau culorile. Și m-am hotărânt să fac ceva ca să redau pasiunile oamenilor. Împreună cu Horia am înfiinţat firma Life after Work. Ideea era să organizăm niște workshopuri fun, în care oamenii să învețe niște lucruri noi și să se reconecteze la ideea de pasiuni”, declară Elena Marineci.
Șocul antreprenoriatului a fost destul de dur pentru Elena Marineci și Horia Codrean, care nu știau să facă marketing și vânzări, astfel încât workshopurile lor nu prea aveau succes. La unul dintre cursurile pe care le țineau Elena Marineci și Horia Codrean a participat și business angelul Dragoș Nicolaescu, fost country manager la producătorul de PC-uri Fujitsu Siemens Computers. El i-a ajutat pe tinerii antreprenori să își facă un plan de business și le-a acordat un împrumut de 6.000 de euro. „Nu am făcut niciun contract pentru acei bani. I-am primit cash. Țin minte că replica mea pentru Dragoş, când ne-am întâlnit ca să ne dea banii, a fost: <<Și acum ce faci? O să îi lipești pe frunțile noastre?>>”, își amintește Elena Marineci. Singura condiţie pe care le-a pus-o Dragoş Nicolaescu celor doi astfel pentru împrumutul de 6.000 de euro a fost să se înscrie şi să termine EMPRETEC, un program creat de Organizaţia Naţiunilor Unite, pentru sprijinirea dezvoltării micilor antreprenori. Elena Marineci şi Horia Codrean au absolvit EMPRETEC şi au primit banii, pe care i-au cheltuit „foarte prost”. Însă, chiar şi aşa, cei doi au ajuns să ţină din ce în ce mai multe workshopuri pentru companii. „După ce am terminat programul EMPRETEC, Horia şi cu mine am hotărât să ne stabilim nişte obiective pentru viitor. Iar unul dintre obiectivele mele a fost că îmi doresc să ajuns să câştig 3.000 de euro pe lună. A fost o vreme când am făcut banii ăştia, dar nu în antreprenoriat. Însă nici ca antreprenor nu sunt departe de această sumă”, explică Elena Marineci.
Pasul următor pe care l-au făcut cei doi tineri antreprenori ca să-şi dezvolte afacerea a fost să încheie un parteneriat cu The Go Game, o compania din Statele Unite ale Americii, de la care Elena Marineci şi Horia Codrean au învăţat cum să se „joace” cu angajaţii din companii. „Noi am vrut să-i reprezentăm în România, dar ei ne-au dat franciza pe Europa. Am luat franciza în 2010, iar în primul an de franciză cam 70% din tot ceea ce livram noi, vindeam în străinătate”, menţionează Elena Marineci.
Life after Work a devenit Starfish Events în 2016. „Am făcut rebranding şi am zis să ne repoziţionăm, deoarece eu şi Horia ne-am dat seama că avem nişte abilităţi complementare şi am zis să mergem şi către zona de consultanţă”, spune antreprenoarea.
Elena Marineci a avut primul contact cu lumea trainingului în timpul facultăţii, când a început să colaboreze cu Bruno Medicina, un trainer şi coach independent, adeptul unor tehnici de dezvoltare profesională neconvenţionale, precum mersul pe cărbuni încinşi. În cadrul unui eveniment în care îl reprezenta pe Medicina, Elena Marineci i-a întâlnit pe Rareş Manolescu, consulting partner la Human Invest, şi pe Mihai Stănescu, business & life coach. Şi, mai târziu, prin intermediul lui Mihai Stănescu, Elena Marineci a ajuns să-l cunoască pe Alain Cardon, CEO al companiei franceze de coaching şi formare managerială Metasysteme, prezentă şi pe piaţa locală. Alain Cardon este cel care a făcut-o pe Marineci, printr-o simplă discuţie cu ea, să realizeze că vrea să urmeze calea trainingului şi a coachingului. „Rareş Manolescu a început să mă invite la Human Invest, iar eu mi-am dat seama că îmi place să fiu în comunitatea de training şi coaching, aşa că am făcut eforturi să rămân prin preajmă. Am început să colaborez din ce în ce mai mult cu Human Invest, după care m-au angajat şi am început să livrez traininguri”, afirmă Elena Marineci.
Chiar dacă a devenit antreprenor, Elena Marineci continuă să colaboreze şi cu Human Invest, deoarece crede foarte mult în trainingurile lor. „Însă eu trăiesc din ceea ce produc ca antreprenor şi vreau să mă asigur că am o calitate bună a vieţii din antreprenoriat”, mai spune Marineci. Cel mai bun lucru care i s-a întâmplat, ca antreprenor, este că a putut să devină facilitator EMPRETEC, adică poate să predea în cadrul programului pe care l-a absolvit. „Nu-mi place să fiu antreprenor pentru că trebuie să lucrez constant cu incertitudinea şi asta consumă destul de multă energie. De asemenea, în antreprenoriat nu există pauză”, mai spune Marineci.