Vasile Andrei Vita, un antreprenor din Ardeal, resimte din ce în ce mai puternic presiunea pe care o ridică salariile tot mai mari din Cluj-Napoca.
Vasile Andrei Vita, 55 de ani, care conduce importatorul şi distribuitorul de produse şi accesorii electronice Vitacom Electronics, din Cluj-Napoca, subliniază că piaţa muncii din Vestul ţării a devenit foarte scumpă pentru angajatori. „Piaţa muncii din Cluj e foarte scumpă. Anul trecut am crescut salariile cu 25% pentru că nu am avut ce să facem”, spune Vasile Andrei Vita.
Un studiu publicat recent de eJobs, site-ul numărul unu pe piața locală de recrutare online, a scos în evidență că, deși angajații din Capitală sunt cel mai bine plătiți la nivel național, candidații din Vestul țării au așteptări salariale mai mari decât în București. Studiul eJobs a arătat că salariul net considerat corect din punctul de vedere al candidaţilor din Vest care vor un job este de 3.618 lei, cu 62 de lei peste câștigurile dorite de candidații din regiunea București – Ilfov.
Vitacom Electronics are peste 100 de angajaţi, iar 60% dintre ei lucrează în vânzări. „Dacă, de exemplu, nu eşti dispus să-i oferi un salariu de 2.000 de lei unui absolvent de marketing, atunci nu o să vină să lucreze pentru tine. Chiar dacă pretenţiile lor sunt exagerate, majoritatea oamenilor tineri ştiu engleză, iar cu calculatorul se descurcă bine. Faţă de acum câţiva ani, nivelul de pregătire al tinerilor este mai ridicat”, precizează antreprenorul.
Importatorul şi distribuitorul de produse şi accesorii electronice îşi plăteşte angajaţii, în medie, cu mai mult de 2.500 de lei net lunar. „În Cluj este o problemă foarte mare cu oamenii, nu numai cu salariile. Doar în sectorul IT&C din Cluj lucrează 55.000 de oameni. Iar salariul mediu net în IT, în Cluj, este de 1.600 de euro”, arată Vasile Andrei Vita.
Un salariu mediu lunar net de 1.600 de euro echivalează cu aproape 7.250 de lei. Angajaţii din domeniul IT&C sunt cel mai bine plătiți salariaţi din economie, cu un câştig mediu net de peste 5.500 de lei, potrivit datelor aferente lunii octombrie publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). În primele nouă luni din 2016, sectorul IT a avut a doua cea mai mare contribuţie la creşterea economică , după comerţ. Produsul Intern Brut al României a avansat cu 4,4% în trimestrul al treilea din 2016 comparativ cu perioada similară din 2015. De asemenea, în primele nouă luni din 2016, majorarea PIB a fost de 4,9% faţă de intervalul ianuarie – septembrie 2015.
Una dintre modalităţile prin care salariile din ţară ar putea să crească mai rapid ar fi ca România să adopte euro. „Eu văd ca singura şansă să creştem este să adoptăm euro. În prezent, preţurile sunt extrem de joase, ceea ce înseamnă că nu poţi face profit, ceea ce înseamnă că nu poţi plăti salarii mai mari. Adoptarea euro ar duce la creşterea preţurilor, dar şi la majorarea salariilor. Chiar dacă salariile o să crească cu un decalaj de 6-8 luni faţă de majorarea preţurilor, tot ar fi mai bine decât situaţia de acum. Chiar şi în doi ani dacă ar creşte salariile, comparativ cu avansul preţurilor, tot ar fi mai bine decât ceea ce se întâmplă în prezent”, menţionează Vasile Andrei Vita.
Proprietarul Vitacom Electronics estimează că businessul pe care îl conduce va încheia anul cu o cifră de afaceri de 9,5 milioane de euro, în creştere cu aproape 16% faţă de valoarea de 8,2 milioane de euro înregistrată în 2015. „S-au materializat mai multe proiecte în acest acest comparativ cu anul trecut. Totodată, piaţa, per ansamblu, a mers mai bine”, explică Vasile Andrei Vita.
Vitacom Elecronics se adresează, în principal, segmentului Business to Business (B2B), care generează 90% din afacerile anuale ale companiei. Totodată, compania deţine şi nouă magazine de retail la nivel naţional, precum şi două depozite. Mai mult, importatorul şi distribuitorul de produse şi accesorii electronice exportă în peste zece ţări din Europa.