Articol scris de Daniela Boicecofschi – Principal consultant Hart Human Resource Consulting www.hart.ro www.mapp.ro www.consiliereincariera.ro Exista anumite interviuri in care intrebarile intervievatorului nu primesc raspuns. Am […]
Articol scris de Daniela Boicecofschi – Principal consultant Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro
Exista anumite interviuri in care intrebarile intervievatorului nu primesc raspuns.
Am gasit un anunt interesant si credem ca este cazul sa aplicam.
Cv-ul este gata pregatit si am aplicat pentru acel job. Atunci cand in sfarsit telefonul suna ma gandesc ca “ era si timpul”.
Ajungem la interviu si de multe ori uitam ca persoanele implicate in procesul de selectie, si care iau o decizie in privinta angajarii noastre, nu stiu exact care este pozitia noastra in structura companiei in care inca lucram si ce roluri ne-am asumat de-a lungul timpului in functiile pe care le-am detinut. Astfel ca atunci cand in sfarsit avem ocazia sa ne prezentam devenim zgarciti in descrieri.
Nu ne dam silinta sa ne prezentam in fata intervievatorului din punct de vedere profesional ca si cum acesta ar trebui sa ghiceasca cum suntem doar pe baza unui CV. Insa interviul se complica atunci cand trebuie sa discutam despre trasaturile noastre de personalitate si despre modul cum interactionam cu ceialti iar lipsa informatiilorr legate de noi o punem de cele mai multe ori pe seama modestie (“nu ma pot lauda in fata dvs”).
Mi s-a intamplat sa intalnesc candidati care au rezumat toata prezentarea lor la o singura fraza. Sau, la polul opus, sa intalnesc candidati care desi nu aveau experienta foarte mare, se prezentau mult mai bine decat cei care detineau experinta semnificativa. Ultimile persoane tradau faptul ca au acordat o atentie mai mare procesului de selectie si ca identificasera mai corect care sunt competentele necesare si abilitatile acelui post.
Am intalnit si candidati care aplicau pentru o functie de conducere iar atunci cand primeau intrebari bazate pe o anumita competenta si care de obicei cer candidatului sa descrie evenimente din trecut raspundeau cu formulari la modul general, fara sa ofere un raspuns concret asupra modului in care ar actiona in situatii asemanatoare.
Daca nu esti unul dintre candatii care s-au nascut sub o stea norocoasa si au descoperit ca fiecare interviu la care au participat a fost unul de success, atunci probabil ca este cazul sa faci o schimbare in abordare. Este chiar mai bine ca inainte de a aplica sa-ti acorzi putin timp si sa te intrebi daca chiar merita sa faci o schimbare in cariera. Gandeste-te care sunt motivele reale care te determina sa-ti doresti altceva, si de ce la actualul loc de munca nu poti obtine ceea ce-ti doresti. Este cumva actualul loc de munca o piedica in dezvoltarea ta, este numai aspectul financiar cel care te ne/multumeste ? Ti-ai facut o strategie, ai stabilit niste termene, etape sau te-ai gandit care sunt de fapt persoanele care te pot ajuta, din cadrul companiei in care lucrezi?
Daca totusi crezi ca nu mai este nimic de facut deca sa schimbi locul de munca, atunci inainte de a aplica defineste clar care sunt valorile si asteptarile tale, iar apoi fii o persoana perseverenta si entuziasta in culegerea informatiilor despre jobul pe care-l vizezi.
Atunci cand ajungi la interviu ti se da de fapt sansa de a demonstra ca ai competentele necesare ocuparii acelui job asa ca NU rata aceasta sansa! Si nu uita: faptul ca ai fost deja invitat la interviu iti arata ca esti un candidat interesant asa ca multa bafta!