• 18 Nov. 2008
  • 3 min

Interviul – Importanţa primelor 10 Minute.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Un articol de Loredana Vladareanu, HR Consultant www.bia.ro Au, oare, o imortanţă mai mare acele prime 10 minute din interviu decat celelalte? Sau decat toate celelalte? […]

Un articol de Loredana Vladareanu, HR Consultant
www.bia.ro

Au, oare, o imortanţă mai mare acele prime 10 minute din interviu decat celelalte? Sau decat toate celelalte? Personal, consider că da. Cel puţin privite din perspectiva consultantului HR.

Fiecare candidat este un potenţial “loz câstigător”. Dar nu poţi şti asta. Mai ales in lipsa unui contact direct, a unei discuţii “face to face”. în regulă, i-ai studiat CV-ul, a existat şi un scurt interviu telefonic, pare a fi potrivit proiectului tău. Însă volumul cel mai mare de informaţii ţi-l va oferi întâlnirea şi discuţia directă. Iar daca ştii unde şi mai ales cum să “priveşti” omul din faţa ta, dăcă ai acea abilitate (care foarte rar şi greu se invată!) de a inţelege şi de a vedea obiectiv dincolo de cuvintele şi de gesturile lui, atunci poţi spune că ţi-ai făcut treaba cu responsabilitate.

{article-2622.jpg}

Şi totuşi. NU este de ajuns. Pentru ca tu, ca şi consultant, te-ai educat să fii analitic şi obiectiv. Cel din faţa ta…este totuşi un om. Vine la tine cu o mască bine studiată si puse la punct. Vine să te câştige. Sau să caştige o luptă. Vine ca să pară ceea ce vrea să fie sau să para ceea ce tu vrei să fie. (Şi nu este nimic paranoic in asta!) Pentru că el aşa a învaţat. Şi pentru el acel interviu este un potenţial “loz câştigător”. Şi, implicit, consideră că TU eşti potenţialul lui “loz câştigător”. Şi pentru asta trebuie să lupte. Este un rol din “piesa lui de teatru”, adică din ceea ce pentru el reprezintă o parte din visele lui. Şi pentru rolul astă vine cu masca, cu textul bine invăţat, şi-a construit poate chiar un scenariu.Şi iărăşi accentuez că nu este nimic paranoic în asta, ci doar că, din experienţa vorbind, puţini sunt acei candidaţi care se raportează la tine ca la consultantul HR. Tocmai de aceea am ales să argumentez importanţa primelor 10 minute din interviu.

Revin. Spuneam ceva mai sus că nu este deajuns să ştii să priveşti şi să intelegi omul din faţa ta – candidatul. Trebuie, ÎNAINTE de toate, să-I explici de ce o faci. Pentru că el ştie că o faci. Şi iţi va arata, cum ştie el mai bine, nu cine este, ci cine vrea să pară a fi. Şi oricât de experimentat ai fi, este posibil să cazi în capcană. Sau nu. Dar vei sta şi vei analiza, vei munci poate de nu-ştiu-câte ori mai mult pentru a-l “vedea”. De ce? Pentru că acele prime 10 minute nu au fost aşa cum trebuia.
Şi ca să lămuresc (în sfârşit!) misterul acestor prime 10 minute din interviu, impotanţa lor vine din A CAŞTIGA ÎNCREDEREA omului din faţa ta. Adică a-l relaxa şi a-l face să se deschidă. A-I explica pe cât se poate de clar CINE EŞTI – nu neapărat ca nume şi poziţie, deşi sunt şi acestea importante, ci mai ales cine eşti în raport cu el: NU eşti cineva care-I pune niste întrebări, care-l analizează şi notează, etc. eşti consultantul HR care vrea să-l cunoască şi să-l înteleagă nu doar pentru a-i putea face un profil, ci pentru că a şti ce este şi ce-şi doreşte să fie – înseamnă pentru tine şanse reale de a-I oferi ceea ce-şi doreşte (ca job)

Apoi a-i câştiga încrederea mai înseamnă şi a-I spune clar şi concret motivul pentru care are loc întâlnirea şi discuţia respectivă. Adică CE VREI. Vorbeşte-I, atât cât ţi se permite, despre proiect, despre poziţia respectivă…câteva cuvinte. Nu foarte multe. Este posibil ca el să nu fi inţeles exact in discuţia telefonică. Şi chiar dacă a inţeles, pentru el va fi ca o reasigurare ca discuţia voastră are un motiv clar şi bine definit. Şi observă-I reacţiile (comportamentul). În tot acest timp observă-I cu atenţie reacţiile, cere-I feedback-uri (dacă a înteles, care este părerea lui, etc). Modelează dialogul după aceste reacţii şi răspunsuri. Adică comunică cu el.

În tot aceste prime 10 minute importante continuă a-I caştiga încrederea. Continuă explicându-i CUM vrei să decurgă discuţia voastră. Spune-I în câteva cuvinte ce se va întâmpla: ce anume vrei să afli şi cum. Vrei să-ţi spună despre pregătirea şi experienţa anterioară în mare şi ceva mai detaliat despre cea mai recentă – cea din prezent. Vrei să ştii ce anume este împortant pentru el din punct de vedere profesional, ce-l motivează şi ce-şi doreşte pe viitor. Eventual, spune-i că vor urma şi câteva întrebări structurate pe anumite detalii importante în raport cu proiectul respectiv. De asemeni, informează-l că veţi vorbi mai pe larg pe seama acestuia către sfârşitul discuţiei (atunci îl vei învita să-ţi adreseze întrebările pe care le are) astfel încât să puteţi lua ÎMPREUNĂ o decizie în ceea ce priveşte “candidatura”lui pentru respectiva poziţie. De fapt, acest “împreună” poate fi rostit ori de câte ori discuţia o permite (bineînţeles, fără a exagera!). Acest “împreună” este foarte important pentru că îl ca face să nu se mai simtă “de cealaltă parte a mesei”. Adică îl va relaxa. Îl va duce acolo unde vrei. Nu se va mai simţi el întrebat, studiat, analizat. Analiza o faceţi împreună. Cu tine, consultantul HR, nu are nevoie de mască, rol, text, scenariu. Nu pe tine trebuie să te câştige. Nu cu tine luptă. Sunteţi “de aceeaşi parte a baricadei”. Şi dincolo de baricadă nu este clientul tău sau potenţialul câştigător. De cealaltă parte a baricadei sunt visele şi dorinţele lui. Adică împlinirea lor.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply