Deși la nivelul țării, statistic vorbind, avem un farmacist la 1.102 locuitori, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, domeniul farma nu este atât de competitiv la capitolul salarii. Salariul mediu net al unui farmacist este de 656 euro (3.103 lei). La un calcul simplu, este cu aproximativ 200 de lei mai mare decât salariul mediu net pe țară care este de 2.936 lei.
Dacă ne uităm la câștigurile farmaciștilor din alte țări europene, observăm că în România sunt cele mai mici remunerații. Chiar și față de cele din Bulgaria, țară care are oferă în aproape toate industriile salarii mai mici decât la noi. Astfel, la vecinii noștri, un farmacist primește un salariu mediu net lunar de 887 de euro.
Cel mai bine plătiți farmaciști sunt cei din Estonia, ale căror venituri medii nete se apropie de 1.400 de euro, în fiecare lună. Vin din urmă angajații din Lituania (1.100 de euro) și cei din Cehia (1.071 de euro), aceștia fiind printre norocoșii care câștigă peste 1.000 de euro în acest sector. În Letonia, un angajat care lucrează în acest domeniu câștigă, în medie, 994 de euro, pe lună; în Ungaria salariul mediu lunar este de 982 de euro, iar în Slovacia de 952 de euro.
Și totuși cum se explică salariile mici din farma în România?
Dacă până acum câțiva ani industria farma era una dintre cele mai vânate de candidați, datorită salariilor mari pe care le oferea, acum topul este luat de alte domenii. „În continuare este unul dintre sectoarele bine plătite, însă, între timp, au crescut mult alte domenii care, tocmai prin prisma acestei expansiuni foarte rapide, au trebuit să compenseze cu salarii mari și au trecut în fața Farmaceuticelor. Mă refer aici în primul rând la IT și apoi, desigur, la banking, servicii financiare, servicii juridice. Odată ce ritmul de extindere a ajuns la un nivel de plafon, și ritmul de creștere a salariilor s-a stabilizat”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Pe eJobs găsești peste 700 de joburi în industria farma. Trei sferturi dintre acestea se adresează candidaților cu un nivel mediu de experiență (2-5 ani) sau care se află în poziții de senioritate (peste 5 ani de experiență).
Poți afla mai multe date salariale comparative pentru jobul tău prin intermediul Salario, comparatorul de salarii, lansat de eJobs, liderul pieței de recrutare din România, care continuă demersurile pentru transparentizarea veniturilor. Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.
Salariile din bancă, pe penultimul loc în regiune. Află cât câștigi în România
Cum îți negociezi salariul? 25 de tehnici de negociere a salariului