• 7 Aug. 2019
  • 2 min

Salariile din bancă, pe penultimul loc în regiune. Află cât câștigi în România

banking

Dacă ai în plan să te angajezi în banking anul acesta este bine să știi care este salariul mediu net pe țară și cum se poziționează acesta față de salariile din țările europene învecinate. eJobs îți prezintă o analiză comparativă.

Dacă până acum, angajații din domeniul bancar erau percepuți ca cel mai bine plătiți angajați din economie, datorită salariilor și beneficiilor de care se bucură, situația la nivel regional îți poate schimba perspectiva. Angajații din banking îi depășesc doar pe colegii lor din Bulgaria. Astfel, media salarială netă din sectorul bancar este de 718 euro pe lună. Cel mai bine plătiți din regiune sunt cei care lucrează în băncile din Cehia, acolo unde încasările medii lunare ajung la 931 de euro. Foarte aproape de aceștia (930 de euro pe lună)  se situează lituanienii.

 

Salarii chiar și cu 20% mai mari în banking în Letonia și Ungaria

În Letonia și Ungaria, salariile se apropie de 850 de euro pe lună, iar în Croația media ajunge în jurul sumei de 830 de euro, lunar. Mai aproape de câștigurile din România sunt cele din Serbia, acolo unde specialiștii din bănci au salarii de aproximativ 750 de euro. La o diferență sensibilă este însă Bulgaria, țară care se află pe ultimul loc în clasament și care raportează venituri medii lunare de 586 de euro.

 

Media salarială din banking influențată de nivelul de calitate al vieții

Desigur că te întrebi de ce salariile din banking de la noi din țară sunt pe penultimul loc în regiune, după Bulgaria. Sunt două aspecte importante de luat în calcul: valoarea salariului mediu net pe economie din România care ne arată că salariile din banking nu sunt neapărat mici, precum și nivelul de calitate a vieții: Trebuie, totuși, să avem în vedere, de fiecare dată când facem astfel de comparații, și care este costul vieții din fiecare stat în parte pentru că important nu este neapărat salariul în valoarea lui absolută, ci la ce nivel de calitate a vieții ne situăm cu acel salariu, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. Acesta adaugă că în afara granițelor Europei Centrale și de Est vom vedea salarii duble sau chiar triple, dar acolo și costul vieții este pe măsură. În Finlanda, spre exemplu, un angajat din industria bancară are un salariu mediu lunar de aproape 1.500 de euro, iar în Finlanda de 2.400 de euro.

 

2.000 de locuri de muncă în banking pe eJobs.ro

În ultimii ani, sectorul financiar din România a trecut printr-un val considerabil de restructurări, iar acum industria a ajuns la un număr de aproximativ 53.000 de angajați. Cu toate acestea, încă se mai fac angajări în domeniu. Astfel, aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pe eJobs.ro, pentru candidații care vor să lucreze în sectorul financiar-bancar. Te califici cu studii superioare în domeniul economic și, de preferat, experiență de minimum un an în instituții financiar-bancare. Ai mai multe șanse de angajare dacă vii cu exemple care demonstrează abilitatea de a rezolva probleme, organizarea, implicarea. Angajatorii îți oferă training de specialitate, bonusuri și posibilitatea de a-ți dezvolta cariera în companie. 

 

Compară-ți salariul pe Salario.ro

Poți afla mai multe date salariale comparative pentru jobul tău prin intermediul Salario, comparatorul de salarii, lansat de eJobs, liderul pieței de recrutare din România, care continuă demersurile pentru transparentizarea veniturilor. Salario oferă informații pentru peste 800 de poziții diferite, din 62 de domenii de activitate, atât de la privat, cât și de la stat.

 

Ți-a plăcut articolul despre salariile din banking? Citește și despre:

Cum îți negociezi salariul? 25 de tehnici de negociere a salariului

 

A fost util articolul? 2
banking
  • AvatarSilvia zice

    În Finlanda, spre exemplu, un angajat din industria bancară are un salariu mediu lunar de aproape 1.500 de euro, iar în Finlanda de 2.400 de euro.

Leave a Reply