• 10 Mar. 2021
  • 4 min

20 de întrebări esențiale înainte de a bate palma pentru angajare

angajare

Tocmai ce ai primit vestea cea mare: ai fost ales pentru angajare poate din câteva zeci sau sute de candidați, ești încântat și este normal să fii așa, însă nu deschide încă șampania.

Rezervă-ți puțin timp pentru a analiza oferta de angajare, astfel încât să iei o decizie informată. În primul rând gândește-te la tine și la ceea ce-ți dorești, apoi pune accent pe întrebări practice pe care le poți adresa managerului sau colegilor.

 

1. Este jobul potrivit pentru mine?

Poți fi foarte ușor entuziasmat de ideea: „Chiar le place de mine!” și să nu te mai gândești la tine și la ceea ce-ți dorești. Însă ține cont de faptul că e posibil ca jobul să nu ți se potrivească, chiar dacă ai aplicat pentru el. De aceea este foarte important să gândești la rece și să-ți dai seama dacă respectiva ofertă de muncă se încadrează în planurile tale în carieră, dacă experiența te va ajuta la CV sau dacă este doar o muncă care va aduce mai multe beneficii angajatorului. 

 

2. Sunt cu adevărat entuziasmat de acest job sau doar țin la oferta de angajare?

Gândește-te serios cum a fost experiența interviului, ce impresie ți-au lăsat oamenii din companie, dacă ai plecat plin de energie de la discuția cu ei sau din contră ți-a ridicat semne de întrebare. Ia în considerare și obiectivele tale și modul în care această poziție se încadrează în ele. Și nu-ți fie teamă să ceri puțin timp pentru a-ți da seama dacă ai chimie față de job și de tot ce presupune el. 

 

3. Sunt anumite condiții care poate mă vor impacta pe viitor?

Unele oferte de joburi sunt condiționate de clauze de confidențialitate sau de neconcurență pe care ai putea să nu le agreezi. Analizează cu atenție dacă vreuna din aceste clauze ar putea să-ți creeze probleme în viitor. Sau poate există un bonus de angajare și trebuie să rămâi la job un anumit timp pentru a-l primi. 

 

4. Ce presupune pentru mine tranziția la un nou job?

Asigură-te că înțelegi detaliile care țin de trecerea de la un job la altul. Dacă va exista un decalaj între momentul în care părăsești vechiul loc de muncă și îl începi pe cel nou, gândește-te dacă vei fi acoperit pe partea de asigurare de sănătate și salariu. Sunt și angajatori care oferă beneficiile, printre care și asigurarea medicală, după perioada de probă. 

 

5. Ce impact va avea jobul asupra familiei mele?

Înainte de a accepta o ofertă de angajare este important să te gândești atât la tine, cât și la cei dragi. Noul rol va cere modificări ale stilului de viață, al salariului, al orelor de lucru, aspecte care pot afecta membrii familiei tale? Discută cu ei și ia decizia cu cel mai mic impact negativ. 

 

Iată câteva întrebări punctuale prin care poți descoperi dacă jobul este ceea ce-ți dorești. 

 

Întrebări legate de activitatea ta: 

6. Ce task-uri ar trebui să fac, care este în medie deadline-ul pentru acestea?

7. Care sunt obiectivele și rezultatele pe care trebuie să le ating? 

8. Cum voi fi evaluat?

9. Programul de lucru poate fi flexibil?

Dacă nu ai răspunsurile, cere angajatorului fișa postului și analizează cu atenție toate așteptările și responsabilitățile. Dacă există diferențe între ceea ce ai discutat la interviu și ceea ce descoperi în fișa postului, vorbește cu managerul sau cu recrutorul pentru a obține clarificări.

 

 

Întrebări despre salariu și beneficii 

Salariul și pachetul de beneficii sunt criterii importante atunci când ai de luat o decizie în privința viitorului loc de muncă. Și e mult mai ușor să le negociezi înainte de a bate palma pentru o ofertă decât după ce semnezi. Iată ce ar trebui să te întrebi:

10. Salariul este în concordanță cu cele plătite în orașul tău pentru o funcție similară? 

11. Salariul mă ajută să-mi acopăr cheltuielile lunare și-mi permite să-mi asigur o sumă și pentru pasiuni?

12. Ce include pachetul de beneficii și pentru ce beneficii sunt eligibil?

13. Există alte beneficii extra pe care compania le oferă angajaților săi, de exemplu consiliere psihologică, program flexibil de lucru, rambursarea școlarizării, taxelor de grădiniță?

Dacă nu ai răspunsurile solicită o ofertă în scris din partea angajatorului, care să cuprindă răspunsul la aceste întrebări. Dacă ai întrebări despre nivelul salariului tău comparativ cu cele din orașul unde locuiești, cere sfaturi prietenilor și contactelor tale. 

 

 

Întrebări despre managerul tău

14. Pot lucra cu viitorul meu șef?

Viitorul tău șef va avea un impact uriaș asupra carierei tale. Analizează cu atenție dacă aveți lucruri în comun, dacă poți avea încredere, respect și dacă ai ce învăța de la el. Gândește-te care au fost impresiile tale despre atitudinea sa în timpul interviului de angajare.

15. Mi-a vorbit despre cum mă va sprijini pentru a-mi atinge obiectivele?

 Dacă nu ai răspuns la această întrebare pentru că nu ai reușit să petreci mult timp cu managerul în timpul interviului, comunică-i că te-ai simți confortabil să mai ai o întâlnire cu el înainte de a lua o decizie. Încearcă să vorbești și un coleg care raportează aceluiași manager, pe care îl poți întreba „Cum ai descrie stilul său de management?” sau „Ce îți place cel mai mult la munca pentru managerul tău?”

 

 

Întrebări despre colegi

Vei petrece mult timp la muncă și e important să fii fericit acolo, să ai chimie cu ai tăi colegi. Să simți că poți să lucrezi cu ei. Înainte de a te alătura echipei, pune-ți câteva întrebări esențiale:

16. Mă simt confortabil cu valorile și cultura companiei?

17. Cunosc colegii alături de care voi lucra? 

18. Cum m-au primit cei pe care i-am cunoscut?

19. Mă pot înțelege cu ei într-un cadru profesional?


Dacă nu ai răspunsurile, încearcă să vorbești cu persoana de la care vei prelua atribuțiile care-ți poate oferi mai multe detalii despre colegi.

20. Compania este de încredere și stabilă?

Poți da o căutare după numele companiei și să selectezi în Google rezultatele din ultimul an astfel încât să-ți poți face o părere despre măsurile pe care angajatorul le-a luat în contextul actual, despre planurile sale de angajare, de dezvoltare a activității. Citește și review-urile din social media pentru a afla părerea clienților și angajaților actuali sau foști. Abordarea față de clienți poate fi un indiciu și despre abordarea pe care managementul o are față de echipă. 

Aceste întrebări te vor ghida să iei o decizie informată. Ține însă cont de tine și de ceea ce-ți dorești și poate mai puțin de situația din piața muncii, care te poate îndrepta să-i spui Da! primei poziții pentru care ești acceptat. La urma urmei, meriți un job care să ți se potrivească și să te motiveze nu doar pe moment. 

 

Ți-a plăcut articolul 20 de întrebări esențiale înainte de a bate palma pentru un job? S-ar putea să te atragă și: 

Ce vor să afle recrutorii când te întreabă de ce vrei să pleci de la actualul job

Iată ce întrebări pregătesc recrutorii pentru interviul cu tine

A fost util articolul? 30
angajare întrebăriintrebari esentiale

Leave a Reply