• 23 Sep. 2024
  • 5 min

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii consilier juridic

consilier juridic tot ce trebuie sa stii

Cererea companiilor pentru consilieri juridici este tot mai mare în contextul modificărilor legislative frecvente. Dacă acum câțiva ani multe dintre ele externalizau serviciile de consiliere juridică, acum situația s-a schimbat. Dezvoltarea business-urilor și înăsprirea amenzilor pe partea legală au determinat mulți manageri să conștientizeze cât de important este un consilier juridic intern, care să aibă timpul necesar pentru aspectele legale ale companiei și să rezolve în timp util situațiile neprevăzute.

Jobul de consilier juridic este de viitor și, dacă ai câteva abilități care țin și de personalitatea ta, te poți forma, urmând cursurile unei facultăți de drept și profesând încă din timpul studiilor. Iată ce ar trebui să știi despre această profesie, care este salariul și care sunt beneficiile.

Ce ar trebui să știi despre profesia de consilier juridic

Pentru a porni la drum în cariera de consilier juridic este important să ai cunoștințe teoretice și practici solide în dreptul civil, dreptul muncii, dreptul comercial. De asemenea contează să ai o atenție deosebită la detalii, abilități excelente de analiză, redactare și cercetare. Angajatorii apreciază și capacitatea de a trata într-un mod adecvat informațiile confidențiale, abilitățile organizatorice și cunoașterea unei limbi străine. Interesul de dezvoltare continuă și dorința de a ține pasul cu noutățile sunt, de asemenea, apreciate și cerute.

Profesia de consilier juridic este reglementată de Legea nr. 514/2003, care stabilește că acest tip de specialist este responsabil cu apărarea drepturilor și intereselor legitime ale statului, ale autorităților publice centrale și locale, ale instituțiilor publice și de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum și ale persoanelor juridice de drept privat, precum și de Statutul profesiei de consilier juridic.  În legea 514/2003 vei găsi detalii și despre activitățile pe care le poate desfășura zilnic consilierul juridic. Pentru aceste activități ai însă nevoie de dezvoltarea unor abilități esențiale.

Abilități de consilier juridic

Pozițiile de consilier juridic variază foarte mult în ceea ce privește responsabilitățile și domeniul de activitate, dar anumite competențe sunt necesare pentru majoritatea joburilor de acest fel. 

Comunicarea verbală și scrisă
Exprimarea este esențială pentru un profesionist în drept. Trebuie să poți transmite informații în termeni clari, conciși și logici. Să comunici persuasiv și să poți susține o poziție sau o cauză. De asemenea, va trebui să stăpânești terminologia legală și să asculți activ pentru a comunica ulterior în mod eficient. O parte importantă din activitatea ta va fi și comunicarea în scris, de la e-mail-uri simple la redactarea documentelor juridice complexe. De aceea este important să stăpânești gramatica și elementele de ortografie ale limbii. Comunicarea în scris trebuie să fie organizată, concisă și convingătoare.


Relaționarea
Este important să ai o abordare deschisă față de oamenii din companie, să fii onest și responsabil. Să lucrezi alături de echipa de management și să vii cu soluții rapide la problemele întâmpinate în business.

 

Analiza și logica
Rolul tău va presupune și asimilarea unor volume mari de informații complexe și trebuie să faci asta într-un mod cât mai eficient. Gândirea analitică și logică și crearea de conexiuni între informații sunt esențiale și te vor ajuta să iei decizii rapide.

 

Cercetarea
Capacitatea de analiză și cercetare a conceptelor juridice, a jurisprudenței, a avizelor judiciare, a statutelor, a reglementărilor legale în vigoare sunt abilități importante. Este apreciată și abilitatea de a identifica informațiile legale importante, de a le sintetiza și interpreta.


Cunoașterea procedurilor legale
Pentru a putea avea rezultate în munca ta, este important să cunoști sistemele instanțelor judecătorești locale, de stat și termenele de depunere a cererilor. Trebuie să înțelegi principiile fundamentale ale dreptului în domeniul practic în care activezi.

 

Abilități tehnologice
Contează mult abilitatea ta de a lucra eficient în aplicații software și în programe precum Excel, Word, Power Point. De asemenea vei folosi și videoconferințele.


Abilități de gestionare a timpului și organizare
Vei lucra sub presiunea timpului pentru a gestiona un volum mare de task-uri. De aceea este important să poți să prioritizezi task-urile și să respecți termenele limită. De asemenea contează și capacitatea de a organiza volume mari de documente, fișiere cu date și de a le cataloga, utilizând aplicații tehnologice.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi consilier juridic

Dacă ești cetățean român, cu domiciliul în România poți deveni consilier juridic, fiind important să îndeplinești cumulativ și următoarele cerințe:

  • Să ai exercițiul drepturilor civile și politice;
  • Să fii licențiat al unei facultăți de drept;
  • Să fii apt din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei (este necesară obținerea unui certificat medical);
  • Să nu te afli în vreunul dintre cazurile de nedemnitate precum condamnare definitivă pentru săvârșirea unei infracțiuni care aduc atingere profesiei de consilier juridic, care, în exercitarea profesiei, au săvârșit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi și libertăți fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă, precum și cele care au fost declarate nedemne pentru alte cauze de lege.

Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu: activitatea didactică universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, funcţia de arbitru, mediator sau expert, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese; participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice. Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu funcția de de avocat; orice altă profesie autorizată sau salarizată în țară sau în străinătate; activitatea publicistică salarizată.

 

Stagiul de pregătire

În Legea nr. 514/2003 este prevăzută obligativitatea efectuării unui stagiu de pregătire profesională cu durata de doi ani pentru orice consilier juridic aflat la început de carieră. În această perioadă ai calitatea de consilier juridic stagiar și ți se asigură un consilier juridic îndrumător. Vestea bună este că perioada de stagiatură poate fi mai mică de doi ani în mod excepţional şi numai după verificarea raportului făcut de şeful Biroului de îndrumare profesională, împreună cu consilierul juridic îndrumător, precum şi cu consilierul juridic care sprijină cererea de admitere în colegiu pe baza unei activităţi profesionale meritorii. Examenul de definitivat: După terminarea celor doi ani de stagiatură vei susține examenul de definitivat prin care poți obține „Certificatul de promovare”. Fără acest certificat nu te poți înscrie în Tabloul anual cu mențiunea „definitiv” și nu poți exercita funcția de consilier juridic.

 

Care sunt oportunitățile de angajare în timpul studiilor

Dacă urmezi studiile unei facultăți de drept și îți dorești să te familiarizezi cu situațiile practice din domeniul legal poți aplica pentru un job în notariat. Angajatorii din acest domeniu caută colegi care să ofere suport pe partea de operare date, fiind deschisi spre integrarea noului coleg chiar dacă nu cunoaște în profunzime activitatea. Cer abilități hard, dar și soft precum atenție la detalii, aptitudini de comunicare și răbdare în lucru cu oamenii, adaptare la munca în echipă. Sună bine și te interesează o astfel de carieră? Aruncă un ochi și pe iajob.ro, un portal marca eJobs care-ți permite să aplici fără CV la un nou loc pe muncă.  

 

Unde te angajezi dacă ai experiență

Ofertele de recrutare vin din partea companiilor care prestează servicii financiare, asigurări, servicii de construcții, dar și din partea unor societăți civile de executări judecătorești. De asemenea, oferte de angajare sosesc și din partea instituțiilor publice care organizează concurs pentru ocuparea funcției de consilier juridic.

 

Cerințe pentru consilier juridic

Angajatorii cer experiență de minimum doi ani în domeniu, acreditare de consilier juridic, cunoștințe bune de limba engleza; cunoștințe bune de operare PC (Word, Excel, Powerpoint). Experiența în domeniul de activitate al companiei la care aplici este apreciată. 

 

Responsabilități

Principalele tale responsabilități vor fi: întocmirea și verificarea contractelor necesare desfășurarii activității companiei; monitorizarea apariţiei noilor acte normative şi transmiterea sarcinilor ce revin conducerii companiei; participarea la negocierea unor contracte; întocmirea documentelor prevăzute de lege în cazul modificării actelor constitutive, înregistrarea lor la Registrul Comerțului și publicarea în Monitorul Oficial; corespondența cu autoritățile și realizarea procurilor, împuternicirilor, delegațiilor, somațiilor, adrese către diverse instituții; redactarea și susținerea de documente procesuale necesare acțiunilor în instanță. De asemenea, în fișa postului pot intra și elaborarea/revizuirea termenilor și condițiilor pentru site-uri web și aplicații; asigurarea suportului juridic pe linia legislației muncii și a relațiilor de muncă. 

 

Salariu jurist

În medie, un consilier juridic câștigă în România 4.680 de lei/net, conform datelor Salario, comparatorul de salarii lansat de eJobs. Salariul depinde însă de experiență, de mărimea companiei în care lucrează, de oraș, precum și de proiectele în care este implicat.

Beneficii pentru consilier juridic

Angajatorii oferă salariu negociabil în funcție de experiență, studii certificări. Pachetul de beneficii este diferit de la o companie la alta și poate include:

  • Abonament medical la o clinică privată
  • Bonusuri în funcție de realizări și de implicare.
  • Program flexibil de lucru
  • Zile de concediu suplimentar
  • Posibilitatea de a te dezvolta profesional prin cursuri, workshop-uri, conferințe

Rolul de consilier juridic îți oferă ocazia de a te dezvolta profesional și și într-un alt domeniu decât cel legal de a avea câștiguri personalizate în funcție de așteptările tale și de rezultate.  

Povestește-ne în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ai în plan să devii consilier juridic, iar noi îți vom fi aproape cu joburi care să te ajute în formare. Dacă ai deja un rol de consilier juridic, dar nu te simți împlinit la jobul curent, aruncă o privire și pe oportunitățile profesionale proaspăt postate în domeniul tău pe iajob.ro! Acest portal creat de eJobs îți permite să intri în contact direct cu angajatorii și să ai parte de un proces rapid de recrutare. Mult succes! 

Ți-a plăcut articolul „Ce trebuie să știi dacă vrei să devii consilier juridic”? S-ar putea să-ți placă și: 

Cum primesc recomandări de joburi noi pentru mine

Top 5 joburi unde câștigi bine chiar și cu studii medii

Află care sunt oportunitățile de angajare la stat

 

A fost util articolul? 62
consilier juridic
  • AvatarConstantin Palanceanu zice

    Buna ziua au fost foarte utile informatiile si chiar imi doresc si urmaresc sa devin consilier juridic daca cumva ma puteti ajuta cu mai multe informatii despre cum pot sa ajung consilier juridic v-as fi foarte recunoscator. Va multumesc anticipat.

    • Bună, Constantin,

      Primul pas spre a ajunge consilier juridic este să dai admiterea la Facultatea de Drept. În timpul studiilor îți poți lua un job la un cabinet de avocatură, pentru a câștiga experiență.

      • AvatarAlin zice

        Daca sunt licentiat in drept si vreau sa, deschid cabinet de consiliere juridica, sau sa, fiu juristul propriei mele firme presupun ca nu trebuie sa mai fiu pe nici un tablou al juristilor. E o profesie liberala.

  • AvatarIULIANA zice

    Sa am un job a devenit un vis de neatins pentru mine personal, deoarece la orice interviu la care am fost m-au analizat dupa ani, fizic si ,,unde ma vad peste 5 ani?”, in conditiile in care azi se traieste de pe o zi pe alta. Si uite asa am urmat la insistentele fiului meu student anul 4 Drept si m-am inscris si eu la Drept. nu stiu la cei 50 ani aproape ai mei cat de bine am facut, insa acum sunt anul 2, cu brio. imi ramane speranta sa imi indeplinesc visul sa muncesc si eu candva, poate cine stie…cineva ma va lua si pe mine in seama cu aceasta diploma. Doamne ajuta!

    • Bună, Iuliana,

      Ne pare bine să auzim că ai făcut reconversie profesională :). Există opțiuni de lucru încă din timpul studiilor. Dacă ai nevoie de ghidare, sună la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre anunțurile de joburi care ți se potrivesc.

  • AvatarMoise Laurențiu zice

    Bună ziua, am citit cu interes articolul de prezentare pentru funcția de Consilier Juridic, sunt absolvent al Facultății de Drept. Mi-ar fi de ajutor o îndrumare spre stagiul de pregătire de doi ani. Mulțumesc, o zi plăcută!

  • AvatarCabuz Mihai zice

    Bună ziua! sunt interesat să încep o carieră în domeniul consilierii juridice, fiind licenţiat la facultatea de Drept din Cadrul UBB Cluj. Aştept sugestii, sfaturi, ajutorul DVS. Cu mulţumire, Mihai!

Leave a Reply