• 16 Jan. 2023
  • 2 min

Cum să treci peste un regret în carieră

Cum să treci peste un regret în carieră

Nu mai este un secret faptul că Marea Demisioneală s-a transformat în Marele Regret pentru o parte dintre cei care au îmbrățișat fără o analiză suficient de profundă acest curent. Mulți dintre cei care regretă mutarea spun că le lipsește cultura organizațională a fostului loc de muncă și o bună parte și-ar dori chiar să se întoarcă în echipa anterioară și la poziția trecută.

Dar ce e de făcut mai concret când te confrunți cu un astfel de sentiment și revenirea nu este posibilă? Iată câteva soluții pentru a gestiona mai bine un regret!

 

În primul rând, acordă-i o șansă noului loc de muncă 

Întotdeauna există o perioadă de adaptare când vine vorba de un nou loc de muncă și este nevoie de cel puțin câteva luni pentru a vedea cum te aclimatizezi cu mediul înconjurător și pentru a deprinde toate chichițele rolului. E normal să regreți un loc din trecut în care te simțeai confortabil pentru că totul îți era familiar, dar asta nu înseamnă neapărat că noul loc nu poate avea plusurile lui. 

 

Întreabă-te: „Ce pot învăța din asta?”

Regretul are un scop. Este ca un bec aprins pe bordul mașinii tale care-ți semnalizează că trebuie să repari ceva. Iar studiile susțin acest lucru – regretul este cu atât mai intens cu cât este vorba despre lucruri pe care le putem schimba. Când regretăm comparăm modul în care sunt lucrurile în prezent cu o alternativă mai bună. Și, dacă practici regretul cu moderație, el se poate dovedi a fi un lucru bun. El deschide ușa pentru modificarea comportamentului viitor concentrându-se pe o revizuire a trecutului. 

 

Întreabă-te dacă va mai conta peste 10 ani pentru tine

Vorbește cu o persoană de încredere despre regret sau scrie despre el într-un jurnal sau un document. Această strategie te va ajuta să te ierți și să diseci în profunzime sentimentul și toate ramificațiile lui. După aceea, trebuie să te distanțezi de el. Gândește-te cât de mult va conta ceea ce regreți acum peste 10 ani? Și apoi, caută lecția. Ce poți învăța? Trece de la „Dacă doar…” la „Măcar…”. Poate noul job vine cu un salariu mai mare care-ți permite să faci un curs de specializare într-o direcție care ți se potrivește mai mult. 

 

Întreabă-te: „Cum ar fi putut fi mai rău?”

Cum omori durerea asociată regretului după ce ți-ai învățat lecția? Trebuie să te întrebi „Cum ar fi putut lucrurile să decurgă mai nefericit?”. Studiile arată că acest mod de a te raporta la lucruri dizolvă sentimentele negative asociate cu regretul. Transformă dezamăgirea în recunoștință. Spre exemplu, poți transforma o situație de genul „Nu pot să cred că am făcut accident cu mașina. Sunt atât de neatent.” în „Sunt atât de norocos că nu am pățit ceva grav în accident.” 

 

Cum eviți să te mai confrunți cu sentimentul de regret în viitor

Eliminarea din ecuație a sentimentului de regret când îți schimbi jobul este posibilă doar prin găsirea unui loc de muncă care să ți se potrivească într-o proporție cât mai mare. De aceea, cu cât știi mai multe despre ambițiile tale de carieră și despre potențialele locuri de muncă pe care le ai în vedere, cu atât îți va fi mai ușor. 

Înainte de a te lansa din nou în căutarea unui loc de muncă, este important să investești timp în înțelegerea lucrurilor care contează cel mai mult pentru tine pe plan profesional. De asemenea, trebuie să analizezi modul în care poziția la care aplici se potrivește cu ambițiile tale mai largi de carieră, cu valorile tale și cu ritmul tău. 

 

Ți-a plăcut articolul Cum să treci peste un regret în carieră? Citește și:

10 sfaturi pentru primele 30 de zile la un nou job

Cum să-ți stabilești o rutină matinală pentru a avea succes la job

30 de întrebări prin care poți face impresie bună la interviu

A fost util articolul? 3
regretregret profesional

Leave a Reply