Cum îți creezi un CV care să convingă recrutorul să te cheme la interviu? Din dorința de perfecțiune sau din lipsa de timp, poți simți nevoia de a te inspira, iar plagiatul e tentant. Un studiu eJobs desfășurat în iulie 2023 arată că realizarea CV-ului este un pas care ajunge să ridice probleme pentru mulți candidați, 20% spun că au prea puțină experiență, iar acest lucru le va face CV-ul să pară neconvingător.
Însă copierea CV-ului din alte surse, pentru a-l face mai convingător, nu este o soluție. Iată câteva motive pentru care ar trebui să eviți plagiatul în CV.
Ia în calcul situația în care copiezi un CV sau informații pentru realizarea acestuia și îl trimiți recrutorului. Iar întâmplarea face ca acesta să primească și CV-ul din care ai copiat. Sau să identifice fraze comune cu cele din alte CV-uri. Descrierile generice, preluate din alte CV-uri, nu spun nimic despre tine, ca specialist și nu fac decât să te descalifice din recrutare.
Profilul tău cuprinde abilități, experiență, cunoștințe și atitudine unice pe care merită să le pui în valoare în prezentarea ta. Însă dacă copiezi CV-ul altcuiva nu vei putea să te diferențiezi. Cum ar trebui să fie abordarea ta în CV? „Să fii tu însuți! Este atât de ușor să realizezi un CV. Există articole din care te poți inspira să alegi cea mai bună structură a unui CV și să-ți pui în valoare experiența, tu trebuie doar să scrii conținutul. Menționează realizările pe care le-ai avut la joburile anterioare, fii autentic și convingător prin fapte și experiență”, spune Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.
Orice lucrare scrisă ar trebui să-ți aparțină. Același lucru e valabil și în cazul CV-ului. Reține că CV-urile care îți pot fi surse de inspirație sunt protejate de drepturile de autor și dacă îți dorești să preiei informații din ele trebuie să ceri permisiunea celui care l-a realizat. Poate ai remarcat, că și site-urile de știri, de exemplu, menționează că informațiile publicate pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Însă nici nu ar trebui să ajungi în această situație, CV-ul ar trebui să fie scris de tine și vorbească despre tine.
„Fiecare companie serioasă din piață își dorește oameni corecți, cu principii, morală și o etică profesională ireproșabilă. Ce îi garantează unui recrutor că acest comportament (de a copia date pentru a înfrumuseța CV-ul) nu va defini ulterior conduita profesională a candidatului, acțiunile și deciziile sale? Cu siguranță nu este o persoană pe a cărei onestitate și verticalitate să ne putem baza”, spune Corina Diaconu, Managing Director ABC Human Capital.
Potențialul tău angajator poate avea dubii cu privire la CV-ul tău, mai ales în cazul în care folosești o exprimare care nu corespunde experienței tale, termeni complecși sau realizări prea exagerate pentru a fi adevărate. Și are la îndemână instrumente prin care să testeze autenticitatea prezentării tale. Însă de cele mai multe ori timpul nu-i permite. Are privirea antrenată, așa că va prefera să descalifice CV-ul sau să verifice informațiile la interviu. „Pentru pozițiile tehnice și nu numai au loc testări sau discuții strict profesionale care relevă în final experiența reală a candidatului”, spune Corina Diaconu. De ce să riști?
Modelele de CV prezente în mediul online îți pot servi ca suport și sursă inspirație. Îți pot oferi o idee despre structură, despre aranjarea ideilor, alegerea cuvintelor cheie și a formatul CV-ului, însă nu prelua informațiile ca atare. Reformulează și editează de mai multe ori CV-ul folosind propriile cuvinte, pentru doar tu te poți descrie cel mai bine din punct de vedere profesional.
Înainte de a lua informație dintr-un CV online, întreabă-te câți oameni au mai procedat așa. E posibil ca și alți candidați să preia aceleași informații și tu să fii doar unul dintre ei. Concentrează-te pe a te diferenția pentru jobul pe care ți-l dorești.
Clișeele nu aduc valoare CV-ului tău. Pentru ca CV-ul să se evidențieze trebuie să-i creezi propriul „ADN”, evitând informațiile generice. Include experiența și talentele tale specifice, folosind cuvintele tale și arată cum te potrivești jobului.
Optează pentru un format de CV fără drepturi de autor, cronologic, potrivit experienței și setului tău de abilități, pe care să-l folosești pentru a-l completa cu informațiile despre tine. Poți alege formatul eJobs, disponibil în contul de candidat de pe eJobs.ro. Avantaje? La fiecare categorie ai îndrumări referitoare la informațiile pe care să le completezi și sfatul experților pentru a-ți crea o prezentare care să te diferențieze. În cont, CV-ul tău are un scor care îți va fi indicator pentru optimizare. Dacă ai CV-ul într-un alt format, îl poți încărca în platformă și va prelua datele tale în formatul de CV eJobs.
E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locului de muncă ideal pentru tine. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!
Cum să justifici semnele de întrebare ale recrutorilor legate de CV-ul tău