• 7 Oct. 2024
  • 6 min

Cât de pregătit ești pentru joburile viitorului?

skillab
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Vorbim mult despre inteligența artificială în ultimul timp, despre cum se va schimba piața muncii odată cu evoluția acesteia, despre ce joburi o să apară și ce joburi o să dispară. Iar până în 2027, peste 60% dintre angajați vor avea nevoie de recalificare, arată datele Accenture.

În acest context, cum te pregătești pentru a răspunde joburilor viitorului? Cum îți poți rafina abilitățile și cunoștințele pentru a rămâne relevant pe piața muncii? La toate aceste întrebări îți răspunde Raluca Neagu, CEO Skillab. Descoperă provocările pe care riști să le întâmpini la job, dar și ce cursuri poți urma pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei! 

 

 

 

Provocările jobului: diferența dintre cunoștințele tale și cerințele jobului

Ai remarcat poate că există un decalaj între cunoștințele deprinse în mediul liceal sau academic și cele pe care angajatorii le cer la job? Înainte de a lua o decizie în această privință, contează să înțelegi mai întâi contextul: „Învățământul tradițional are în continuare lacune majore, de la lipsa digitalizării care este importantă în tot ce facem azi, la zona de aplicabilitate. Educația din România este în mare parte teoretică. Cursurile nu sunt personalizate, toți studenții urmează același tip de curs chiar dacă înclinațiile lor sunt pentru alte zone”, spune Raluca Neagu, CEO Skillab. De asemenea, nu avem acces la experți sau acesta este mult prea limitat și toți acești factori ne arată că educația formală nu ne pregătește pentru un job de zi cu zi. Ce poți face în acest context? Caută acele cursuri practice, în care înveți cum să gestionezi situațiile întâmpinate la job.


Cum te ajută Skillab să ții pasul cu jobul

La Skillab, academia internațională de cursuri online interactive, vei întâlni experți practicanți, oameni care lucrează în companii din domenii diferite sau au business-urile lor. Lectorii te vor ajuta să-ți perfecționezi skill-urile sau să dobândești abilități noi. Și totul prin practică în proporție de 60-70% dintr-un curs. 

Cursurile din care poți alege sunt variate (de ex. HR, leadership, digital marketing, analiza datelor, HoReCa, IT), iar curricula lor este actuală și bazată pe experiența practică a lectorului. Mai mult decât atât, pe parcursul lecțiilor ai contact direct cu lectorul, poți discuta despre provocările pe care le întâmpini la job, îi pui întrebări și primești feedback pe loc. Astfel a doua zi poți aplica la job ce ai învățat la curs. 

„Majoritatea lectorilor sunt foarte dornici să ofere din know-how-ul lor. Pe lângă toată pasiunea pentru ceea ce fac, faptul că au această dorință de a da comunității de business din experiența lor îi ajută foarte mult să devină și pedagogi foarte buni”, menționează Raluca Neagu. 

Cursurile sunt atent gândite, au o strategie, care cuprinde și partea pedagogică. În spatele fiecărui curs este o echipă de 20 de oameni, printre care și instruction designeri care ajută la crearea conținutului cursului. Vin cu acea expertiză pedagogică, formează și structurează informația pentru a fi ușor de înțeles și de asimilat. Tot ei se asigură că există dinamism pe parcursul cursului, astfel încât experiența de învățare să fie cât mai plăcută și cu rezultate. Instruction designerii lucrează îndeaproape cu lectorii pentru a se asigura că există o potrivire între expertiza acestora și zona pedagogică. 

 

Skillab vine cu partea de structură și organizare a informației, datele transmise sunt relevante și de actualitate. Cursanții pot aborda direct lectorul pentru a discuta despre o anumită problemă întâmpinată în activitatea de la job.

 

Ce plusuri îți aduc cursurile Skillab față de resursele online

Într–un moment în care ai toată informația la un click distanță și pentru a învăța găsești numeroase cursuri online, te întrebi poate de ce să alegi cursurile Skillab. Înainte de a te decide ce curs ți se potrivește, contează să analizezi îndeaproape cum răspunde acesta nevoilor tale: 

„Informația este foarte multă. Dar ce faci cu ea? Cum o structurezi ca să te asiguri că rămâne cu tine? Cum o aplici? Skillab vine cu partea de structură și organizare a informației, datele transmise sunt relevante și de actualitate. Cursanții pot aborda direct lectorul pentru a discuta despre o anumită problemă întâmpinată în activitatea de la job. Astfel rămân cu informația de care au nevoie și care este la zi”, spune Raluca Neagu, CEO Skillab. 

De asemenea, ai feedback instant și acces la un mentor, un beneficiu mai greu de accesat dacă alegi un curs clasic online. Desigur, în cazul unui curs online îți mai poți lua feedback din comunități, însă la Skillab primești feedback la cursuri, dar și între lecții, de la mentor, precum și de la comunitatea care s-a format în jurul cursului: „Comunitatea te ajută să rămâi cu mai multă informație în momentul în care participi la cursuri”, menționează Raluca Neagu. 

 

Pe termen lung, este important să cultivăm abilitățile transferabile. Să înțelegem că vor conta mai mult decât în acest moment pentru că vor exista multe procese automatizate și  partea de inteligență emoțională, empatie, creativitate ne ajută în activitatea noastră zilnică cu AI-ul.

 

În ce skill-uri să investești pentru a ține pasul cu AI-ul 

Sunt multe aspecte de care ții cont în alegerea unui curs, printre care interacțiunea directă cu lectorul și accesul la o comunitate alături de care poți dezbate situațiile întâmpinate în profesia ta. Însă ce tipuri de abilități ar trebui să dezvolți prin cursul ales în contextul în care nu știi cum va evolua inteligența artificială? Are sens să investești în abilități transferabile sau în cele foarte specifice? Iată cum te poți pregăti pentru joburile viitorului: 

„Avem nevoie în continuare atât de abilitățile tehnice, cât și de cele transferabile. Cum putem lucra cu AI-ul fără o bază de cunoștințe tehnice? Aici practicienii te ajută, îți dau informațiile prin care îți creezi o bază de cunoștințe specifice. Pe termen mediu nu se vor automatiza atât de multe procese, încât să avem nevoie de multă informație specifică. Însă pe termen lung, este important să cultivăm cât se poate abilitățile transferabile. Să înțelegem că vor conta mai mult decât în acest moment pentru că vor exista multe procese automatizate și atunci partea de inteligență emoțională, empatie, creativitate va conta mult în activitatea noastră zilnică cu AI-ul”, spune Raluca Neagu, CEO Skillab.

 

Cât de interesat ești de o reconversie profesională? 

Când iei în calcul să urmezi un curs fie îți dorești să-ți perfecționezi abilitățile tehnice sau pe cele transferabile, fie să schimbi domeniul pentru că din diferite motive lucrurile nu mai merg în cel actual. Și este normal să ai temeri în privința unei reconversii, însă contează să știi că nu ești singurul care intenționează să facă o schimbare radicală în carieră. Reconversia a devenit o normalitate pentru mulți români. 

Din cele 8 țări în care este prezent Skillab, România este pe primul loc la intenția de reconversie profesională. Și datele acestea te determină poate să te întrebi: De ce simțim nevoia unei reconversii profesionale? Este mai degrabă o prevenție sau un tratament, luând în calcul anumite domenii care nu mai sunt de actualitate și poți fi nevoit să faci o schimbare? 

„Ambele variante, și prevenția, dar și tratamentul, stau la baza motivației oamenilor când aleg o reconversie profesională. Sunt din ce mai preocupați de evoluția inteligenței artificiale, de faptul că multe joburi se vor schimba și atunci vin la cursuri de formare profesională pentru a rămâne relevanți. De asemenea, sunt și oameni care conștientizează tot mai mult ce abilități își pot dezvolta, că pot avea un job pe care să-l facă cu drag mai degrabă decât un job în care au ajuns întâmplător”, consideră Raluca Neagu. 

 

Este ușor să-ți schimbi traseul profesional? 

De la intenția de a-ți schimba domeniul de activitate la practică e cale lungă. Aceasta poate fi presărată cu întrebări legate de momentul profesional, de vârstă: Este ușor să-mi schimb traseul profesional la 30, la 40 de ani, la 50 de ani? Este o limită de vârstă de la care acest lucru nu mai e realizabil? 

„Cu siguranță este mai ușor să faci o reconversie profesională la o vârstă mai mică. Există studii care arată că pe măsură ce înaintăm în vârstă ne este mai dificil să păstrăm sau să reținem informația, dar decizia de a face o reconversie profesională și succesul ține de motivația individuală. Cred cu tărie că nu e imposibil să schimbi domeniul la 50+. Dacă ai contextul potrivit care poate fi ideal la nivel individual, în anumite companii, start-up-uri, poți să începi o nouă carieră indiferent de vârstă”, menționează CEO-ul Skillab.  

În cadrul Skillab, sunt mulți oameni care au ales reconversia profesională. De exemplu, la cursul de Digital Marketing participă cursanți și de 60 de ani, care caută informații de actualitate în activitatea lor. 

 

Îți poți crește salariul după ce urmezi cursurile de formare?

Când vrei să faci mai mult în cariera ta, explorezi mai multe variante, oscilezi între skill-urile tehnice și cele transferabile, te gândești poate la o reconversie. Totul cu scopuri practice, acela de a obține o promovare sau de a-ți spori veniturile. Dar efortul depus în formare se vede într-adevăr și în salariu?

„Depinde de context. Să spunem că în compania ta poți promova la job dacă înveți să lucrezi cu un nou tool. Sunt multe companii în care lucrurile acestea sunt foarte transparente și știi de la început că jobul tău va fi mai bun: dacă înveți tool-ul acela și vei avea salariu mai mare. Pe lângă context depinde mult și cât ești de implicat la curs și de cum îți însușești informația primită și cum o aplici la job. Dacă superiorii observă o îmbunătățire a activității tale, salariul poate crește într-un termen scurt spre mediu”, spune Raluca Neagu. 

 

Cum rămâi relevant pe piața muncii în 2025

Indiferent de scopul pentru care alegi un curs, contează să-ți ofere toate cunoștințele și abilitățile pentru a rămâne relevant în plan profesional 2025.  Dar în ce skill-uri ar trebui să investești acum pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei și cu cerințele angajatorilor? 

„Învățarea continuă și adaptabilitatea sunt cele mai importante, pentru că trecem prin multe schimbări și multe joburi vor arăta diferit în câțiva ani. De asemenea contează să integrăm AI-ul în joburile noastre, iar în contextul acesta este esențial să dezvoltăm și inteligența emoțională. Să ne perfecționăm soft skillls astfel încât să putem aplica informațiile pe care le dobândim din inteligența artificială și să rămânem competitivi”, este îndrumarea Ralucăi Neagu, CEO Skillab. 

Investiția în dezvoltarea profesională poate fi un succes dacă alegi cursurile ținând cont de nevoile tale de dezvoltare profesională și ești implicat în formarea pe care o alegi. Dacă îți însușești informația primită și înțelegi cum se poate aplica la job. Foarte important este să găsești și contextul potrivit sau compania dornică să susțină planurile tale în carieră. Tu ce planuri ai acum pentru pentru a te pregăti pentru următorul job?

 

Ai găsit utile informațiile din articol? S-ar putea să-ți placă și:

 

Ce poți să mai faci pentru cariera ta anul acesta

 

 

Care sunt punctele slabe pe care le ai în carieră?

A fost util articolul? 0
interviu Raluca Neaguinterviu Skillab

Leave a Reply