„Nu ţi se oferă o a două şansă pentru a crea o primă impresie”. Zicala se aplică literă cu literă atât la o primă întâlnire amoroasă, cât şi la un interviu de angajare.
Ţinuta pe care alegi să o porţi transmite mesaje care captează atenţia şi cresc interesul persoanei din faţa ta pentru a te avea în echipa sa, indiferent că este vorba de un cadru personal sau de unul profesional.
Modul în care te prezinţi la un interviu de angajare este la fel de important precum este CV-ul, consideră Gabriela Urdă, consultant de imagine. „Ambele trebuie să denote încredere, să te simţi confortabil şi sigur cu tot ce ai pus în CV. Hainele tale trebuie să arate că eşti sigur pe tine”, subliniază Urdă. Prin urmare, candidaţii trebuie să se îmbrace în concordanţă cu industria în care îşi doresc să se angajeze. „Angajatorul trebuie să te vizualizeze că ocupând deja poziţia pentru care candidezi, să aparţii mediului acela”, arată Urdă.
De asemenea, dacă un candidat nu se simte confortabil în ţinuta sa, recrutorul va observa disconfortul. „Cel care recrutează simte că este o mască, iar tu te simţi încorsetat şi, odată angajat, ori vei deveni rebelul care umblă în tricou când toţi poartă cămăşi ori frustratul care îşi va sabota, poate, munca, simţindu-se obligat să facă ceva împotriva naturii sale”, explică Urdă.
Ca stil vestimentar, candidaţii ar trebui să opteze, mai degrabă, pentru o ţinută contemporană, actuală, şi nu pentru una clasică. Chiar dacă industria în care se găseşte postul de care eşti interesat are un cod vestimentar formal, costumul tău, dacă porţi unul, poate avea diverse detalii, care să demonstreze ancorarea ta în realitatea imediată. „Dacă ai impresia că piesele de costum sau pantofii pe care îi deţii sunt demodaţi, se prea poate să fie aşa. Mai cere o părere şi, la nevoie, schimbă-i cu ceva mai actual”, arată consultantul vestimentar. Urdă le sugerează candidaţilor să studieze vestimentaţia de zi cu zi din organizaţia în care îşi doreşc să activeze şi să se îmbrace mai îngrijit cu 20% decât angajaţii de acolo. „Dacă vorbim de IT şi de jeanşi, tricou şi tenesi, vino la interviu cu Chinos (pantaloni confecţionaţi dintr-o ţeşătură numită <<chino>> – n.red.), cămaşă şi pantofi”, menţionează Gabriela Urdă.
Ea le recomandă candidaţilor să-şi manifeste personalitatea prin haine, atâta vreme cât rămân în „aria profesională”. „Poţi purta culori pale, pasteluri la cămăşi sau bluze, genţi colorate, atâta vreme cât sunt structurate. Evită, totuşi, imprimeurile, ciorapii coloraţi, tocurile foarte înalte, tot ce ar distrage atenţia de la discursul tău”, susţine consultantul.
De regulă, un recrutor nu observă niciodată cât de bine sau de corect îmbracă este un candidat, dar cu siguranţă va remarca da nu eşti bine sau corect îmbrăcat şi te va penaliza. „Igiena personală şi aspectul hainelor sunt vitale. Ai grijă la cât de bine călcate sunt hainele, cum îţi este aranjat părul, cât de potrivit eşti machiată, cât de bine eşti ras sau tuns”, adaugă Urdă. Înainte de interviu, cel mai bine ar fi să încerci să obţii un feed-back, cât de obiectiv se poate, despre ţinuta pe care vrei să o porţi la discuţiile cu potenţialul viitorul angajator. Îţi pot fi de ajutor partenerul de viaţă, un prieten sau persoanele specializate, cum ar fi consultanţii de imagine sau specialiştii în resurse umane. „Poşeta, pantofii şi cureaua, şi în cazul femeilor şi în cel al bărbaţilor, sunt semne evidente ale efortului depus pentru imagine şi pentru ce transmite ea: respect, seriozitate, încredere şi profesionalism. În concluzie, mereu alegeţi accesorii din piele de bună calitate, cu un design clasic”, declară Urdă.
Candidaţii ar trebui să-şi coordoneze vestimentaţia de interviu postul pentru care aplică, industria în care se regăseşte respectiva poziţie, dar şi cu persoanele care-i vor intervieva. „Dacă este pentru o poziţie managerială sau pentru un job într-un sector formal, costumul este o soluţie. Dar într-un mediu casual, pentru o poziţie medie, o cravată este un <<faux pas>> (pas fals – traducere). Aparenţele afectează enorm decizia de a fi angajat sau nu şi, cu cât cresc poziţia şi salariul pentru care candidezi, cu atât mai mult contează”, conchide Gabriela Urdă.