Tocmai ai primit o ofertă de muncă și vrei să o refuzi? Urmează câțiva pași foarte simpli și toată lumea va fi fericită.
Găsirea unui job poate fi o misiune foarte dificilă, mai ales dacă ești la începutul carierei și nu ai o experiență foarte mare în domeniul în care dorești să te angajezi. Prin urmare, nevoia unui venit te poate împinge, în anumite situații, să accepți prima oportunitate ivită. Dar, chiar dacă salariul este cel așteptat și sediul companiei este într-o zonă bună, poate vrei să refuzi oferta primită. Insă este foarte important modul în care alegi să refuzi o propunere de angajare. Cele mai simple variante prin care poți să spui „Nu” unei oferte de job sunt prin telefon sau un e-mail.
Indiferent pentru care dintre cele două variante optezi, important este să fii prompt când refuzi oferta de job a unei companii. Cel mai bine este să ai o atitudine sinceră și să-i spui reprezentantului companiei cât mai repede și cât mai direct.
Totuși, un răspuns prompt și direct nu presupune o lipsă de politețe. Poate că, în prezent, vrei să refuzi postul oferit, dar mai târziu nu te-ar deranja ca respectiva companie să te ia în considerare și pentru alte oportunități de joburi. Unii candidați aflați în căutarea unui job se folosesc de aproape orice împrejurare ca să-și creeze oportunități, așa că mulțumește fiecărei persoane care te-a intervievat și urează success, atât intervievatorilor, cât și companiei din care fac parte.
Dacă ai primit altă ofertă mai generoasă, evită să menționezi detalii despre locul de muncă pe care îl accepți. Lasă managerul care s-a ocupat de angajări să creadă că ai fost impresionat de companie și că te-ai gândit cu atenție la propunerea lor, dar că accepți o poziție care se potrivește mai bine intereselor tale de carieră.
Mesajul de refuz pe care îl transmiți organizației care te-a ofertat trebuie să fie simplu și concis. Compania pe care o refuzi ofertat este deja conștientă de valoarea ta, așa că nu e nevoie să arăti cât de „mare și tare” ești.