Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro Furnizorul tău de performanta M-ar interesa cum sa-mi găsesc un job plăcut, cu program normal si cu […]
Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro
Furnizorul tău de performanta
M-ar interesa cum sa-mi găsesc un job plăcut, cu program normal si cu salariu de peste 700 euro pe lună!
Cam aşa suna propunerea unei prietene care activează în domeniul resurselor umane. Si imediat a venit cu o a doua întrebare…. plină de scepticism:
Crezi că există vreun răspuns?
Recunosc ca am avut o clipă de ezitare în care mi-am spus: prea multe vrei! Probabil mulţi dintre voi gândiţi sau simţiţi la fel. Acest subiect m-a frământat cam două săptămâni! Răspunsul l-am obţinut în final, acesta este DA. Probabil vă gândiţi ca e simplu să spui că se poate, dar întrebarea logică şi de bun simţ este: cum este posibil aşa ceva sau în ce condiţii?
Acest articol se vrea a fi un îndrumar practic pentru tine pentru a întrunii condiţiile de mai sus. Acest lucru va fi un ghid în care te poţi regăsii, însă din totul poate da greş dacă tu vei pretinde că nu ai nici un rost în această problemă şi vei arunca totul în spinarea angajatorilor! Ca de obicei o să expun această soluţie în paşi cadru pe care îi poţi urma!
{article-2050.jpg}
1. Vreau un job plăcut!
Sună foarte bine această expresie, şi îţi dă o stare de bine si te gândeşti: Ce frumos ar fi! Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să lămureşti ce însemnă pentru tine job plăcut! Aici indicatorii diferă de la persoană la persoană: Pentru unii dintre noi, plăcut însemnă salariu mare, pentru alţii, plăcut însemnă să nu ai nici o responsabilitate, pentru alţii ba din contră, vor să aibă responsabilitate, pentru alţii însemnă să aibă o funcţie executivă, pentru alţii o funcţie de conducere! Lista poate continua la nesfârşit! Aici formula magică a jobului plăcut poate fi dată doar de tine şi de nimeni altcineva! Astfel că înainte de a începe marea căutare a unui asemenea job ia o foaie de hârtie şi descrieţi jobul! Această descriere trebuie să conţină cât mai multe informaţii. Scrie-le pe hârtie aşa cum îţi vin în minte!
Să luăm o exemplificare paralelă foarte umană. Vrei să mănânci ceva foarte bun. E simplu! Dar, va fi foarte greu s-şi găteşti ceva bun dacă tu nu defineşti ce ţi-ar plăcea să mănânci: poate fi un grătar, poate fi un peşte, pot fi fructe de mare, poate fi o ciocolată sau poate fi o saltă! Să presupunem că te duci într-un restaurant. Şi acolo ţi se pune un mediu în braţe din care tu să alegi! Prin urmare gradul de satisfacţie poate să crească dacă vrei alege din acel meniu ceea ce-ţi place! Va fi foarte greu să pui vecinul de masă să aleagă sau chelnerul! Este drept, pot face şi acest lucru, însă ei îţi vor spune ce este plăcut pentru ei sau să presupună ce ţi-ar plăcea ţie!
Argumentarea poate continua, si mai pot fi găsite o grămadă de exemple. De asemenea pot fi găsite şi contraexemple în care oameni s-au ales cu un sper job (cum îl definesc ei) sau au mâncat o sper mâncare, fără ca ei să facă mare lucru în acest sens. Este drept că sunt şi asemenea cazuri, însă acestea sunt excepţii. Probabilitatea să nimereşti un job plăcut, fără ca tu să şti ce vrei este foarte mică. Gândiţi-vă că sunt mii de tipuri de joburi. Probabil ţie doar două sau trei dintre acestea ţi s-ar potrivi! Prin urmare te îndemn să nu te laşi la voia întâmplării atunci când îţi cauţi de lucru! pentru ca aceasta este loterie curată! Poţi risca, poţi paria, însă hazardul nu are cum să-şi îndeplinească dorinţa ta: Un job plăcut fără ca tu să şti ce este acest job plăcut va fi aproape imposibil de obţinut! Spor în a identifica ce este acel job plăcut …pentru că acest este primul pas!
2. Vreau un program normal!
Acest program normal, este din nou un punct sensibil! Însă de ce să nu fim sinceri: unii nu ar vrea program norma, însemnă 8 ore, ci ar vrea mai degrabă 4. Sunt şi persoane care vreo mai mult, au suficientă energie, şi pot lucra până la 10-12 ore zi. Eu de exemplu nu vreau un program normal! Pot ajunge şi la 16 ore pe zi de muncă! Acest lucru îmi place! Nu pot sta pur şi simplu! Îmi place să lucrez, îmi place să aduc un plus valoare muncii mele ori de cate ori am ocazia! Să nu credeţi că vreau să vă conving să munciţi mai mult sau mai puţin! Trebuie însă să fim sinceri şi să recunoaştem că acest PROGRAM NORMAL este un indicator de măsurare individual, nefiind valabil în mod universal. Mai departe de acest indicator corolarul acestui articol este: Fiecare are propriile „Butoane” care odată apăsate fac din jobul lui în job pe care şi-l doresc. Aceste butoane exprimă nu doar ce te-ar interesa pe tine, sau ce ţi-ar plăcea, ci exprimă o prioritizare. Adică, ele îţi spun ţie ce ar fi FOARTE important ca jobul tău să aibă. În mod practic trebuie să iei descrierea de mai sus, şi să încerci să o ordonezi, să faci o ierarhie cadru în ceea ce-ţi doreşti tu de la job. Astfel, primele 3-5 caracteristici (cele din top) vor fi butoanele, adică acele lucruri pe care tu vrei să le aibă job tău OBLIGATORIU.
Mai jos aveţi o listă a lucrurilor care motivează angajaţii şi fac din jobul lor un job plăcut. Studiul efectuat de Gallup internaţional relevă principalele lucruri importante pentru o persoană la locul de muncă. Acestea sunt:
1. Ştiu ce se aşteaptă de la mine la locul de muncă
2. Am echipamentul şi materialele necesare pentru a-mi face corect munca
3. La locul de muncă am posibilitatea să fac ce ştiu cel mai bine zi de zi
4. Am fost lăudat pentru munca mea bine făcută
5. Şefului meu sau altei persoane de la locul de muncă pare să-i pese de mine ca persoană
6. Există cineva la locul meu de muncă care mă încurajeze să mă dezvolt
7. La locul meu de muncă opiniile mele contează
8. Misiunea sau ţelul companiei mele mă fac să simt că munca mea este importantă
Vă recomand această lucrate: Manager contra Curentului, Marcus Buckingham, Curt Coffman. Veţi găsi în ea explicaţi toţi aceşti factori!
Concluzia este simplă: Află că-şi place, află ce te motivează! Pentru aceasta trebuie să ai o discuţie sinceră cu tine!
Să trecem şi la partea sensibilă: Cum obţin un salariu de 700 Euro?
Mai jos aveţi o listă punctuală de motive pentru care ţi s-ar acorda un salariu de peste 700E. Vedeţi aşadar că acest salariu de 700E, nu pică din senin ci sunt anumite motive pentru care acesta se acordă, sau s-ar acorda:
1. Politica salarială a firmei permite
2. Prezenţa ta în companie reprezintă un plus valoare pentru companie
3. Ai rezultate, concrete vizibile şi măsurabile în companie!
La această listă mai pot fi adăugaţi o mulţime de alţi factori! M-am rezumat doar la doi factori anume: firma trebuie să vrea şi să poată iar tu să meriţi aceşti bani! Fă o lista cu motivele pentru care tu meriţi 700E. Nu este de ajuns să vrei un salariu mare, ci trebuie să identifici motivele pentru care tu meriţi. Dacă tu nu găseşti aceste motive este practic imposibil ca altcineva!
Vedeţi aşadar că lucrurile nu sunt deloc complicate! Soluţia există, poate fi identificată uşor, însă aceasta este la tine! Mult spor în aplicarea celor trei lucruri! Dacă doreşti lămuri suplimentare, te invităm să accesezi http://blog.traininguri.ro si să pui concret întrebările tale, pe oricare din punctele de mai sus!
Te invitam sa accesezi programul Active Business implementat de Extreme Training. Acesta cuprinde o serie de 6 cursuri organizate pe parcursul a doua luni (cursuri: negociere, comunicare, vânzări, manipulare, management, etc.). Acest program poate fi accesat atât de persoanele fizice cat si de persoanele juridice. Având in vedere ca numărul de locuri este limitat, acestea se vor completa in ordinea înscrierilor. Acest program este astfel gândit încât sa acopere o dezvoltare armonioasa a cursanţilor atât in plan profesional cat si in plan personal. Toate detaliile le găsiţi pe http://www.traininguri.ro
Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro
Furnizorul tău de performanta