• 26 Feb. 2008
  • 4 min

Lectia 4 – Transformarea viselor tale in obiective.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro Furnizorul tau de performanta Acest articol este parte a unei serii de articole care vor fi prezentate […]

Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro
Furnizorul tau de performanta

Acest articol este parte a unei serii de articole care vor fi prezentate pe acest site si pe http://www.traininguri.ro .
Saptamanal vei primi o noua lectie din Ghidul Succesului, care cuprinde o serie de 8 lectii!

Trebuie sa-ti marturisesc sincer ca este nevoie sa cooperezi! Vestea buna este ca acest ghid te va apropia mai mult de ceea ce tu iti doresti, prezentandu-ti pasi cadru pe care tu sa-i urmaresti.

Daca nu ne atingem obiectivele, nu este nimic in neregula cu obiectivele ci cu noi insine, in sensul ca nu am stiut sa ni le stabilim!

Cu totii avem vise. Unele se implinesc, altele mai putin. Putem sa ne implinim visele. Presupunand ca intalnesti un pestisor de aur care iti indeplineste orice dorinta, trebuie sa stii sa-i spui ce vrei.

Acest pas al transformarii dorintelor in obiective este un demers foarte util, atat in viata personala cat si in mediul de afaceri. Este important sa stii unde Cu siguranta te-ai bucura, daca ai constientiza ca succesul este aproape de tine!
vrei sa ajungi. Intrucat probabil ai citit lectiiele anterioare, trecem la acest pas in care transformam visele in obiective!

O sa-ti prezint o metoda conceputa si elaborata de mine, metoda „SMART-FLUENT” care este o aociere intre management si programarea neurolingvistica.

Consider ca este deosebit de utila, imbinand practicul cu teoreticul excelent. O sa descoperi ca este foarte utila dupa ce o vei parcurge. Trebuie sa alegi o dorinta de-a ta si sa o transformi in obiectiv cu ajutorul schemei de mai jos. Acest demers este foarte util in sensul ca te ajuta sa lamuresti exact ce iti doresti si apoi sa formulezi un obiectiv astfel incat sa-l poti atinge!

Descriere

S Specifice(Precise, Exprimate in termeni
pozitivi)
MMasurabile (Pot fi stabiliti indicatori de masurare)
A Acceptate de toti cei implicati. Ex: Manager, indivizi si echipa)
R Realiste (Sunt posibil de indeplinit)
T Timp (Incadrabile in timp)

F Finalitate (Se poate defini un rezultat ferm, se poate descrie, atingerea obiectivelor)
L Localizare (Se poate defini locul in care obiectivele se vor atinge)
U Unitare (coerente cu alte obiective deja stabilite)
E Ecologice (contribuie la dezvoltarea indivizilor)
N Nevoi (Raspunde unei nevoi)
T Tel (se atinge un tel mai inalt prin atingerea obiectivului)

{article-2200.png}

Scurte explicatii:

S (Specific): trebuie ca obiectivul sa fie clar exprimat. De exmplu daca spui ca vreau sa fim o companie mare, acesta nu este un obiectiv, pentru ca nu este suficient de specific. Sau daca spui vreau sa fiu un om bogat, la fel nu este bine, pentru ca nu este suficient de precis si specific. Ce insemna pentru tine bogat, 10 Euro, 10 000 Euro, 1 000 000 Euro sau mai mult. Sau poate bogat insemna sa ai un salariu de 550 E- luna. Ce vreu sa spun este ca e foarte important sa definesti cat se poate de precis obictivul tau. Daca ai dorinte precum, vreu sa mai slabesc, sau vreau o masina buna, sau vreau sa fiu bogat, sau nu vreau sa fiu suparat, este timpul sa-ti transformi aceste dorinte in obiective. Acest lucru este foarte indicat in cazul in care vrei sa-si implinesti dorintele.

Exemple de transformare a unei dorinte in obiectiv pentru a indeplini conditia de specific:

1. Vreau ca echipa mea sa lucreze la capacitate maxima >> Echipa de lucru incepind de miine o sa lucreze conform urmatorul indicatori de performanta (si urmeaza enumerarea indicatorilor)
2. Vreau sa fiu un om bogat >transformare> O sa am un venit anual de 100 000 E
3. Vreau sa am o masina buna >> O sa-mi cumpar un Audi A8
4. Vreau sa fiu mai slab > transformare in obiectiv > o sa am 70 Kilograme!
5. Vreau sa crestem vanzarile > transformare in obiectiv > o sa vindem lunar de in valoare de 150 000 lei, media per agent.

M (Masurabil) . Dupa cum vedem mai sus in exemple, inainte de transformare, obiectivele nu erau masurabile, insa indata ce le-am transformat, ele se pot masura destul de usor. Inainte de a fi transformate observati ca acestea nu pot fi masurate.

A(Acceptat). Aici la Acceptare este un punct sensibil. Atunci cand iti stabilesti un obiectiv mai intai de toate trebuie sa-l accepti tu. Am intalnit foarte multe cazuri in care oamenii isi stabilesc obiective, insa pe care ei nu le accepta. Fara acest sentiment al acceptarii atingerea obiectivului este sortita esecului. In plus in cazul in care punem in discutie atingerea obiectivului in cadrul unei companii acesta trebuie sa fie acceptate de factorii implicti. In cazul in care, spre exemplu, nu este acceptat de manager, acesta trebuie convins, la fel si in viata personala, obiectivul trebuie acceptat de intreaga familie, in faza in care a fost stabilit!

R(Realist) .Aici tu trebuie sa fii foarte sincer. Trebuie sa analizezi in ce masura atingerea obiectivelor este realista. Sunt obiectivele tale realiste? Iti poti imagina ca atingi obiectivele? Cunosti cazuri asemanatore? Sunt intamplari in viata ta care iti ofera indicii care sa te faca sa crezi ca iti poti atinge obiectivele.

T(Timp) Stabileste un interval de timp in care tu iti atingi obiectivele. Adica, pe exemplele de mai sus, la indicatori, pune un termen, de o luna, doua saptamani. La fel si la celelealte obiective, pune un termen, de un an, de doi, de o luna, sau pe intervale de timp, etc.

F(Finalitate) Dupa cum spune si cuvantul trebuie sa stabilesti care este finalitatea . Adica, unde vei ajunge atingand obiectivul, putand sa definesti ferm cum arata situatia atunci cand tu iti atingi obiectivul!

L(Localizare). Incearca sa localizezi unde se vor intampla lucrurile, unde se va intampla atingerea obiectvului. In casa? Pe strada? In fima? Intr-o anumita zona geografica, etc.. incearca sa localizezi unde se vor intimpla lucrurile.

U(Unitare) E foarte interesant si important in acelasi timp sa urmaresti daca obiectivul tau este coerent cu alte obiective deja stabilite. De exmplu, daca ti-ai stabilit sa-ti cumperi un audi, iar inainte de asta tu ti-ai stabilit sa-ti cumperi o casa in 2008, s-ar putea ca aceste obiective sa nu fie unitare. La fel spre exemplu, daca ti-ai propus sa cresti vanzarile si mai ai un obiecitv deja stabilit cu reducerea numarului de agenti s-ar putea din nou sa nu fie posibil. Ai grija astfel ca obiectivele pe care tu le stabilesti sa fie unitare cu alte obiective deja stabilite.

E(Ecologice) – Contribuie atingerea obiectivului la dezvoltarea ta ca individ? Faci rau unor oameni prin atingerea obiectivului? Este bine pentru tine, e bine pentru ceilalti! Pentru a raspunde acestei intrebari este nevoie doar sa fii sincer.

N(Nevoi) – Aici trebuie sa-ti raspunzi la urmatoarea intrebare: Carei nevoi ii raspunde atingerea obiectivului. E foarte posibil daca nu exista o nevoie, sa ajungi la concluzia ca nu merita sa lupti, mai ales ca nevoia este cea care motiveaza individul! Fiind constient carei nevoi ii raspunde atingerea obiectivului iti vei putea canaliza mai bine energiile catre atingerea lui sau poate din contra!

T(Tel) – Carui Tel ii corespunde atingerea obiectivului tau? Atingand obiectivul tau, vei contribui la atingererea altor obiective? Te ajuta cu ceva? Are afecte clare? Se atinge un obiectiv al companiei, atingandu-se acest obiectiv?

O sa fi surprins placut dupa ce vei face acest demers! Este foarte interesant si as putea spune putin revelator! Nimic nu te opreste sa spui un „UAU, acum stiu ce vreau!” O versiune printabila a acestei lectii si a lectiilor 1,2 si 3 poti gasi si pe siteul nostru http://www.traininguri.ro !

Ai ocazia sa incepi chiar acum acest demers! Timpul este o resursa irecuperabila! Cu cat mai repede cu atat mai bine! Simplu si usor iti poti face viata mai frumoasa, poti fi mai aproape de implinirea dorintelor tale! O sa fi placut surprins sa veti ca functioneaza!

Pana atunci, iti dau o veste buna! Extreme Training incepand din acest an va sustine o serie de traininguri in Cluj, Timisoara, Iasi si Bucuresti! Calendarul de traininguri este fixat! Detalii pe web siteul nostru http://www.traininguri.ro .

Saptamana viitoare vei putea avea acces la al cincilea pas, va fi inca un pas catre succesul tau! Pana ne vom revedea iti doresc mult spor!

Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer Extreme Training, http://www.traininguri.ro
Furnizorul tau de performanta

A fost util articolul? 0

Leave a Reply