• 2 Sep. 2008
  • 6 min

Tehnica Disney – Generatorul de idei strălucite!

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Scris de Dan Lambescu şi Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, The way to excellence www.traininguri.ro Multe idei mor de la naştere, unele se dovedesc bune, iar […]

Scris de Dan Lambescu şi Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro

Multe idei mor de la naştere, unele se dovedesc bune, iar altele proaste. La fel, dintre doi oameni care au aceeaşi idee, unul reuşeşte să o pună în practică, altul nu, iar altul se blochează pe parcurs. Acest articol doreşte să-ţi vină în sprijin tocmai în acest sens, anume să-ţi testeze ideea. Metoda oferă oportunitatea analizării complexe a unei idei, iar maniera în care o face permite amplificarea punctelor forte şi identificarea mecanismelor de diminuare a riscurilor. În acelaşi, timp metoda îţi oferă o viziune completă asupra punerii în practică a ideii respective.

V-aţi întrebat vreodată cum au fost create celebrele desene animate cu „Tom şi Jerry” sau „Chip şi Dale”? Unul dintre „secretele” celor de la Walt Disney care a fost conceput chiar de fondatorul companiei, constă în metoda de concepere şi creaţie. De fapt, este un brainstorming mai avansat care constă în următorii paşi:

1. Echipa de producţie intră într-o cameră comodă ce are pereţii roz. Membrii echipei încep să viseze şi doar să viseze la tot ce le trece prin minte legat de un viitor desen sau film animat. Această cameră se numeşte „camera visătorului”. O persoană notează toate ideile generate de către echipă, oricât de absurde şi nerealizabile ar părea la prima vedere.

2. Echipa se mută apoi într-o a doua cameră ce inspiră energie, aceasta având pereţii de culoare verde. Aici se încearcă realizarea şi doar realizarea tuturor ideilor generate în prima cameră. Se concep astfel planuri şi strategii. Această cameră se numeşte „camera realizatorului”. Se notează toate planurile concepute.

3. Ultima cameră în care se mută echipa este una neprimitoare cu pereţii urâţi ce oferă un confort minim. În această locaţie se critică visele şi planurile de realizare concepute în primele două camere, şi doar se critică.

{article-2502.png}

Scopul este ca până la urmă, Visătorii, Realizatorii şi în primul rând Criticii să se pună de acord şi să fie toţi mulţumiţi. Visătorii pot să mai lase de la ei, realizatorii să îşi ajusteze planurile în funcţie de critici, iar criticii să fie mai înţelegători. Se trece prin aceste camere ori de câte ori este nevoie pentru a se ajunge la un consens.

În rândurile de mai jos, este expusă o tehnică pe care noi o exersăm cu participanţii în trainingurile de Dezvoltare Personală. Poţi încerca să o faci acasă, iar după două trei încercări, odată ce înţelegi mecanismul, este posibil să ai rezultate. Această tehnică a fost modelată de Robert Dilts care a creat un proces (exerciţiu) extrem de simplu şi cu rezultate excelente. Ne trebuie doar un spaţiu într-o cameră şi 4 bileţele de hârtie (eventual postituri colorate diferit) pe care scriem: observator, visător, realizator şi critic. Aşezăm aceste bileţele pe podea la o distanţă de minim 50 de cm unul faţă de altul şi urmăm următorii paşi:

ETAPA 1
1. Ne poziţionăm pe bileţelul „observator” şi ne gândim la o idee sau la un plan de afaceri unde avem nevoie de creativitate.
2. Ne mutăm pe bileţelul „visător” şi ne aducem aminte de un moment din trecut când am fost plini de imaginaţie. Observăm ceea ce vedem, ceea ce auzim şi simţim. Încercăm apoi să reţinem sau să notăm pe cât posibil aceste lucruri. (se poate apela la o a doua persoană care să poarte o discuţie cu dumneavoastră şi să-şi noteze tot ceea ce spui).
3. Ne deplasăm apoi pe bileţelul „realizator” şi ne gândim la un moment din trecut în care am conceput un plan excelent. Observăm ceea ce vedem, ceea ce auzim şi ceea ce simţim. Incercăm din nou să reţinem.
4. Ne ducem pe bileţelul „critic” şi trăim un moment din trecut în care am fost foarte critici cu noi înşine sau cu cei din jur. Observăm ceea ce vedem, ceea ce auzim si simţim

ETAPA 2
5. Revenim în poziţia observator şi facem o pauză de 2-3 minute.
6. Ne poziţionăm pe bileţelul „visător” şi începem să creăm dându-ne frâu liber imaginaţiei legat de scopul propus la pasul 1. Visam… visăm, visăm, ne imaginăm că totul este posibil. Încercaţi să vă lăsaţi cuprinşi de sentimente şi vizualizaţi, sub forma unor imagini, măreţia ideii. Gândiţi-vă că aveţi tot ceea ce vă trebuie pentru a reuşi, că trăiţi într-o lume în care totul este posibil. Staţi atâta timp cât aveţi idei, puteţi visa oricât. Puteţi sta 2 minute sau 10 minute. Apoi încercaţi să reţineţi aceste lucruri.
7. Trecem apoi în poziţia „realizator”. Încercăm să facem planuri pentru a putea îndeplini tot ceea ce am visat mai devreme. Căutăm resurse, stabilim limite de timp, etc. Încearcă să gândeşti un plan genial, gândeşte-te la oportunităţi, caută două trei căi de a pune ideea în practică. Critica rămâne pentru mai târziu. Acum faci un plan şi încerci o transpunere în realitatea a viselor tale. Gândeşte-te la cine te-ar putea ajuta, gândeşte-te la resursele tale interne, gândeşte-te la resursele tale externe, pune totul la lucru şi găseşte-i o utilitate. Prin vocaţie, imaginează-ţi că eşti un om al planurilor, un om înregistrat cu spirit practic, care izbândeşte acolo unde nimeni n-a reuşit. Când ai un plan cadru, un draft, când te-ai convins că ai conceput PLANUL PLANURILOR poţi trece la pasul următor.
8. Ne mutăm în poziţia de „critic” şi începem să criticăm visele şi planurile concepute mai devreme: descoperim toate neajunsurile şi piedicile, suntem critici înverşunaţi, punem totul la îndoială. Ne disociem de poziţia visătorului sau a realizatorului şi jucăm rolul lui Gigi Contra. Sesizăm probleme la care nimeni nu s-ar fi gândit. Când terminăm de criticat totul, trecem la pasul următor.
9. Revenim în poziţia observator.
10. Facem o pauză de 2-3 minute.

Repetăm paşii din etapa 2 (6-9 ) până se ajunge la un consens între visător, realizator şi critic. Atenţie, criticul este cel care trebuie să fie mulţumit în primul rând.

Probabil, primul gând care-ţi vine în minte este : „eu aşa fac de obicei.” Numai aparent faci aşa, acest exerciţiu îţi propune ferm o disociere fermă în fiecare poziţie, o separare faţă de celelalte poziţii. În realitate, fiecare dintre noi este mai mult visător, mai mult realizator, sau mai mult critic. Acesta este şi motivul pentru care cineva reuşeşte să pună în practică o idee, iar altcineva care încercă acelaşi lucru nu reuşeşte. De remarcat, că această tehnică presupune să faci obligatoriu aceste lucruri pe rând. De câte ori nu ai avut o idee care ţi se părea bună, însă, înainte de a visa la ea, criticul din tine te-a oprit, nelăsându-te să visezi şi ţi-a demontat un plan de realizare pe care nu ai apucat nici măcar să-l faci? Le fel se întâmplă şi când visezi prea mult. Nu mai eşti suficient de atent la realizare şi criticului îi spui ceva de genul: „lasă că vedem noi”.

În viaţa de zi cu zi, atunci când concepem un plan sau ne stabilim un obiectiv noi suntem în acelaşi timp, visători, realizatori şi critici. Dezavantajul este că fiind câte puţin din fiecare putem scăpa din vedere multe idei creative, planuri de realizare sau neajunsuri. În plus, există pericolul ca una (sau mai multe) dintre cele trei părţi să fie nemulţumită şi noi să scăpăm acest lucru din vedere pe moment. Acest lucru poate genera pe parcurs în conflicte interne care se manifestă la nivel subconştient şi care se pot agrava dacă nu sunt soluţionate.

Atenţie: Recomandăm ca pentru prima dată, acest exerciţiu să fie făcut sub îndrumarea unui expert în programare neurolingvistică pentru a avea efectele scontate. Însă, puteţi încerca, nu vă costă nimic. Prima dată încercaţi cu idei mai simple.

Această tehnică îţi poate asigura o probabilitate mai mare ca tu să ai succes. O poţi folosi pentru a lua o decizie importantă sau atunci când demarezi o afacere. NLP -ul (ghidul de utilizare al creierului uman, cum mai este numit), prin această tehnică, îţi foloseşte la maxim potenţialul de care dispui. Probabil eşti surprins plăcut că este foarte simplă. Aşa este, este simplă, însă tocmai prin simplitatea ei debordantă generează efecte imediate şi te face un om cu „idei mai bune”.

Dacă eşti interesat de tehnici NLP pentru Dezvoltare Personală te aşteptăm cu drag la Trainingul ce va avea loc la începutul lui octombrie. Toate detaliile le găseşti pe web siteul nostru www.traininguri.ro

De reţinut, că acest exerciţiu are aplicabilitate atât la nivel individual cât şi în organizaţii. Dacă are cineva o idee, iar ca manager vrei să faci o primă testare a acestei idei, poţi face exerciţiul cu 4 – 5 persoane în acelaşi timp şi trece-i prin pasul 1-9. Sunt foarte importanţi şi paşii 1- 4 pentru că ajută la o asociere mai bună cu stările respective, iar reuşita metodei, depinde enorm de acest lucru.

Testează tehnica şi oferă-ne feedback-ul tău pe http://blog.traininguri.ro sau pe office@traininguri.ro

Mult succes în drumul către excelenţă!

Scris de Dan Lambescu şi Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro

Pe siteul www.traininguri.ro se găsesc informaţii despre cursurile deschise organizate de Extreme Training în următoarea perioadă.
Trainingurile prezentate pot fi accesate atât de companii, cat si de persoane fizice.

Extreme Training îţi oferă Excelenţă în Dezvoltare Personală, Vânzări, Negociere, Comunicare în Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiară, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizaţională, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching şi Teambuilding.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply