Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, The way to excellence http://www.traininguri.ro In acest articol doresc să clarific puţin zona de leadership. Abordarea curentă a leadershipului […]
Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro
In acest articol doresc să clarific puţin zona de leadership. Abordarea curentă a leadershipului este destul de consistentă. Cu toate acestea, citind, am avut impresia că la nivel de teorie lucrurile sunt destul de simple, încercând însă să racordez teoria la practică, lucrurile nu mai erau deloc simple.
Astfel că am început o căutare, o documentare foarte serioasă pe această temă. M-a ajutat în acest context experienţa destul de lungă pe sfera Leadership atât în zona privată, cât şi în mediul ONG.
Pentru a înţelege acest model plecăm de la distincţiile de mai jos:
PQ – Inteligenţa fizică (a face). Inteligenţa fizică presupune abilitatea fizică de a face lucruri. Vorbim aici de un efort pe care trebuie să-l depună un leader. Efort însemnă tot ceea ce ne consumă din punct de vedere fizic: întâlniri, şedinţe, rapoarte, capacitate de a munci ore în şir, studiu, organizare personală şi managerială, răspuns la telefoane. Este desprinsa de realitate ideea ca un leader nu trebuie sa depuna efort. El trebuie să facă anumite lucruri pentru a-şi pune în practică viziunea şi pentru a coordona. Când spunem efort nu-i asociem o constantă calitativă, ci avem în vedere numai un efort în termeni cantitativi.
EQ – Inteligenţa Emoţională (a comunica). Inteligenţa Emoţională a prins tot mai mult teren în ultima vreme. Unii discută despre ea fără să ştie ce este , alţii cunosc destul de multe despre ea, iar alţii au făcut o pasiune din studiul acestui tip de inteligenţă. Mai sunt şi alte categorii de oameni care o folosesc foarte mult fără să ştie măcar cum se cheamă, iar la polul opus se află cei care teoretizează prea mult şi practică prea puţin. Odată cu acest al treilea tip de inteligenţă intrăm pe un domeniu asociat extrem de mult leadershipului. Această asociere este făcută pe bună dreptate, întrucât leaderul este urmat în primul rând emoţional, motivarea şi comunicarea cu oamenii facandu-se cu o puternică încărcătură emoţională. Acest leader creează rezonanţă, urneşte echipe şi mase, ducând astfel la îndeplinire planuri la care nimeni nu s-ar fi gândit. La marea majoritate a teoriilor lucrurile se opresc aici, se bate monedă şi se pune aproape egal între Inteligenţa Emoţională şi Leadership. Eu personal nu am fost satisfăcut şi după multă analiză, studii de caz şi documentare, cheia am găsit-o la Covey, prezentată mai jos.
SQ – Inteligenţa Spirituală (A dărui) . Prima dată acest nume m-a bulversat puţin. Mi s-a părut că are o dimensiune mistică, reflectând puţin însă, am constat că SQ completază bucăţica ce lipsea din definirea ledershipului atutentic. Probabil prima intrebare care vă vine în minte este : Dar ce anume are liderul de dăruit? Imediat după întrebare vin şi răspunsurile: Liderul poate dărui cunoaştere, implicare, entuziasm, încredere, valori, idealuri si sensuri. Liderul dăruieşte, iar cei care sunt conduşi de el primesc aceste daruri. Aceste daruri sunt cele care aduc contribuţia esenţială în actul de Leadership.
Un corolar al acestor distincţii ar fi următorul:
Leaderul Inteligent = PQ + IQ + EQ + SQ
Şansele de a fi un leader Inteligent, un leader autentic se apropie de Leaderul Ideal în momentul în care sunt activate toate cele 4 tipuri de inteligenţă şi turate la capacitate maximă!
Mai jos regăsiţi câteva exemple relevante ale fiecărui tip de inteligenţă:
Liderul de Bronz – Leaderul PQ (Petre)
Petre este tipul de Leader care foloseşte la maxim resursele sale fizice. De obicei, ajunge în companie înaintea tuturor angajaţilor. Este un tip „workoholic”, munceşte de dimineaţa până seara. Este un exemplu pentru ceilalţi. Este acel om care s-a înhămat la un jug şi trage. Nu trage doar compania, ci îi trage şi pe ceilalţi după el. Îi ajută pe fiecare in parte. Angajaţii muncesc în primul rând pentru că le este jenă. Când cineva nu-şi face bine treaba, pune el mâna şi munceşte. Această situaţie in care şeful îţi face munca te face să te simţi jenat, astfel că data viitoare vei încerca să-ţi faci treaba. Atitudinea lui Petre are un risc mare şi anume, acela că negestionând bine această situaţie, la un moment dat se va trezi că face munca a cinci oameni. Fizic, ne este clar că nu va putea duce la bun sfârşit acest demers.
Liderul de Argint – Leaderul IQ – (Ionuţ)
Ionuţ nu este doar un tip dotat cu PQ, el are ceva mai mult de atât şi anume, o capacitate de a găsi soluţii ingenioase. Planificarea şi organizarea sunt cuvintele de ordine. Încearcă să facă organizaţia funcţională şi este preocupat in primul rand de eficienţă. Ionuţ este un tip studios care merge la cursuri de instruire şi are în mânecă întotdeauna o soluţie atunci când apare o problemă. Cunoaşte strategii, cunoaşte tactici care conduc către performanţă, anticipează şi gestionează riscurile permanent. IQ-ul lui îl ajută foarte mult astfel încât profesionalismul lui este de invidiat. Este în acelaşi timp un specialist în domeniu. El învaţă de la ceilalţi, învaţă şi de la alţi specialişti şi dacă nu are un MBA se gândeşte să facă unul în viitorul apropiat. Întregul lui IQ este pus în slujba leadershipului, convins fiind că cele mai bune metode vor genera cele mai bune rezultate. Riscul apare în momentul în care latura lui umană nu este suficient de bine activată. El poate fi considerat de echipa pe care o conduce un tip rece care nu comunică emoţii. El pune în aplicare un plan, oamenii sunt executanţi, ei neimplicându-se emoţional în munca pe care o fac. Totodată, el nu este cel mai bun în înţelegerea şi gestionarea conflictelor şi nu dă suficientă atenţie relaţiilor umane din echipă şi relaţiilor dintre el şi fiecare membru al echipei.
Leaderul de Aur – Leaderul EQ (Eugen)
Întradevăr, este aur pentru organizaţia pe care o conduce. Este aur curat. El este dotat cu putere de munca (PQ), fiind în acelaşi timp un profesionist care învaţă permanent (PQ). În plus faţă de Ionuţ, conştientizează că are de-a face cu oameni şi nu cu maşini. El are o capacitate extraordinară de autocunoaştere şi cunoaştere. El îşi recunoaşte stările sale emoţionale şi le gestionează eficient. Mai mult de atât, el are capacitatea de a recunoaşte emoţiile celorlalţi şi de a le direcţiona în modul potrivit. El este un fin observator al fiinţei umane. El nu neagă emoţiile celorlalţi şi nici nu încercă se le anihileze. El recunoaşte aceste emoţii şi le foloseşte într-un mod constructiv. Uneori merge şi mai departe, declanşâand emoţii în echipa pe care o conduce. Discursurile lui, chiar dacă nu este cel mai mare orator, transmit emoţie şi declanşează emoţii în rândul celor prezenţi. Pune suflet în ceea ce face şi creează rezonanţă. Oamenii se pun în mişcare emoţional, iar relaţiile interumane din companie sunt supuse unei permanente îmbunătăţiri. Întrebarea ar fi: ce ar putea face un leader mai mult de atât? El mai poate face ceva, iar răspunsul îl găsiţi în descrierea Leaderului de Platină!
Leaderul de Platină – Leaderul SQ ( Ştefan)
Leaderul de Platină este o rara avis. Sunt greu de găsit în lume pentru că sunt puţini. Orice organizaţie se va mulţumi să aibă măcar un leader de aur. Şi cu leaderul de aur se poate atinge succesul. Leaderul de platină însă poate atinge excelenţa. Ştefan, leaderul SQ, leaderul de Platină, are multe calităţi. El depune un efort constant şi susţinut, intuieşte şi elaborează strategii şi comunică emoţional foarte bine. În plus de toate acestea, el mai face ceva şi anume, Dezvoltă! El dăruieşte permanent celor din jur câte ceva. El le dăruieşte în permanenţă din PQ – când cineva nu mai poate îi da o mana de ajutor. Când cineva oboseşte îi dăruieşte un program mai lejer sau câteva zile libere. Acestea sunt lucrurile simple. Apoi el îi învaţă (IQ) pe cei din echipă. Le dăruieşte cunoaştere. Îi perfecţionează permanent, nu doar prin a-i trimite la cursuri de instruire, ci din propria experienţă. Caută talentul din fiecare şi îl sprijină să se dezvolte. Îi îndrumă permanent şi le oferă suport necondiţionat. Următorul lucru pe care îl face este să-i ajute pe oameni să se dezvolte emoţional. Ştefan îi ajută pe cei de lângă el să se dezvolte emoţional, (Dăruieşte EQ) îi ajută să treacă peste greutăţi,fie ele personale sau profesionale. Mai mult de atât, Ştefan (leaderul SQ) dă sens. Dăruirea şi Sensul sunt două ingrediente cheie ale Leaderului de platină.
El pune un sens în tot ceea ce se întâmplă, creează o viziune şi valori. Are valori pe care le împărtăşeşte echipei şi îi face să creadă în ele. El ştie să dea un sens şi celor mai mici lucruri, să dea un sens muncii depuse de o femeie de serviciu sau a unui portar. El dă acest sens, îl transmite oamenilor şi aceştia devin automat responsabili, întrucât munca pe care ei o fac nu este ceva simplu. Ştefan are capacitatea de a transforma sarcinile de serviciu în misiuni pe care angajaţi le au. Este de la sine înţeles că abia acum apare EXCELENŢA. Prin munca Excelenta pe care fiecare om o face, organizaţia devine una care generează Excelenţă. Ţintele pe care Ştefan le propune sunt îndrăzneţe. El provoacă oamenii să se implice emoţional şi să creadă în ceea ce fac. Ştefan lucrează mult cu valorile. Valori precum onestitate, creativitate, deschidere, adevăr, excelenţă sunt cuvintele de ordine. Oamenii cred în aceste valori pentru că Ştefan îi determină să creadă în aceste valori. Ştefan îi inspiră pe cei din jur. Valorile pot fi diferite în funcţie de organizaţie. Nu există un eşalon sau un tablou pe care trebuie să-l respecte orice organizaţie. De exemplu, Extreme Training, compania pe care o conduc are trei valori: Excelenţă, Integritate şi Respect.
Vă doresc tuturor să ajungeţi lideri de platină indiferent că veţi conduce doi oameni, 30 de oameni sau o mie.
Primul avertisment pe care vreau să-l prezint este că Nu poţi fi leader de platină fără să ai activat PQ, IQ şi EQ. Este ca un munte ce trebuie urcat. Nu poţi ajunge în vârful lui decât de la poale către vârf. Spre exemplu, poţi ajunge cu un elicopter în vârf, dar acest lucru nu însemnă că eşti un bun alpinist, ceea ce inseamna ca nu vei putea face nici măcar coborârea. Probabil nu vei fi face nimic acolo. Acesta este motivul pentru care cel mai adesea unii dintre lideri eşuează. Este de ajuns sa le lipsească un singur tip de inteligenţă dintre cele 4 sau sa foloseasca excesiv una dintre ele şi totul se poate nărui.
Gândindu-mă la câteva exemple de lideri relevanţi pentru fiecare din categorii aş avea următoarele exemple, cu rugămintea dumneavoastră de a fi îngăduitori cu aceste propuneri:
Leader de Bronz – Adrian Vasile (munceşte)
Leader de Argint – Călin Popescu Tăriceanu (profesionistul)
Leader de Aur – Traian Băsescu (comunică şi convinge)
Leader de Platină – Sorin Oprescu (sprijină şi dăruieşte)
Am încercat să iau din fiecare partid, astfel încât să nu se supere nimeni pe mine. Aceştia nu sunt în formă pură, i-am ales gândindu-mă la ce tip de inteligenţă folosesc cel mai mult fiecare dintre aceştia. Probabil de „leaderul de bronz” nu aţi auzit, motiv pentru care i se zice „leader de bronz”. Cu trei dintre cei 4 lideri menţionaţi am şi avut de-a face personal, astfel că aceste propuneri au venit dincolo de canalele media şi imaginea care o transmite presa.
Sper că v-am convins în oarecare măsură să meditaţi asupra acestei formule şi totodată să vă autoevaluaţi şi să vedeţi în ce categorie vă regăsiţi mai mult.
Provocarea mea şi a dumneavoastră, ca cititori, este să răspundem la întrebarea inerentă ulterior acestei clasificări si anume: Eşti un leader din naştere sau poţi deveni leader? Pot fi dezvoltate cele 4 tipuri de leader sau nu? Dacă răspunsul ar fi: da, pot deveni leader, întrebarea ar fi : CUM? Aştept cu mare interes feedback-ul dumneavoastră pe marginea acestui articol şi eventualele propuneri de răspunsuri ridicate in finalul acestuia.
Extreme Training iţi oferă Excelenta in Vânzări, Negociere, Comunicare in Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiara, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizatională, Dezvoltare Personala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Teambuilding.
Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!
Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro
Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro – cursuri, traininguri
www.expert-teambuilding.ro – Team Building pentru companii
www.negociatorul.ro – resurse gratuite negociere
http://blog.traininguri.ro – Resurse Vanzari, management, negociere, doc utile, consultanta online