Nu ? Nici o problema. Angajatii tai au; ia-i in echipa de marketing. Vreti sa stiti cine e cu adevarat responsabilul de marketing in companie? Ganditi […]
Nu ? Nici o problema. Angajatii tai au; ia-i in echipa de marketing. Vreti sa stiti cine e cu adevarat responsabilul de marketing in companie?
Ganditi dincolo de agentia de publicitate sau departamentul de marketing. Caci fiecare angajat ia parte la atingerea obiectivelor, de la directori si consiliu consultativ, secretari si personal administrativ, pana la muncitorul din fabrica. Fiecare isi are rolul sau – si totul porneste de la voi.
Intreprinzatorul de succes isi comunica obiectivele, le ofera oamenilor sai o viziune asupra viitorului companiei, fiecare e constient de promisiunile asumate. Sunteti responsabil cu motivarea intregului personal spre a functiona ca o echipa de marketing prin promovarea viziunii si a avantajelor obtinute.
De unde vin ideile bune
Pentru inceput, stabiliti canalele de vehiculare a ideilor in interiorul companiei. Daca le pretindeti biletele in cutia de sugestii veti limita contributiile. Spuneti-le clar ca sunteti deschisi ideilor pe orice tema si la orice moment. Organizati activitati de generare a ideilor – sesiuni de brainstorming pe diverse teme legate de toate ariile companiei, nu numai de marketing si vanzari.evaluati rezultatele potentiale si apoi analizati fezabilitatea. Einstein spunea: “Ideea, daca la inceput nu e absurda, dupa aceea nu mai are nici o sansa” Si cine suntem noi sa-l contrazicem.
Recunoasteti si recompensati toate ideile– rezervandu-le pe cele mai mari, chiar si banesti, pentru cei ale caror idei au dat rezultate. Nu toate recompensele trebuie sa fie financiare. O scrisoare de multumire sau discutie in particular sunt suficiente sau ati putea sa ii oferiti angajatului un proiect nou sau mai multe responsabilitati.
Activitatile publice sau simboluri sunt iarasi motivante. Cu ani in urma, cand eram director de dezvoltare la o organizatie de comunicare in marketing, pastram sub birou o pereche de patine cu rotile si le foloseam de fiecare data cand castigam un client nou.
Imaginea cu mine in costum si cravata cu patinele in picioare insemna ca ideile noastre patinasera peste concurenta. Si dadea tonul pentru o serie de felicitari in tot biroul. Impreuna am crescut de la 18 la 120 de angajati.
Idei pe care le poti folosi
Indiferent de departament, toti pot contribui la eforturile de marketing . Iata cum:
A. consiliul consultativ/ administrativ: Pentru ca ei sunt direct implicati in referinte, initierea si mentinerea contractelor, va pot tine la curent cu oportunitatile economice.
B. Personalul de la vanzari: Cand vorbim de feedback de la clienti sau potentialul pietei, informatii despre concurenta, care afecteaza modul cum si chiar ce comercializati, ei sunt ochii si urechiel voastre. Discutati cu ei cand evaluati pozitionarea si avantajele pe piata.
C. Personalul administrativ: Comunicarea buna mentine generarea de referinte si relatii publice pozitive. Ascultati-le ideile pentru imbunatatirea activitatilor centrate pe client.
D. Muncitorii din fabrica: Va pot indica adaptari de produ se, modernizari de eficientizare, noi produse, inovatii pentru calitate
E. Directorii: Sunt sursa continua de idei pentru strategia de marketing; ei te pot ajuta in dezvoltarea pietelor noiprin extinderi de produse si adaptari care sa genereze referinte continuesi informatii concurentiale.
F. Secretarul: El sau ea iti va sugera idei pentru promovarea unei imagini mai pozitive a companiei in convorbirile telefonice cu clientii existenti si potentiali.
Angajatii iau tonul de la tine. Daca le spui clar ca ideile sunt binevenite si adesea recompensate, toti se vor stradui in vederea atingerii obiectivelor finale.