Invata cum sa faci editorii sa isi doreasca mai mult Q: Posed ceva ce consider ca ar interesa presa/media dar nu are forma unui comunicat de […]
Invata cum sa faci editorii sa isi doreasca mai mult
Q: Posed ceva ce consider ca ar interesa presa/media dar nu are forma unui comunicat de presa- este un articol. Il pot trimite editorilor?
A: Modalitatea de a iti prezenta ideea in fata editorului este printr-o scrisoare interogativa. Scopul acestei scrisori este de a aduce informatii unui editor despre ideea ta. Aceasta trebuie sa fie scurta pentru ca este un sumar al informatiei, nu reprezinta intreg articolul. Este un fel de impresie care il face pe editor sa isi doreasca mai mult. Provocarea consta in condensarea informatiilor detinute in doar cateva paragrafe ale scrisorii.
De multe ori, o companie va elibera un comunicat de presa si va specifica in concluzie informatii de contact ale persoanei care este dispusa sa dea interviuri. Interviurile sunt cerute de multe ori de pe urma scrisorilor si nu a comunicatelor de presa. Vei avea sanse mai mari de reusita daca incerci sa obtii un interviu la radio sau televiziune trimitand acest fel de scrisoare producatorului (echivalentul editorului din lumea scrisa).
Ce ar trebui sa contina o astfel de scrisoare? In primul rand este o scrisoare si ar trebui prezentata in conformitate, intr-un mod profesionist si concis. Incepe scrisoarea cu ceva care atrage atentia editorului/producatorului: un citat, o intrebare controversata, sau ceva care ar face cititorul sa se opreasca, sa se gandeasca si apoi sa citeasca ce ai avut de zis. Tine minte ca prin scrisoare incerci sa atragi atentia, deci scopul este de a-i face sa citeasca in continuare.
Dupa aceasta, treci imediat la explicarea scopului scrisorii. Este intotdeauna bine sa demonstrezi motivul pentru care articolul/informatia ta este importanta pentru cititorul sau spectatorul publicatiei. In acest moment este bine sa te adancesti in subiect, pentru a completa sumarul, dar tine minte ca scopul este tot de trezire a interesului. Orice motiv si exemple care arata de ce situatia ta este deodebita pot fi folosite aici. Cateva alte idei (nu fictive sau opinii) pot fi incluse aici pentru a completa sumarul.
Despre stilul scrierii: pentru a comunica ceea ce vor editorii sa auda, ar trebui sa comunici exact ceea ce propui. Editorii te vor testa pentru a se asigura ca le intelegi publicatia- – ce rubrica, departament, sau sectie a publicatiei. Editorii ar vrea deasemenea sa stie lungimea articolului tau. Aceasta este o alta dovada data editorului ca stii ce faci.
Pentru a iti mari si mai mult credibilitatea, poti cita alte publicatii in care articolele tale sau unele asemanatoare au fost publicate. Deasemenea poti specifica cate ceva despre experienta acumulata in trecut dar nu intr-un fel desfasurat asa cum ai fi prezentat pentru a vorbi. Un final standard, in care se specifica pasii care urmeaza sa fie facuti si o urmare cu un nivel corespunzator de respect si eticheta, ar trebui sa incheie scrisoarea.
Acest fel de scrisori pot avea o mare putere. Ele pot constitui inceputul unei foarte bune relatii cu media si ii va ajuta si pe editori si reporteri sa isi indeplineasca slujba. Fa lucrul acesta si capacitatea de a folosi media in favoarea marketingului tau va avea o probabilitate mai mare de succes. Teoria “hartuirii” poate sa aiba un rezultat nedorit.
Intrebare:
Tocmai am citit “Getting Your News Noticed” de Julianne Repman si Renee Menius si as vrea sa primesc raspuns de la ei despre metode de atragere a atentiei in PR. Stiti acei oameni insistenti care se ocupa de PR care intreaba incontinuu despre raspunsul la aceleasi scrisori? Supravegetorul meu insista ca motivul pentru care eu si colegii mei nu avem mare succes este ca nu ne straduim indeajuns. El este adeptul tehnicii de tracasare si noi nu suntem. Eu cred ca daca un reporter nu iti raspunde imediat la scrisoare, atunci poti trimite un e-mail sau poti da un telefon.
Raspuns:
Da, exista profesionisti in PR care cred in teoria de “tracasare” a relatiilor publice. Majoritatea jurnalistilor urasc acesti oameni. Este adevarat ca scriitorii insistenti ajung cateodata sa fie publicati, lucru care nu s-ar fi intamplat altfel, dar hartuirea celor care apara intrarea in media este de masura sa ia o turnura negativa. Este mai mult ca sigur ca jurnalistii iti vor tine minte numele. Il vor folosi pentru a crea un filtru al e-mailurilor care va opri orice e-mail din partea ta.
Relatiile publice se bazeaza pe legaturi. Mentinerea unei relatii bune cu persoane din media este un element cheie pentru a obtine publicarea. Daca vrei sa distrugi aceste relatii, nu exista cale mai usoara decat a risipi pretiosul timp al reporterului cu telefoane enervante. Daca sunt interesati de stirea ta, o vor publica. Daca nu, hartuirea cu telefoane nu numai ca te va face sa pierzi orice sansa de publicare dar te va face sa le pierzi si pe cele din viitor. Tehnica de tracasare este rezumatul gandirii pe terment scurt.
Nu ma crezi? Intreaba-l pe Andrew Kantor, editor sef la Technology Decisions si fost Senior Editor la Internet World: “Nu ma enervati cu telefoane posterioare. Aveti incredere in mail. Aveti incredere in Internet. Aveti incredere in fax. Daca ati trimis ceva inseamna ca am primit. Daca am intrebari, va voi suna. (Imi pare rau de ton dar ma scoate din sarite.)”
Acestea fiind spuse, telefonul ramane cel a mai buna tehnologie PR care iti sta la dispozitie dar numai daca o folosesti corespunzator. Mai bine decat sa trimiti un comunicat de presa si apoi sa urmezi cu alte modalitati, de ce sa nu suni inainte? Cateodata un telefon dat este cea mai buna cale de a starni interesul mediei, dar trebuie sa o faci cum trebuie.
Cand reporterul raspunde la telefon, detii aproape zece secunde. Asa ca este bine sa ai ceva foarte bine pregatit si trebuie sa fie interesant. Incearca ceva de genul, “Buna. Sunt Jane Smith de la Downtown Youth League. Sase sute de adolescenti vor face greva astazi la oficiul primarului pentru a protesta impotriva ultimelor interdictii asupra tinerilor. Sa va spun mai multe?” Odata ce ai atras atentia reporterului, intreaba unde sa iti trimiti comunicatul de presa, care va aduce informatii suplimentare despre eveniment. Apoi asigurate ca ai urmat cu grija instructiunile de trimitere.