• 5 Oct. 2005
  • 3 min

Cum obtii succesul unei campanii de PR.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Nu obtin Relatiile Publice efectul scontat ? Probabil este timpul sa iti revizuiesti strategia. I: Desi am investit o gramada de timp si de bani, nu […]

Nu obtin Relatiile Publice efectul scontat ? Probabil este timpul sa iti revizuiesti strategia.

I: Desi am investit o gramada de timp si de bani, nu sunt sigur ca strategia mea de relatii publice functioneaza. Cum sugerezi sa ii evaluez eficienta ?

R: Identificarea problemelor de relatii publice este aproape reversul planificarii lor. Gandeste-te la toate activitatile pe care le presupune o campanie de relatii publice si vezi ce merge si ce nu. O data ce intelesgi aceste componente, le poti aborda izolat, schimba daca este necesar si evalua pentru a testa importanta fiecareia. De obicei, daca simti ca relatiile publice nu dau rezultat-sau cel putin cel pe care il astepti, faptul se datoreaza unuia dintre cele 4 elemente urmatoare. Cele patru componente pe care le poti izola, analiza, fixa si testa sunt urmatoarele:

Mesajul: Desi poti fi subiectiv, mesajul trebuie sa fie clar, concis si sa atraga atentia audientei. Acesta raspunde cu claritate in primele cateva propozitii sau fraze la intrebarile cine, ce, unde, cand si cum ? Este un mesaj care contine informatii sau are doar rol promotional ? Face trimitere spre tine, spre compania si produsul sau serviciul tau, sau se refera la aspectele carora tu le oferi o solutie? Daca totul este in ordine-mesajul este convingator, ofera informatii noi, este unic, gandeste-te la urmatoarele componente.

Titlul: Cu totii cunoastem importanta unui titlu. Titlul unui mesaj de e-mail este la fel de important ca si cel al unui comunicat de presa. Gandeste-te la felul in care citesti un ziar sau o revista. Privesti intai imaginile si apoi titlurile. Daca acestea nu iti atrag atentia sau nu te intereseaza cu adevarat, treci peste ele. Un titlu bun il va determina pe cititor sa parcurga articolul, chiar daca subiectul nu il intereseaza prea mult. O mare parte a articolelor si revistelor nu folosesc subtitluri, o a doua oportunitate de a obtine atentia cititorilor. Incerca mai multe variante, prin e-mail sau prin articole cu titlu diferit.

Editorul: Editorii primesc sute de articole in fiecare saptamana. Acestia au o meserie, si aceasta nu consta in multumirea tuturor celor care le trimit. Rolul lor consta in satisfacerea cititorului. Stiind acestea, toate articolele ar trebui directionate catre acest obiectiv. Pune-te intai in locul cititorilor. Apoi in locul editorului. Pune-ti aceeasi intrebare pe care si-o pune editorul in scopul de a-si multumi clientii. O relatie de lunga durata cu un editor va creste probabilitatea unor relatii publice cu efect pozitiv. E foarte bine pentru tine daca demonstrezi ca esti o sursa de informatii de incredere privind anumite subiecte. Sa nu intelegi prin asta ca este necesar sa il lingusesti sau sa il sufoci, dar iti va fi de folos o strategie de comunicare proactiva. Editorii detin cheile portilor. Ei urasc publicitatea. Ofera-le noutati, un punct de vedere unic, sau o stire de interes local si relatiile tale publice vor avea succes.

Audienta tinta: Cu toti am auzit vorba despre copacul care se prabuseste intr-o padure si nu este auzit de nimeni. Poti transmite cel mai bun mesaj prin cele mai adecvate metode, dar daca cumparatorul tau potential nu primeste mesajul tau, nimeni nu este tintit si nimeni nu actioneaza A te plasa in fata unui cumparator potential este cheia marketingului si a vanzarilor. Nu exista cumparatori potentiali ? Nu exista vanzare. Segmentul tinta poate fi cel potrivit; nisa potrivita din cadrul segmentului, sau oamenii adecvati din nisa. Daca incerci sa vinzi bancilor, te adresezi presedintilor bancilor, sau managerilor de ramura ? Daca te adresezi producatorilor, tinta ta o reprezinta cei din compartimentul de productie sau cei din departamentul de achizitie ? Din punctul de vedere al relatiilorpublice, tu te adresezi publicatiilor potrivite. Ce anume citesc clientii si consumatorii tai potentiali ? Unde este cel mai probabil sa te vada ? Caror medii publicitare le acorda atentie ? Toate cele de mai sus inseamna sa tintesti audienta potrivita prin campania ta de marketing. Ca o nota suplimentara, nu uita de clientii obisnuiti, ca parte a audientei tale tinta. Chiar daca tintesti diferit segmentele actuale de clienti, poti fi eficient. Cauta oamenii care sa populeze padurea si lasa copacii sa cada.

Daca cele de mai sus functioneaza eficient, nu incerca sa schimbi nimic. Daca totul este in ordine si campania totusi nu functioneaza, este nevoie sa iti regandesti toata strategia de marketing. Din fericire, inaintea oricarei campanii, ti-ai evaluat strategic produsul, distributia, pretul, promovarea si publicitatea. Cercetarea problemelor nu se refera doar la identificarea lor, ci si la aspectele lor lipsa. Cu aceste patru componente evidentiate, vei reusi sa diferentiezi aspectele care merg si care nu, si sa maresti reusita unei campanii promotionale de relatii publice.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply