• 15 Feb. 2006
  • 4 min

Pentru a reusi in viata trebuie sa ai si putin NOROC. Afla cum poti sa-l atragi de partea ta!

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Un articol scris in exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu Recent, Jim Collins, autorul unor carti best seller pe plan international si consultant pentru dezvoltarea strategiei […]

Un articol scris in exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu

Recent, Jim Collins, autorul unor carti best seller pe plan international si consultant pentru dezvoltarea strategiei al multor companii din Top 500, la nivel mondial, a dezvaluit un concept foarte puternic in dezvoltarea carierei.

Personal, am observat ca acest concept este valabil atat pentru mine cat si pentru cei din jurul meu in companiile multinationale in care am lucrat si continui sa lucrez.

Inainte de a descrie conceptul insa vreau sa-ti dezvalui un secret. Voi incepe cu cateva exemple celebre. Maica Teresa, o calugarita care provenea dintr-o familie instarita, nu era o persoana deosebita. Bill Gates, un geek pasionat de calculatoare, nu era cu nimic mai deosebit decat mii de alti geeks care poate erau chiar mai fanatici decat el. Tiriac, nici el nu este un om deosebit. Toate aceste persoane au, insa, un numitor comun. Fiecare a avut, intr-un anumit moment, noroc.

Maica Teresa a avut ‘noroc’ sa-i iasa in cale un lepros care a murit in bratele sale. Din aceea zi ea s-a simtit nevoita sa isi dedice viata pentru a pune macar un zambet pe buzele celor care mor in suferinta. Ea a avut curajul sa isi riste viata intrand in contact cu persoane bolnave de lepra si alte boli contagioase.

Bill Gates nu visa sa creeze o companie care sa domine fiecare computer din case private si birouri. La inceput chiar nu-si dorea decat sa aibe suficiente incasari pentru a plati pe prietenii si colegii care lucrau pentru el. In scurt timp insa, Gates a dat peste sansa si datoria in acelasi timp de a intui ceva si actiona in acest sens: nevoia de a face computerul usor de folosit pentru fiecare persoana, nu doar pentru marile companii cum propunea IBM la momentul respectiv. Gates a avut curajul la 19 ani sa le propuna presedintilor acestei companii, una din cele mai mari, la timpul respectiv, sa ii dea sansa de a dezvolta programul de operare care urma sa ruleze pe computerele in care acestia investise mai mult decat investise guvernul american in bomba atomica.

Tiriac era un bun jucator de tenis. Nu insa extrem de talentat, chiar dupa propria evaluare. El a avut ‘norocul’ sa i se propuna afaceri in Romania. Credeti ca a fost usor? E drept, “Romania este o tara fara coruptie chiar stabila dpdv politic, economic si juridic”! El si-a dezvoltat simtul afacerilor in Germania, insa nu a inflorit pana cand nu a vazut oportunitatea si datoria in acelasi timp de a aduce in Romania simtul de raspundere si de initiativa in afaceri. O persoana care lucreaza cu el mi-a marturisit ca nu este un geniu, ci ca doar are simtul afacerilor si increderea dobandita a multor persoane influente in tara si peste hotare.

El a avut curajul sa se intoarca in Romania si sa demareze business-uri intr-o perioada cand majoritatea compatriotilor aflati in strainatate se temeau inca de securitate, de coruptie si de instabilitatea fiscala si politica.

Conceptul descoperit de Jim Collins, despre care vorbeam la inceput, este acela ca persoanele care ajung lideri renumiti, sunt mai degraba rezultatul unor circumstante decat rezultatul direct al efortului propriu. Autorul vrea sa spuna ca potentialul de lider ar putea sa ramana latent, nevalorificat, daca nu ar fi “trezit” de circumstantele in care acestia s-au avantat. Meritul deci trebuie acordat fiecaruia dintre acestia insa nu pentru un efort asiduu de a deveni lideri, cat pentru curajul lor de a intra sau de a se implica in proiectele care i-au indemnat la actiune, in ciuda riscurilor implicite.

Acesta este conceptul pe care vreau sa-l dezvolt aici. Fiecare dintre noi detinem acest potential. Nu este vorba numai de potentialul de “leadership”. Poate fi vorba de potentialul de a deveni calugari, oameni de afaceri, politicieni, profesionisti, parinti, voluntari, practic, orice. Ne trebuie insa curajul necesar sa ne asumam acea initiativa care apare fie de la persoane influente in viata noastra, fie dintr-o oportunitate pe care o observam sau de o nevoie interna pe care o simtim. In caz contrar, ne putem multumi cu “luminita de la capatul tunelului” pe care ne-o vindem noua insine cu mesaje de genul “intr-o buna zi, dragul meu, intr-o buna zi vom face si vom drege…”

Iata doar cateva dintre “chemarile” care m-au stimulat sa actionez. Atat pe mine, cat si pe unele persoane ‘norocoase’ pe care le-am intalnit recent:
– sa-i ajuti pe oameni sa isi construiasca cariere sanatoase prin conceptii si strategii relevante pentru noua realitate, cea de piata libera, nu numai in economie ci si in domeniul fortei de munca.
– sa creezi conditii mai bune pentru persoanele cu handicap, astfel incat acestia sa fie sprijiniti cu respect, sa intre in contact cu societatea intr-un mod demn si accesibil. De asemenea, ei sa valorifice oportunitati reale de a munci pentru a simti satisfactia de a adauga valoare comunitatii in care traiesc
– sa tratezi pacientii ca oameni si nu ca produse obtinute pe banda rulanta. Sa intelegi pacientul cat mai complet prin a-l asculta mai mult de 20 de minute daca e nevoie si nu doar cateva momente. Sa explici potentialele cauze si efecte ale bolii sau tratamentului astfel incat acestia sa remedieze cauza bolii si nu doar efectul, folosind medicamente “la moda”.
– Sa construiesti locuinte de calitate la un pret accesibil pentru clasa medie din populatie.

Aceste chemari nu trebuie interpretate ca invitatii intr-o lume fara frustrari si plina de stralucire. Dimpotriva, chemarile, dupa cum am vazut mai sus, ne determina sa riscam, sa ne punem “la bataie” cariera, timpul sau poate si resursele financiare. Inainte de a ne asuma aceasta chemare trebuie sa facem o evaluare, pentru a fi cat de cat siguri ca nu sarim intr-o piscina fara apa. Odata ce am aflat insa ca piscina are apa, ca apa este suficient de adanca, ca sarim de la o distanta putin peste abilitatile noastre si ca stim sa innotam pana la mal sau macar pana la marginea piscinei, atunci putem sari.

Dupa ce vei sari si iti vei asuma “chemarea” vei simti unele din sau un amestec din urmatoarele sentimente: frica, entuziasm, speranta, responsabilitate, nesiguranta, frustrare, implinire, ingrijorare, motivare si NOROC

Totodata te vei simti norocos pentru ca vei incepe sa-ti traiesti propriul vis si initiative care iti aduce cea mai mare satisfactie profesionala si personala. Te vei simti norocos pentru ca vei fi fortat de imprejurari sa te dezvolti, sa devii un profesionist mai bun, o persoana mai buna. In final, vei realiza ca ai ajuns sa faci ceea ce in trecut ti s-ar fi parut imposibil – atat tie, cat si celor din jurul tau.

Iata cateva intrebari prin care vei identifica circumstantele care te vor ajuta sa iti descoperi si dezvolti potentialul tau:
– Ce te deranjeaza cel mai mult din ce se intampla in jurul tau?
– Ce observi ca nu se intampla in jurul tau si ti-ai dori sa se schimbe?
– Ce poti face tu pentru a schimba aceste lucruri?
– Ce piedici ai putea avea in incercarea de a schimba aceste lucruri?
– Ce poti sa faci, la o scara mica, astfel incat sa incepi sa schimbi lucrurile asa cum ti-ai dori chiar daca vei reusi doar pentru cate o singura persoana?
– Ce poti sa faci chiar acum sa te misti in directia respectiva (sa dai un telefon, sa citesti o carte sau revista in domeniu respectiv, sa vizitezi o firma sau o institutie etc)

Astfel, in timp, vei fi considerat si tu un “norocos”!

Succes!

__________________________________________________________________________

Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply