Cum poti face rost de bani pentru a-ti incepe afacerea? Un articol scris in exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu www.careerexperts.ro Esti hotarat sa-ti pornesti afacerea […]
Cum poti face rost de bani pentru a-ti incepe afacerea?
Un articol scris in exclusivitate pentru eJobs de Eduard Radu
www.careerexperts.ro
Esti hotarat sa-ti pornesti afacerea proprie. Ti-ai facut niste calcule, insa te-ai si lovit imediat de prima bariera, lipsa fondurilor necesare pentru a sustine afacerea pana incepi sa ai venituri suficiente pentru a-ti acoperi cheltuielile. Daca te regasesti in acest exemplu, atunci articolul acesta este scris pentru tine.
In acest articol vreau sa descriu cateva idei si posibilitati care exista in jurul nostru pentru a primi suportul financiar necesar pentru inceperea afacerii visurilor noastre.
Inainte de trece la ideile si tehnicile respective trebuie sa fac niste precizari. Precizarile care urmeaza au rolul de a te supara suficient de mult incat sa decizi in ce masura construirea unei afaceri este pentru tine. Sunt dispus sa risc sa te supar dupa ce citesti acest articol stiind ca aceasta metoda este una din cele mai eficiente de a motiva un om. Numai atunci cand suntem suparati si saturati de limitele si barierele din jurul nostru ne ridicam deasupra acestora, actionam si triumfam in ciuda, cu dorinta de a le dovedi criticilor ca suntem in stare. Cealalta varianta este si ea posibila bineinteles, sa le dam dreptate criticilor, ca nu suntem in stare sau ca sistemul este de vina.
1. Trebuie sa stii, si foarte clar delimitat, ce afacere vrei sa pornesti.
Ce afacere? Daca nu ai un raspuns la intrebarea “Ce fel de afacere vrei sa deschizi?” trebuie sa il gasesti cat mai repede. Asa cum noi credem in cei care stiu ce vor de la viata si care se indreapta cu nadejde in acea directie, asa si investitorii acorda increderea lor acelor persoane decise, care stiu ce vor sa faca foarte clar.
Sa vedem un exemplu: As vrea sa deschid o firma de consultanta nu este foarte fascinant. O firma de audit financiar pentru companiile mici si mijlocii cu capital roman suna mult mai puternic.
Fara a sti ce fel de afacere iti doresti, nici nu te gandi la suma de bani pe care vrei sa o imprumuti sau pentru care sa gasesti investitori.
2. Trebuie sa stii de ce vrei sa pornesti afacerea respectiva.
De ce vrei sa incepi afacerea la care te-ai gandit? Pentru bani, pentru familia ta, pentru a crea locuri de munca pentru prieteni tai, pentru a fi propriul tau sef sau pentru sansa de a crea ceva de durata, un sistem, un produs nou, o solutie noua sau poate esti pasionat de domeniul respectiv si vrei sa poti controla directia in care sa iti dezvolti pasiunea?
Raspunsul tau intrebarea asta te va ajuta sa constientizezi dedicarea ta ideii de a construi afacerea, chiar si in timpurile cele mai dificile care vor urma cu siguranta. Apropo, singurul lucru sigur in afaceri este schimbarea. Daca una din valorile tale cele mai importante sunt siguranta si confortul, iti recomand sa stai de vorba cu cativa antreprenori despre riscuri, cantitatea de lucru si gradul de schimbare la mediu si la evolutia clientilor si nevoilor acestora.
Investitorii si institutiile financiare isi doresc sa vada in ochii tai o pasiune foarte mare pentru ceea ce faci. Este interesant sa stii ca pasiunea nu trebuie sa o ai neaparat pentru ceea ce va produce sau furniza ca serviciu afacerea. Pasiunea poate sa existe pentru ideea de afacere in sine si de potentialul ei de crestere. Ray Crock era vanzator de dozatoare de milk-shakes. El a vazut oportunitatea de a vinde prin franciza modelul de restaurant Mc’Donalds si a creat renumitul lant de restaurante. Ulterior el spunea ca nu este in business-ul de mancare sau cel al restaurantelor, ci in business-ul de afaceri imobiliare.
Care sunt motivele tale? Vei face bine sa afli ce te motiveaza cel mai mult. Aceste informatii te vor ajuta sa decizi ce fel de angajati vei prefera si ce fel de imprumut sau parteneriat ti-ar fi cel mai bun.
3. Trebuie sa ai un plan de afacere
Este drept, acest pas este probabil cel mai greu de realizat pentru noii antreprenori. Totodata trebuie mentionat ca multi antreprenori pornesc la drum chiar fara acest pas indeplinit. Acestia din urma cel mai des au fondurile financiare necesare sau compenseaza prin creativitatea si ambitia lor de fier pe care o transforma in actiune non-stop.
Cu toate acestea spuse mai sus, planul de afacere te ajuta in foarte multe feluri:
– iti da incredere in ideea ta si in potentialul ei
– iti da motivatia sa realizezi sau chiar sa depasesti planul creat
– te ajuta sa planifici actiunile necesare pentru a incepe si construi afacerea
– te ajuta sa constientizezi si sa rezolvi problema resurselor umane (numarul de angajati si identificarea colaboratorilor cheie – contabilitate, vanzari etc)
– te ajuta sa atragi oameni de calitate in firma ta, demonstrandu-le misiunea si potentialul afacerii intr-un mod profesional si credibil
– cel mai important, insa, te ajuta sa-ti descrii ideea de afacere cu profesionalism si incredere si astfel sa convingi investitorii sau institutiile financiare te sprijine
Pentru a crea planul de afacere poti gasi formate pe internet cat cuprinde. Pentru a face calculele si a lua deciziile necesare planificarii poti cere ajutorul persoanelor pe care le cunosti ca au facut asa ceva in trecut sau poti apela la un consultant sau consilier specializat in acest domeniu.
Fara un plan de afacere, sansele de a obtine fonduri sunt suficient de mici incat sa iti amane pornirea afacerii cu cateva luni bune, daca nu chiar ani, in functie de cat de bine iti cunosti ideea de afacere pe de rost.
4. Trebuie sa ai un caracter profesional credibil.
Ti-ai construit un caracter profesional credibil?
Cam stai cu integritatea sau onestitatea? Spui ce faci si faci ce spui? Esti o persoana in care se poate acorda increderea de a administra o suma de bani in ideea ca ii vei inapoia in conditiile agreate? Ce demonstreaza acest lucru?
Ai spirit de echipa? Poti sa te inconjori de persoane care sa te ajute? Nu este vorba de bani neaparat. Ai un cerc de cunostinte cu care poti colabora pe anumite domenii, contabilitate, marketing, vanzari etc?
Singur, sunt extrem de putine afaceri pe care le poti construi in ziua de astazi, asa ca este momentul sa te bazezi si pe altii daca nu ai facut asta pana acum. Trebuie sa inveti sa delegi sarcini controland periodic calitatea colaborarii.
Esti o persoana serioasa? Se spune ca daca ai ceva de facut trebuie sa dai acel lucru unei persoane ocupate. Se poate spune asta despre tine? Esti o persoana serioasa care duce lucrurile la bun sfarsit?
Daca ne-am insusit aceste caracteristici, suntem echipati sa obtinem sprijinul financiar cu succes. Daca nu, avem de lucru aici inainte sa speram ca altii vor vedea in noi ceea ce nu suntem. Bineinteles ca nu vorbim de perfectiune aici, ci de excelenta. Cei care au acest caracter profesional credibil atrag oportunitatile spre ei in egala masura.
O data ce stii ce afacere vrei sa pornesti, de ce vrei si cum vrei (planul de afacere) sa o construiesti si ai caracterul profesional credibil, esti in masura sa cauti suportul financiar necesar pentru a demara afacerea.
Unde poti obtine ajutor financiar pentru a-ti demara afacerea?
– In primul rand ar trebui sa cauti in jurul tau. Majoritatea dintre noi avem persoane care ar investi cu placere in noi daca ar cunoaste calitatea caracterului nostru profesional si cea a planului nostru de afacere. Atentie la rude si prieteni. Se spune ca este bine sa-ti faci prieteni din persoanele cu care faci afaceri mai bine decat sa faci afaceri cu prietenii sau familia.
– Cauta sa vorbesti cu oameni de afaceri care activeaza deja de ceva timp. Sunt multi antreprenori care ar investi intr-o afacere cu perspectiva.
– Abordeaza bancile si cere-le informatii sau sa fii recomandat unui/or antreprenor/i interesat/i sa investeasca in afaceri noi. Bancile – in special cele care se specializeaza pe Intreprinderi Mici si Mijlocii – au foarte multe relatii cu antreprenori mici si mijlocii.
Cum trebuie abordate persoanele de mai sus?
– Inainte de toate, trebuie sa incepi sa creezi o relatie cu acea persoana
– Crearea unei relatii este un lucru care necesita o investitie de timp, uneori chiar luni intregi
– Relatia este una profesionala si nu neaparat una de prietenie, cu toate ca se poate ajunge chiar aici
– Schimbul de informatii profesionale (nu ne referim aici la vechiul obicei de schimb de informatii – vezi securitatea) este scopul relatiei. De exemplu tu vrei sa stii daca o astfel de afacere ar merge. Vrei sa stii conditiile bancii. Reprezentantul bancii vrea sa stie care este ideea de afacere. Daca este o idee interesanta, are si el/ea de invatat ceva din aceasta. Multor oameni din domeniu le place sa isi dea cu parerea. A le cere sfatul sau recomandari poate fi un lucru magulitor pentru acestia.
Multora dintre viitorii antreprenori le este frica sa-si dezvaluie planul de afacere in situatia in care cred ca li se va putea fura ideea. Antreprenoriatul nu poate exista fara riscuri. Fie te alegi cu siguranta ideii tale si niciun sprijin, fie ai incredere in puterea ta de a dezvolta ideea mai repede decat ar copia-o altcineva de la tine.
Forma in care poate veni sprijinul financiar poate fi diferi intre:
– a primi un imprumut cu dobanda
– a primi fondurile cerute sau o parte din ele in schimbul unor actiuni in firma ta
– sau alte forme creative, ca de exemplu o combinatie intre cele doua de mai sus
Pasul cel mai important spre a-ti porni afacerea este acela de a actiona. Recent am citit o biografie a unui om de afaceri de succes din Anglia. Acesta a declarat ca secretul succesului se poate reduce la un singur lucru. Personajul a recunoscut ca nu este mai inteligent decat fostii sai colegi din liceu sau concurenta, ci pur si simplu actioneaza intotodeauna. Acesta actioneaza chiar si atunci cand nu stie care este cea mai buna solutie. El crede cu desavarsire ca actiunea este cea mai buna abordare in afaceri.
Iata ultima recomandare din partea mea. Daca actionezi in urmatoarele zile intr-una din directiile de mai sus sau pana la urma in orice directie atata timp cat tu crezi ca te apropii de visul tau de a-ti porni afacerea, devii antreprenor.
Daca nu actionezi, atunci faci doar sa amani si eventual sa renunti la idee. In cazul din urma este mai bine sa renunti de acum la ideea de antreprenor si sa te concentrezi pentru angajare, decat sa tot speri in ideea ca intr-o buna zi iti vei deschide si tu afacerea ta, cand vei avea cu ce.
Succes!
_______________________________________________________________________
Eduard Radu este Career Coach pentru Career Experts, primul centru privat de servicii de consiliere in carierã din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Pentru a afla mai multe informatii vizitati www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro