• 8 Apr. 2008
  • 2 min

Importanta feedback-ului in procesul de recrutare.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Madalina Stoica HART Human Resource Consulting www.hart.ro Orice proces de recrutare debuteaza cu un set de asteptari de factura profesionala. Angajatorul se afla in expectativa fata […]

Madalina Stoica
HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

Orice proces de recrutare debuteaza cu un set de asteptari de factura profesionala.

Angajatorul se afla in expectativa fata de interesul manifestat de catre candidati pentru pozitiile vacante, insa intr-un registru similar regasim asteptarile candidatilor fata de feedback-ul primit in urma aplicatiilor facute.

Odata antamata relatia angajator-candidat, aceasta implica dezvoltarea sa, astfel, asteptarile de ambele parti cresc. Deja exista un parteneriat pe care il putem defini ca o respectare echitabila a evolutiei in fiecare etapa de interviu parcursa.

Aplicand cele spuse mai sus, ne referim exact la asteptarile pe care le au candidatii in urma interviurilor sustinute, fie ca sunt implicati intr-un proces mai lung de recrutare, fie ca la finalul unui prin interviu, va primi un feedback.

Raspunsul, fie el pozitiv sau negativ, reprezinta un stimul pentru candidatul a carui destinatie ar trebui sa o cunoasca. Primeaza relevanta existentei acestui raspuns care se vrea a fi finalizarea echitabila a unei etape in procesul de recrutare.

{article-2290.gif}

Bineinteles, problematica exista in cazul raspunsului negativ care intarzie sa apara. Sa primesti un raspuns negativ a candidaturii in urma unui demers pentru angajare putem spune ca este neplacut dar de cele mai multe ori util. In plus, explicarea motivului de respingere reprezinta punctul de interes al candidatului, devenind chiar posibila urmatoarea tematica de curs a acestuia.

Notabila este oferirea unui raspuns catre candidat insa respectand termenii stabiliti inca de la finalizarea interviului: precizarea cu exactitate a perioadei in care va fi informat, motivul care nu il sustine in continuarea candidaturii.

Pentru a crea un canal de comunicare directa si deschisa, toate mesajele pe care le transmitem trebuie sa fie pozitive si sincere.

Notiunile evazive sau formulele clasice nu isi au locul in astfel de situatii.

O formulare incurajatoare si diplomata ofera candidatilor respinsi pentru un anumit post posibitatea de a aplica in viitor la noi pozitii din cadrul proceselor de recrutare.

Feedback-ul poate imbraca multiple forme, in functie de viziunea companiei: de la un simplu apel telefonic, insa cu un mesaj complex, pana la scrisori de multumiri asociate unui raspuns ferm si argumentat.

Pentru ca o relatie profesionala sa poata functiona, oamenii au nevoie de aceasta „conexiune inversa”care ne defineste nevoia de a afla rezultatul examinarii de catre interlocutor.

De aceea, procesul de recrutare poate fi considerat finalizat numai in momentul informarii tuturor candidatilor implicati asupra deciziei luate in ceea ce priveste existenta / non-existenta compatibilitatii profesionale cu profilul pozitiei pentru care au optat.

Madalina Stoica
HART Human Resource Consulting

www.hart.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply