• 18 Nov. 2019
  • 3 min

Top 10 greseli întâlnite la cei care vor să facă o schimbare de carieră

Cele mai mari 10 greșeli întâlnite
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

O schimbare de carieră nu este niciodată un pas ușor de făcut și tocmai de aceea poți fi tentat să faci diverse greseli. Sunt mulți cei care vor încerca să te abată de la această decizie, care vor încerca să te convingă că e bine să te mulțumești cu un loc călduț.

Însă dacă te numeri printre oamenii epuizați, plictisiți, ce au diverse talente și abilități pe care nu au avut ocazia să le folosească, o schimbare de carieră este mai mult decât indicată.

 

Uite de ce greseli ar trebui să te ferești!

Nu te pripi în luarea acestei decizii

Nimic nu este mai rău decât să te anunți cu capul înainte într-un domeniu despre care n-ai habar și care poate să fie și mai nepotrivit pentru tine. Este important să te documentezi serios înainte de a lua o decizie atât de importantă și să vorbești cu alte persoane înainte de a-ți da demisia. E important să ai și câteva păreri din interior pentru a-ți face o idee cât mai concretă și pentru a preîntâmpina anumite greseli.

 

Nu îmbrăca un costum care nu ți potrivește

Dacă tu ești genul care preferă joburile freelancer, un loc de muncă cu program fix și poate cu o anumită ținută te vor scoate complet din zona ta de confort. În loc să te grăbești s-o iei de la zero într-un domeniu care nu-ți este familiar, dar sună bine în CV, decide-te ce dorești să faci cu adevărat.

 

Printre cele mai comune greșeli: nu imita un model de succes

Dacă X poate, atunci sigur pot și eu. Nimeni nu spune că nu te-ai descurca să calci pe urmele unei persoane care te inspiră, dar nu ar fi mai indicat să-ți creezi propriul drum? Caută informații despre domeniile la care te gândești întrebându-ți cunoștințele, citind și făcând cercetări online. Realizarea unor interviuri informative cu studenții de la facultatea ta, cu colegii, prietenii și familia este o metoda plăcută de a afla mai multe despre diferite domenii.

 

Nu-ți da demisia înainte de a avea ceva palpabil

Fie că este vorba de un voluntariat, de un job part time sau de o altă ofertă de început care te tentează, e recomandat să nu renunți la ce ai deja pentru o himeră. Oricât de disfuncțională ar fi relația ta cu jobul actual, nu ar trebui să rămâi pentru o perioadă prea lungă de timp fără un job stabil, mai ales dacă nu ai niște bani puși deoparte pentru această situație.

 

Nu te limita la posibilitățile pe care le cunoști deja

Lărgește-ți perspectiva asupra a ceea ce poate funcționa pentru tine. Una dintre cele mai comune greseli este să te rezumi asupra domeniilor și joburilor cu care ai interacționat tangențial și să nu sapi mai adânc. Sunt șanse mari să existe undeva, ceva ce ți se potrivește ca o mănușă.

 

Nu te rezuma doar la domenii cu salarii mari

Nu există o sumă de bani care să te facă fericit dacă postul nu ți se potrivește. Nemulțumirile legate de locul de muncă și stresul aferent generează adeseori probleme de sănătate. Acest lucru este valabil și pentru cei care fac o schimbare în carieră, și care, de multe ori, câștigă mai puțin până când reușesc să se stabilească într-un alt domeniu.

 

Nu ține nemulțumirile în tine  

Poate jobul și domeniul actual ți se potrivesc de fapt, însă există anumiți factori care te deranjează în mediul de lucru. În acest caz, este momentul să porți o discuție deschisă cu oamenii, poate și cu superiorul tău, despre problemele pe care le întâmpini. Sunt șanse ca acestea să se remedieze și să-ți reconsideri dorința de schimbare în carieră.

 

Nu te întoarce la studii înainte de a testa noul domeniu

Nu ești niciodată prea în vârstă pentru practică, pentru o experiență de voluntariat sau pentru a sonda un nou domeniu. Există multe modalități prin care să obții experiență, iar acestea nu te vor costa nimic altceva în afară de timp. O nouă diplomă s-ar putea să nu impresioneze pe nimeni. Clarifică-ți foarte bine unde vrei să ajungi înainte de a te hotarî să treci din nou prin caznele unei noi facultăți.

 

Nu căuta soluția pentru tine apelând la alții

Consilierii în cariera sunt mediatori și te vor ajuta în drumul pe care ți l-ai ales. Te pot ajuta să-ți îndeplinești visele îngropate și talentele, dar obiectivele vor trebui stabilite de tine, pe cont propriu.

 

Nu te aștepta ca lucrurile sa se schimbe peste noapte

Schimbarea domeniului este unul dintre cele mai revigorante lucruri pe care le poți face. Este ca și cum ai întineri, cu excepția faptului că îți vei păstra înțelepciunea de acum. Însă găsirea drumului potrivit îți va mânca ceva timp și trebui să ai multă răbdare înainte de a te bucura de rezultate.

 

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și: 

Zece motive reale pentru care nu ai primit jobul dorit

Cum să-ți începi cariera de banker

A fost util articolul? 28
greseli comunegreseli în cariera

Leave a Reply