• 4 Nov. 2019
  • 3 min

Zece motive reale pentru care nu ai primit jobul dorit

Zece motive reale pentru care nu ai primit jobul dorit

Candidaţii care aplică pentru joburi nu trebuie să fie descurajaţi de refuzurile angajatorilor. Motivele reale pentru respingere sunt surprinzătoare.

Un refuz primit în urma unui interviu de angajare nu înseamnă, neapărat, că te-ai descurcat rău la discuţiile cu reprezentanţii companiei aflată în proces de recrutare. De asemenea, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu tine. Iată zece motive pentru care un candidat este respins la un interviu de angajare, chiar dacă are toate calificările necesare pentru a primi jobul pentru care aplicase!

Un alt candidat care se mulează perfect pe cerințele jobului

Înainte sau după interviul cu tine, recrutorul a întâlnit un alt candidat ce provine din domeniul de activitate al companiei. Chiar dacă tu ai mai multă experienţă, dar în alte industrii, în acest caz particular, un candidat familiarizat cu domeniul respectiv poate fi considerat mai bun decât tine.

Jobul pentru care ai aplicat a fost desființat

Directorul general va fi demis, iar compania a oprit angajările, fără să-ţi comunice. Sau departamentul în care ar fi urmat să te angajezi a fost închis, iar firma urmează să se reorienteze către o altă activitate. Indiferent de situație, e clar că în aceste scenarii, faptul că nu ai primit jobul dorit, nu are nimic de a face cu tine sau cu abilitățile tale.

Mai sunt și motive subiective

Ai intimidat, fără să vrei, managerul responsabil cu recrutarea, care s-a întrebat „M-ar pune această persoană într-o lumină proastă dacă aş angaja-o în departamentul din care fac parte?”. Din păcate nu poți controla astfel de reacții, iar uneori, primirea jobului dorit depinde și de gradul de subiectivism al celui cu care ai interviul de angajare.

Compania nu ar fi fost pe placul tău

Deși tu ai venit pregătit la interviu și ai dat o mulțime de răspunsuri bune, nu ai fost selectat pentru că recrutorul şi-a dat seama că nu vei rămâne mult timp în companie. Poate în firma respectivă domnește haosul sau există anumite disfuncționalități organizaționale care era total incompatibile cu profilul și cu nevoile tale.

A fost selectată o persoană din interiorul organizației

Pe lângă candidații externi, la anumite poziții aplică și oameni care sunt deja angajați în companie, familiarizați cu mersul lucrurilor, și care sunt de multe ori preferați în detrimentul celor noi. Iar astfel de decizii nu sunt comunicate și celor respinși.

Aplicația ta a trecut neobservată

Poate a fost o poziție vizată de foarte mulți oameni și deși CV-ul tău i-ar fi putut convinge pe recruiteri să te cheme la interviu – nimeni din interiorul companiei nu a văzut vreodată aplicaţia ta online pentru jobul în cauză.

Au apărut alte cerințe pe parcurs

După ce ai aplicat sau chiar după ce ai fost la interviu responsabilul cu recrutarea, acesta şi-a dat seama că are nevoie de altceva în companie, aşa că a schimbat radical cerinţele pentru jobul respectiv. Se întâmplă uneori, ca după redactarea unei poziții, cei din departament să realizeze că ar trebui să nișeze și mai mult căutările. Poate că e nevoie de o persoană cu un anumit curs absolvit sau cu o limbă străină mai specială în portofoliu.

Ești supracalificat pentru jobul respectiv

Dacă vrei să înveți ceva nou sau ești tentat să te muți într-un alt domeniu, pentru o perioadă de timp ești decis să accepți un salariu mai mic. Chiar dacă tu ai luat această hotărâre sunt situații în care recrutorul nu-ți va oferi jobul dorit pentru că se teme că vei fi demotivat la noul loc de muncă. Dacă intenționezi s-o iei pe acest drum ar trebui să fii foarte transparent cu intențiile tale. Altfel, s-ar putea să te confrunți cu mai multe respingeri.

Ai fost prima sau ultima persoană intervievată

Cei din urmă vor fi cei dintâi, dar nu neapărat când e vorba de un interviu de angajare. Uneori, ultimii candidați nu primesc întreaga atenție deoarece cei care recrutează au deja un candidat în minte pe care intenționează să-l angajeze. Iar dacă ești unul dintre primii candidați la interviu, ai putea fi uitat până la sfârșitul procesului de angajare. După o săptămână sau două, trimite o notă de mulțumire sau un mesaj prin care să te interesezi despre cum a decurs interviul pentru a evita să fii trecut cu vederea.

Decizia nu este în mâinile unei singure persoane

Deși trimiți o cerere de angajare către o persoană, multe persoane o pot examina înainte de a lua decizia de a vă oferi jobul dorit. Și pe măsură ce CV-ul trece de la un om la altul, s-ar putea ca unii dintre ei să nu fie impresionați de parcursul sau de experiența ta. Plus că nu au avut încă ocazia să te cunoască în persoană.

După cum poți remarca din exemplele de mai sus, faptul că ești respins uneori, de la anumite joburi, nu are de multe ori legătură cu pregătirea ta sau cu prezența ta la interviu, ci și cu o mulțime de factori pe care nu-i poți controla.

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

6 cauze ale demotivării la locul de munca

Ghid de bună purtare în perioada de preaviz

A fost util articolul? 30
jobuljobul doritrecrutare

Leave a Reply