• 4 Mar. 2014
  • 2 min

Mediul de afaceri din Romania se relanseaza odata cu venirea primaverii.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

La început de primăvară, până și inițiativele de afaceri sunt mai multe și mai productive. Și asta pentru că din ce în ce mai multe persoane […]

La început de primăvară, până și inițiativele de afaceri sunt mai multe și mai productive. Și asta pentru că din ce în ce mai multe persoane sunt dornice să urmeze calea antreprenoriatului și să intre în lumea palpitantă a oamenilor de afaceri. Dar pentru că și riscurile de a-ți lansa propriul business sunt foarte mari, specialiștii în resurse umane de la eJobs.ro îți oferă câteva indicii despre cum să nu ratezi startul și să reușești din prima în domeniul dorit.    

 

În ultima vreme se promovează, din ce în ce mai mult, şi în România iniţiativa antreprenorială. Cel puţin în planul pregătirii teoretice, piaţa este înţesată de conferințe și evenimente dedicate startup-urilor, dar și de cursuri predate elevilor și studenților. Acest tip de promovare, însă, nu are întotdeauna efectele scontate pentru că, aşa cum bine zice o vorbă din bătrâni, practica ne omoară.

 

De la teorie la practică antreprenorială

Pentru a pregăti mai bine viitorii antreprenori, weekend-ul trecut s-a desfășurat în Cluj-Napoca cel mai mare eveniment din România dedicat persoanelor care îşi doresc să îşi lanseze o afacere. Startup Weekend, un concept bazat pe educație experienţială, s-a adresat celor dornici să învețe cum să lanseze un business în domeniului tehnologic, online sau mobile.

Peste 100 de participanți – ingineri, programatori, designeri, specialişti UI şi UX, studenţi, oameni de marketing, business sau comunicare – au fost ajutați să dezvolte produse sau servicii software, precum şi alte idei inovatoare. Viitorii antreprenori au fost coordonati de mentorii recunoscuţi internaţionl, care au împărtăşit din experienţele câştigate prin coordonarea propriilor lor afaceri.

 

Mize pentru participanți

Practic, timp de peste 54 de ore, în cadrul evenimentului desfăşurat la Cluj au fost reproduse, la o scară mică, toate condițiile proprii mediului antreprenorial. Participanţii au analizat concurența, au experimentat presiunea timpului, necesitatea de a lucra echipă şi nevoia de a găsi investitori, la fel ca în piața reală.

În seara de vineri s-au format echipele și s-au conturat ideile de business. Apoi s-au dezvoltat proiectele, sub îndrumarea mentorilor, iar duminică au avut loc prezentările finale.

Provocarea a fost întreținută de o atractivă miză materială: device-uri Apple de ultimă generaţie (un MacBook, un iPad şi un iPhone), spaţiu de co-working oferit gratuit de ClujHub, acces gratuit la incubatoarele internaţionale de afaceri de şi multe alte premii.

Mai multe amănunte despre cea de-a treia ediție a Startup Weekend pot fi accesate pe: http://cluj.startupweekend.org .

 

<Bine de ştiut>

Te gândeşti să începi o afacere? Primul pas pentru a deveni antreprenor este cunoaşterea foarte bună a pieţei. Minimizează riscurile, câştigând experienţă în cadrul unei companii. Învaţă cât mai multe şi dacă visul tău este să creşti o afacere pe cont propriu pune-l în aplicare. Fii, însă, pregătit din toate punctele de vedere atunci când iei această decizie. 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply