• 24 Oct. 2022
  • 3 min

De unde (mai) găsești motivație?

motivație

În postura de angajat sigur ai avut și zile în care te-ai întrebat: „De ce trebuie să mă trezesc ca să merg la birou azi?”. În astfel de zile, ai nevoie de motive solide pentru a-ți începe ziua cu entuziasm.

De unde mai găsești motivație? Îți venim în întâmpinare cu câteva idei în continuarea acestui articol!

Un concept japonez numit ikigai spune că motivația este un mix perfect între pasiune, misiune, vocație și răsplata financiară. Acest concept este, de fapt, și unul dintre factorii care contribuie semnificativ la o viață lungă și sănătoasă. Secretul unei astfel de vieți nu stă în a trăi cu speranța că mâine totul se va schimba în bine, ci în intenția de a acționa astăzi. Mai exact, poți  începe prin a face ceea ce îți place sau prin a simți că prin ceea ce faci la job răspunzi unei nevoi a comunității.

 

Cum să abordezi un job în zilele cu mai puțină motivație

Chiar dacă îți iubești meseria, se poate întâmpla să ai zile în care nu îți prea vine să te ridici din pat pentru a merge la birou. Cu siguranță, în astfel de situații, îți spui că mâine va fi mai bine. Dar cum acționezi când știi sigur că a doua zi situația nu se va schimba?

Începe ziua la primele ore ale dimineții! Poate fi exact ceea ce nu îți dorești. Adesea, ți-ar plăcea să ajungi cât mai târziu la job și să pleci cât mai devreme. Încearcă să te odihnești cel puțin 8 ore pe noapte și să te trezești devreme pentru a te bucura de un start bun: un duș revigorant, o cafea delicioasă, un mic dejun sănătos și câteva știri din domeniul tău de activitate care te ajută să afli ce e nou și chiar să te determine să vii inspirat la birou și să pui în aplicare noile trenduri. 

Exersează! Începe ziua cu energie și un tonus de invidiat. Planifică o sesiune de jogging, de yoga sau de gimnastică care-ți oferă ocazia să-ți limpezești gândurile și să-ți schimbi perspectiva asupra jobului.

Fă un plan interactiv! Dozează timpul pentru muncă, dar ia în calcul și pauza de masă. Alege să ieși la masă cu persoane plăcute, iar după program planifică ieșiri cu prietenii, spectacole, plimbări. Atunci când ai un plan plăcut după program ești mult mai motivat să fii cu un tonus bun la job. Când nu poți face planuri pentru seară, fă planuri pentru weekend care pot fi motivante și în carieră. 

Lucreaza cu liste! Chiar dacă la prima vedere te pot copleși pentru că sunt interminabile, bifarea task-urilor realizate oferă satisfacție pe plan psihologic. În orice mediu ai lucra, organizarea și evidența task-urilor realizate/nerealizate sau în așteptare este apreciată.

 

Ce te poate determina să fii motivat la job

Problema motivației revine zilnic în procesele de recrutare și este un motiv de dispută etern între manageri, candidați și angajați. Managerii consideră că salariile, primele și bonusurile trebuie să fie motivația angajaților, în timp ce angajații se simt motivați de progresul pe care îl fac în fiecare zi conform unui plan de carieră bine stabilit. Iată și alte aspecte care ar putea să te motiveze la job:

  1. Autonomia și puterea de decizie pe proiecte;
  2. Accesul la informațiile din interiorul companiei, cât și la diverse cursuri sau traininguri care ar putea să te ajute să faci lucrurile mai bine; 
  3. Încrederea care ți se oferă în cadrul echipei;
  4. Scopul tău în carieră poate face diferența.

Iar ca bonus și câteva etape din managementul motivației:

  1. Identifică barierele care te demotivează: micromanagement-ul, numărul mare de ședințe, aspectele financiare.
  2. Identifică facilitatorii (comunicarea, planificarea) și creează un plan pentru a-i implementa. Progresul în carieră și luarea deciziilor stimulează creativitatea și productivitatea.
  3. Solicită ședințe, întrevederi cu superiorii în care să comunici așteptările tale de la respectivul job. Astfel, poți afla dacă abordarea și așteptările companiei corespund așteptărilor tale.

Dacă situația persistă și nu reușești să te încarci cu motivație, poate că acestea sunt doar semnale care indică nevoia ta de a schimba locul de muncă actual. Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu joburile potrivite pentru tine pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!

 

Ți-a plăcut articolul despre motivație? Citește și:

Curajul de a îndrăzni mai mult în carieră

Cât de încrezător ești în șansele tale de a-ți găsi un nou loc de muncă?

Cum să faci o reconversie profesională în cel mai bine plătit domeniu din România

A fost util articolul? 1
demotivarejob noumotivatia

Leave a Reply