• 6 Dec. 2016
  • 6 min

A transformat povestea polițistului Marian Godină în bestseller

La 29 de ani, Maria Desmirean se poate lăuda cu două funcții de conducere, cu un loc în topul Forbes și cu abilitatea de a gestiona povești, dar și afaceri de peste 2 milioane euro.

O seară de iarnă înseamnă pentru Maria o carte bună și un ceai de aromat. Este ritualul ei de a încheia o zi în care face ceea ce îi place mai mult. Trimite cărți la tipar și se bucură ca un copil când le primește și simte mirosul de cerneală proaspătă. Plănuiește cu echipa un nou proiect editorial și zâmbește complice când totul iese ca la carte. Dar, mai presus de toate, îi place să cunoască oameni simpli, pe val în social media, a căror povești de viață le poate transforma în bestseller. Povestea polițistului Marian Godină, cunoscut pentru relatările din propria experiență publicate pe Facebook, este doar unul dintre exemplele în care Maria a crezut.

Maria Desmirean_foto02

Maria Desmirean este Executive Manager la Curtea Veche Publishing de 5 ani. Îi sunt dragi proiectele desfășurate alături de Casa Regală a României.

 

Maria Desmirean nu are un job, ci o pasiune mare pentru cărți care i-a croit un parcurs profesional frumos, alături de oameni care au aceleași valori ca ea. Absolventă de Psihologie și de Comunicare, s-a angajat în 2009 ca Project Manager la Editura Curtea Veche și, în numai 2 ani, a ajuns Director Executiv, funcție pe care o deține și acum. Dacă o întrebi cum a ajuns aici, emană fericire. Vorbește despre pasiunea pentru cărți, despre oamenii potriviți la timpul potrivit și, mai ales, despre dorința de a crește, prin lectură, generațiile viitoare. Este una dintre tinerele sub 30 de ani care a intrat în topul Forbes în 2013, fiind recunoscută pentru planificarea activității editurii Curtea Veche și pentru proiectele speciale desfășurate alături de Casa Regală a României.

Dacă îi ceri să vorbească în cifre, se mândrește cu bun de tipar pentru câteva sute de titluri publicate anual și gestionarea unei cifre de afaceri de peste 2 milioane de euro în cadrul editurii Curtea Veche.

Dar Maria este și Vice Președintele Asociației  Curtea Veche unde susține proiectul „Cărțile Copilăriei”. Împreună cu echipa Asociației strânge anual peste 30.000 de cărți pe care le donează copiilor care nu au acces la biblioteci și librării dotate cu volume potrivite vârstei lor. Care este drumul spre aceste cifre aflăm de la Maria Desmirean.

eJobs.ro: La numai 25 de ani ai ajuns Director Executiv la Curtea Veche Publishing. Povestește-ne despre parcursul tău profesional și despre pasiunile tale.

 

Maria Desmirean: Cu siguranță au fost decisive două lucruri: posibilitatea de a face ceea ce îmi place și șansa de a întâlni oameni care să aibă încredere în mine și în care să regăsesc aceleași valori dragi mie. Eu cred că drumul nostru în viață este determinat de întâlnirile semnificative pe care le avem, de oamenii care ajung să ne influențeze, de modelele și mentorii pe care îi alegem. Și mai știi cum se zice: uneori ne întâlnim destinul pe drumul pe care am luat-o ca să fugim de el. În cazul meu există o suprapunere care m-a ajutat să mă așez pe o traiectorie clară: pasiunea mea dintotdeauna au fost cărțile, iar faptul de a fi printre cărți în fiecare zi și de a reuși să împărtășesc cu cititorii noștri bucuria lecturii și a cunoașterii sunt lucrurile care mă motivează cel mai mult.

eJobs.ro: Ce abilități te-au ajutat să fii promovată director executiv?

 

Maria Desmirean: Cred că cel mai important lucru a fost perseverența și faptul că am ales un drum și l-am urmat fără să am mari deviații de la acesta.

eJobs.ro: Care au fost valorile și obiectivele pe care ți le-ai setat pentru acest rol în editură?

 

Maria Desmirean: Mi-am propus să continui misiunea Curtea Veche Publishing de a aduce titluri valoroase pe piața din România, să cresc numărul de cititori și să consolidez poziția de lider de piață pe segmentul de non-fiction: dezvoltare personală și profesională, psihologie practică, dezvoltare spirituală, cooking etc.

eJobs.ro: Care sunt provocările jobului și cum le gestionezi?

 

Maria Desmirean: Provocările vin, de regulă, ca urmare a fluctuațiilor economice. Din păcate, atunci când puterea de cumpărare scade primele lucruri la care se renunță sunt cărțile și cultura. În aceste condiții trebuie să ai intuiția necesară să identifici nevoile existente pe piață și să poți să răspunzi la ele. Este nevoie de multă creativitate și de cunoașterea obiceiurilor de consum din această piață, dar este interesant tocmai pentru că prezintă provocări continue.

eJobs.ro: Ce momente frumoase îți dau satisfacția jobului?

 

Maria Desmirean: În urmă cu doi ani și jumătate am înființat Asociația Curtea Veche și am vizitat peste 100 de sate unde ne-am întâlnit cu mulți copii, am donat cărți și am înființat cluburi de lectură. Faptul că, alături de colegii mei, pot ajuta copiii, le pot influența viața în bine, le ofer acces la cultură și contribui la formarea generațiilor viitoare de cititori sunt lucrurile care mă bucură cel mai mult.

eJobs.ro: Care îți sunt cele mai dragi proiecte și ce proiect de viitor te-ar face fericită?

 

Maria Desmirean: În momentul de față, cea mai mare satisfacție mi-o aduc proiectele pentru copii, cărțile pe care le gândim special pentru ei: istoria monarhiei povestită celor mici prin seria Regii și reginele noastre“, cărțile practice pentru copii, cum ar fi ABC de nutriție” semnat de Dr. Mihaela Bilic sau În misiune cu Marian”, o carte de educație rutieră semnată de polițistul Marian Godină. Titlul se află la al doilea tiraj și, până acum, s-au vândut peste 5.000 de exemplare. Cartea a fost primită cu mirare, dar și cu mult entuziasm de către public, deoarece nu se aștepta ca Marian să își îndrepte atenția spre educația copiilor. Cel mai mult ne-au bucurat reacțiile copiilor, faptul că i-a determinat să citească această carte, că le-a captat atenția și, după parcurgerea ei, au rămas cu multe informații folositoare.
Cred că educația este unica noastră șansă să devenim mai buni și să evoluăm atât individual, cât și la nivel de societate. De aceea, am ales să ne îndreptăm atenția către educația copiilor și vom continua să facem acest lucru și în viitor.

Lansare carte Marian Godina

Maria Desmirean pe scenă alături de Marian Godină (dreapta) la evenimentul de lansare al cărții „Flash-uri din sens opus” la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.

eJobs.ro: Ce povești te atrag și simți că au potențial de bestseller?



Maria Desmirean: Poveștile în care oamenii se pot identifica, cele care au puterea să adune în jurul lor comunități, să coaguleze cititorii în jurul unor convingeri și a unor idealuri comune. Un asemenea exemplu este cartea polițistului Marian Godină care s-a vândut în prima săptămână în peste 20.000 de exemplare. Acei oameni nu l-au susținut în mod special pe Marian Godină, ci au luptat împotriva abuzurilor. Practic, i-am propus polițistului brașovean, Marian Godină, urmărit pe Facebook de o ţară întreagă, să își mute povestirile spumoase din mediul online în paginile cărții de debut, Flash-uri din sens opus. Astfel, am adus în prim plan acele povești care ne plac și ne antrenează toți mușchii mimicii: râdem cu lacrimi, ne întristrăm, ne revoltăm și iar râdem.

Marian Godină transformă personaje savuroase în adevăraţi exponenţi ai unor categorii sociale pe care nu avem cum să nu le fi întâlnit măcar o dată: românul care lucrează prin ţări străine şi, după ce se întoarce cu o maşină la mâna a doua, încalcă reguli de circulație fără remuşcări, conducătorul în stare de ebrietate care comunică exclusiv prin înjurături, dar care totuşi îşi recunoaşte greşeala, micul întreprinzător care vrea să îşi câştige cinstit pâinea, dar pe care norocul îl cam ocoleşte.

Deși un polițist rutier ar trebui să fluidizeze circulația, Marian Godină a reușit să blocheze traficul site-ului www.curteaveche.ro. Cartea s-a vândut în aproximativ 50.000 de exemplare. A fost bestseller-ul anului la Curtea Veche Publishing și, din estimările noastre, se află în topurile de vânzări ale acestui an.

eJobs.ro: eJobs a lansat campania #HappylaJob. Ce te face fericită în fiecare zi la job?

 

Maria Desmirean: Mie mi-e drag în mod special momentul în care mai vine o carte nouă de la tipar: mirosul cernelii proaspete, satisfacția concretizării unui proiect, analiza cărții, materializarea ei în format fizic, toate acestea mă bucură și mă motivează să lucrez la următoarele proiecte.

eJobs.ro: Ce notă ai da fericirii tale?

 

Maria Desmirean: Șapte-opt, dar doar pentru ca sunt exigentă de felul meu.

eJobs.ro: Ce faci concret în fiecare zi pentru a aduce fericirea echipei?

 

Maria Desmirean: Le analizez greșelile, asta îi face foarte fericiți! (râde). Cred că liantul nostru este bucuria pe care o avem atunci când lucrăm împreună și avem succes cu un proiect editorial. Există acea complicitate între noi care ne bucură și ne apropie.

eJobs.ro: Ce faci concret pentru a aduce fericirea cititorilor?

 

Maria Desmirean: Cred că alegerea cărților care urmează să intre în portofoliul nostru este pasul decisiv în mulțumirea și fericirea cititorilor. Iar mai apoi cărțile au puterea deosebită de a aduce mulțumirea prin abundența calităților lor, prin camaraderia și complicitatea pe care o stabilesc cu fiecare cititor în parte.

eJobs.ro: Cum încerci să diferențiezi editura Curtea Veche pe o piață competitivă?

 

Maria Desmirean: Editura Curtea Veche se diferențiază prin portofoliul editorial, prin calitatea traducerilor și a muncii editoriale, prin designul cărților, prin experiența pe care o are cititorul de Curtea Veche.

eJobs.ro: Cum îți propui să îmbunătățești piața de carte alături de echipa Curtea Veche Publishing?

 

Maria Desmirean:  Îmi propun să pregătesc viitoarele generații de cititori prin proiectele pe care le desfășurăm în cadrul Asociației Curtea Veche și despre care vă invit să citiți mai multe pe www.asociatiacurteaveche.ro.

eJobs.ro: Ce impact îți dorești să ai asupra viitoarei cariere a copiilor?

 

Maria Desmirean: Cred că este important să descopere ceea ce își doresc să facă în viață, ce îi pasionează și care este talentul lor. Am cunoscut mulți tineri la început de carieră prin programele noastre de voluntariat sau internship și am încercat să îi îndrum cât mai bine. Este păcat ca atât de mulți absolvenți cu studii superioare ajung să nu profeseze în domeniile sau în meseriile pentru care s-au pregătit având astfel loc o risipă imensă de resurse.

 

Maria Desmirean la Triathlon

Maria Desmirean la Triathlon alături de Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României (dreapta) și consilierul vestimentar Alex Moise (stânga).

eJobs.ro: Cum îmbini sportul și lectura în viața ta?

 

Maria Desmirean: Cărțile și sportul sunt doi piloni fundamentali și nu lipsesc din viața mea, merg de minune împreună. Am constant în jurul meu cărți, citesc și practic sport ori de câte ori am ocazia. Anul trecut am alergat la Triathlon în calitate de fundraiser pentru Asociația Curtea Veche și cu donațiile strânse am oferit cărți copiilor dintr-un sat al județului Dolj.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply