Tinerii care vor să câștige mulți bani ca angajați în IT&C ar trebui să nu pună accent pe specializarea, ci pe asimiliarea cât mai ușoară a noilor tehnologii, apreciază reprezentanții Accenture România.
Tinerii care vor să dezvolte o carieră bine plătită, în domeniul IT&C e nevoie să se adapteze și să asimileze cât mai ușor noile tehnologii, este de părere Florin Soare, manager în cadrul Accenture România, o companie de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi servicii de externalizare a proceselor de afaceri. El conduce divizia Accenture Technology, specializată în dezvoltarea de tehnologii inovative şi în implementarea de proiecte globale bazate pe acestea. Divizia cuprinde circa 200 dintre cei peste 2.500 de salariați din cadrul Accenture România. Azi, pe 21 iunie, compania demarează un program de internship, care se adresează studenţilor şi absolvenţilor facultăţilor cu profil tehnic precum Automatică, Cibernetică sau Informatică. Programul va dura două luni, iar internii vor lucra în limbajele de programare Java, .NET şi PL/SQL. Internshipul se va desfășura în cadrul diviziei Accenture.
IT-iștii se numără printre cel mai bine plătiți angajați din economie, cu un nivel lunar net al câștigurilor de peste 5.000 de lei, potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică.
Florin Soare: Pentru acest program s-au primit aproximativ 300 de CV-uri, cumulate din diverse platforme de recrutare și de pe website-ul Accenture.
Florin Soare: În urma procesului de recrutare, am admis în programul nostru 15 persoane care se vor alătura echipei Accenture Technology pentru două luni, începând de azi, 21 iunie.
Florin Soare: Primul pas în selecţia candidaţilor a fost trimiterea CV-ului împreună cu o scrisoare de intenţie. Candidaţii au putut adăuga şi un link către librăria proprie de cod, dacă există. În pasul următor, tinerii selectionaţi au participat la un assessment center (trad. centru de evaluare), în cadrul căruia s-au testat atât abilităţile de comunicare şi colaborare, cât şi competenţele tehnice la nivel de potenţial. La assessment center au participat atât echipa de recrutare, cât şi managerii alături de care vor lucra tinerii pe parcursul perioadei de internship.
Assessment centerul este un program de evaluare de grup, în care au fost implicați și unul sau doi evaluatori externi, ceea ce a crescut obiectivitatea și imparțialitatea procesului. După participarea la evaluare, candidații au primit feedback, iar cei mai buni au fost recrutați pentru internship.
Florin Soare: Pe parcursul celor două luni, tinerii recrutați vor avea şansa de a se implica în proiecte de inovație realizate cu cele mai noi tehnologii, vor cunoaşte şi vor interacţiona cu angajaţi Accenture din diverse colţuri ale lumii și vor beneficia de mentorat din partea unor colegi seniori cu poziții cheie în cadrul companiei. Practic, vor acumula experiența profesională de care au nevoie pentru a se angaja pe un job entry level.
Florin Soare: Pe parcursul celor două luni alături de echipa Accenture, aceștia trebuie să obțină rezultate bune în proiectele interne în care vor fi implicați direct. E nevoie să își arate dorința de a evolua în continuare în companie și capacitatea de a face față cerințelor, respectiv mediului de lucru internațional al companiei.
Florin Soare: Vor avea șansa de a se angaja în companie pe termen lung persoanele care se vor adapta mediului de lucru, vor avea abilitățile necesare unui post de junior și vor avea disponibilitate pentru un program full-time.
Florin Soare: Un program de internship este vital pentru orice tânăr care își dorește să urmeze o carieră în domeniul IT, având în vedere că îi oferă posibilitatea de a intra în contact cu mediul de lucru dintr-o companie, îl ajută să obțină sau să dezvolte diverse abilități și competențe de care va avea nevoie pe viitor la locul de muncă. De asemenea, va învăța în cadrul acelui program cum să lucreze în echipă pentru a obține cele mai bune rezultate în proiectele în care va fi implicat.
Florin Soare: În acest moment, domeniul IT se află în mijlocul unei transformări: apar frecvent tehnologii noi. Cred că mai important decât să se specializeze într-un anumit domeniu, ar fi să se adapteze şi să asimileze mai uşor noile tehnologii.
Florin Soare: O bază tehnică bună este absolut necesară. Dacă nu are experienţă de lucru în companii sau firme, un avantaj îl constituie rezultatele bune la nivel academic sau implicarea în proiecte practice în perioada facultăţii. Apoi, dorinţa de a învăţa tehnologii noi, de a lucra în proiecte „enterprise scale” (trad. la scala unei companii). La Accenture, majoritatea proiectelor presupun o colaborare cu mulţi colegi din diverse ţări din Europa, astfel că sunt foarte importante şi abilitățile de comunicare şi relaţionare cu ceilalţi. Limba engleză este obligatorie.