• 17 Feb. 2009
  • 3 min

Alegerea afacerii potrivite

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

de Gabriel Moldovan CEO RRVBIUM hr Vrei să-ţi porneşti propria afacere? Aceste linii directoare iţi vor fi utile In recunoaşterea oportunităţilor care ţi se deschid şi […]

de Gabriel Moldovan
CEO RRVBIUM hr

Vrei să-ţi porneşti propria afacere? Aceste linii directoare iţi vor fi utile In recunoaşterea oportunităţilor care ţi se deschid şi atingerea obiectivelor tale.

Alegerea afacerii potrivite ŢIE

Citesc mailuri in care tineri intreprinzători intreabă: “Dispun de suma X, in ce afacere mă sfătuiţi să investesc?“Pentru a identifica tipul de afacere care ţi se potriveşte, incepe cu ceea ce ştii. Dacă ai petrecut ultimii 4 ani invăţand despre contabilitate sau hobby-ul tău este construirea unor trenuleţe de lemn, de ce nu iei in vedere respectiva experienţă pe care o ai şi să o transformi intr-o afacere de succes? Priveşte in jurul tău: există nevoi pe care TU le-ai putea satisface? Sunt lucruri pe care TU le-ai putea face mai bine? Dacă e aşa, atunci poate tocmai eşti pe punctul de a pune bazele unei afaceri profitabile.

Fă ceea ce iţi place, ceea ce iubeşti, ceea ce te pasionează

Este vital să incepi o afacere care iţi face placere să o conduci. Mulţi oameni incep afaceri urmărind un gand obsesiv: “SĂ MĂ IMBOGĂŢESC”. Atunci cand am pus bazele RRVBIUM hr, iniţial şi eu mă gandeam să scot profit cat mai repede, sau cu alte cuvinte “să mă ibogăţesc”. Mi-am dat seama insa că lucrul la care mă pricep cel mai bine şi pe care il fac cu plăcere este lucrul cu oamenii. Să porneşti afacerea ta, presupune mult sacrificiu dar si multe impliniri pentru că ceea ce faci -faci cu pasiune. Cand mai am cate un moment de respiro si privesc in urma, imi dau seama cat de inspirata a fost alegerea mea de a nu-mi deschide un magazin it de exemplu sau un atelier auto. Imagineaza-ti ca lucrezi intr-un loc pe care il urasti dar esti platit regeste. Asa e si cu afacerea ta, atunci cand nu-ti place ce faci, in loc sa fie o recompensa, e o pedeapsa.

Nu trebuie să reinventezi roata, dar poţi să o faci mai bună

Din discutiile cu diferiti prieteni am desprins o idee: pentru a incepe o afacere trebuie sa ai o idee noua, de succes. Parerea mea personala, verificata in practica, este ca o afacere nu se naste din inovatie, ci din necesitate. Cum am spus mai devreme, priveste in jur, sunt lucruri pe care tu le-ai putea imbunatati? Sunt nevoi carora le-ai putea raspunde? Sunt lucruri de care altii au nevoie iar tu le-ai putea realiza?

Concentrează-te pe un serviciu sau produs

Imi vine in minte o intamplare. Terminasem facultatea şi am mers in vizită la nişte prieteni. Acolo am intalnit un domn care s-a arătat interesat de subsemnatul, in momentul in care am spus că obiectivul meu profesional este o carieră in resurse umane. După mai multe discuţii, tratative, negocieri, mi-a dat o carte de vizită şi mi-a spus să-l sun in cateva zile ca să stabilim o intalnire. Eram bucuros. Apoi am studiat cartea de vizita. Pe un carton alb, plastifiat, scria: recrutare & selectie, comert en-gros, materiale de constructii. Mesajul pe care mi-l transmitea era vreau “sa fac bani si fac de toate” multi antreprenori incearca sa ofere totul, la toata lumea. In cazul acesta, calitatea produsului cam are de suferit, mai ales daca este o firma la inceput de drum.
O intrebare pentru tine: personal, ai pune un gradinar sa-ti angajeze directorul administrativ? Cred ca ai prins ideea. Concentreaza-te pe o nisa si incearca sa ajungi expert in ceea ce faci!
In situatia in care te gandesti la o franciza, studiaza cu atentie contractul. Sunt tot felul de clauze care pot sa nu te avantajeze. Vorbeste cu alti patroni care au luat franciza respectiva. Sunt multumiti?

Tu cu ce eşti diferit de competiţie?

Dacă piaţa locală de afaceri este saturată cu firme care fac cam ceea ce faci tu, şansele de eşec sunt destul de mari. Este necesar să faci ceva diferit pentru a te diferenţia de mulţime. Iţi voi da un exemplu: ia o foaie de hartie şi un creion. Acum desenează multe cerculeţe, pană umpli foaia. Ceea ce obţii reprezintă piaţa locală de afaceri. Acum umple un cerculeţ şi transformă-l intr-o bulină neagră. Asta eşti tu cu un produs diferit. Priveşte foaia. Ce iţi atrage atenţia? 😉

Graba strică treaba

Gandeşte-te la a incepe o afacere ca la un serviciu part-time in timp ce ai job-ul curent. Mai mult de atat, vorbeşte cu toţi cei pe care ii cunoşti. Vorbeşte despre produsul pe care il vei oferii. Cere păreri. Ar plăti pentru ceea ce tu oferi?

___________________________________________________________________________
Gabriel Moldovan este Director Executiv la RRVBIUM hr, Orator şi Trainer pe teme de Antreprenoriat, Leadership şi Planificare Strategica. Mai multe despre proiectele şi serviciile RRVBIUM hr la www.rrvbium.ro.

© 2006 Moldovan Gabriel. Toate drepturile rezervate.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply