• 2 Jun. 2016
  • 2 min

Antreprenorii de start-up versus antreprenorii cu experiență

tineri batrani
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Antreprenori români de start-up sunt mai pesimiști față de cei maturi și văd în birocrație cel mai mare obstacol pentru afacerile lor, potrivit EY România.

Antreprenorii români de start-up muncesc la fel de mult ca antreprenorii care au afaceri mature în spate, arată o analiză realizată de compania de audit și consultanță EY România. Analiza EY România se bazează pe studiile „Barometrul antreprenoriatului românesc 2016” și „Barometrul afacerilor de tip startup din România 2016”, publicate în primele luni ale anului. Cei mai mulți antreprenori, indiferent de vechimea sau dimensiunea businessului, dedică zece ore afacerii lor, în fiecare zi.

Spre deosebire de antreprenorii maturi, antreprenorii de startup consideră că birocrația (28% dintre răspunsuri) și accesul la finantare (17%) constituie cele mai mari obstacole pentru antreprenori, ăn timp ce fiscalitatea excesivă este principalul obstacol doar pentru 12% din respondenți.

Problemele cadrului fiscal și legislativ au fost indicate de 35% dintre antreprenorii maturi drept cel mai important obstacol pentru dezvoltarea afacerilor în România, în linie cu edițiile anterioare ale barometrului EY al antreprenoriatului românesc, realizate între  2012 și 2015. Neclaritățile legislative, lipsa de informații, legislația stufoasă și fiscalitatea excesivă sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de antreprenori ce sunt corelate cu sistemul de reglementare și fiscalizare.

Antreprenorii de start-up sunt mai tineri decât antreprenorii cu afaceri mature, dar și mai pesimiști. Astfel, 60% dintre antreprenorii de start-up cred că mentalitățile românești nu sunt pro antreprenori, comparativ cu 50% dintre antreprenorii români marturi, care consideră că mentalitățile sunt pro antreprenori.

Totodată, 41% dintre antreprenorii maturi sunt inspirați, în primul rând, de un antreprenor român de succes, în activitatea lor ca oameni de afaceri, dar procentele sunt foarte fragmentate între antreprenorii nominalizați. Singurul antreprenor român care se distanțează în preferințele respondenților este Ion Țiriac. Aproape unul din cinci antreprenori îl percep ca pe un model de urmat în business. La fel de mulți (20%) indică faptul că nu au un antreprenor care să îi inspire. Dintre antreprenorii străini, Steve Jobs și Bill Gates sunt preferații oamenilor de afaceri maturi chestionați. Prin comparație, cei mai mulți antreprenori de start-up se simt inspirați de modele de afaceri din străinătate. Aproape jumătate dintre ei au indicat un antreprenor străin ca inspirație pentru afacerea lui. Pe primul loc în topul preferenților, antreprenorii de start-up l-au plasat peElon Musk – antreprenor în serie, CEO Tesla Motors și fondator SpaceX și PayPal.

A fost util articolul? 0
antreprenori de start-up

Leave a Reply