• 19 Feb. 2016
  • 4 min

Ateliere de pictură pentru manifestări creative şi libere după job

La Fundaţia Calea Victoriei, serile după o zi la birou sunt altfel. În atelierul de pictură, culorile prind contur pe şevalete, iar problemele cotidiene lasă loc celor mai creative manifestări după job.

La atelierele Teodorei Vărzaru nu se discută despre ce ai făcut azi la birou, ci despre ce poţi face pentru tine, despre pasiune, tonuri intense şi nuanţe pastelate. Ea însăşi este un model de determinare pentru cursanţii săi. Şi-a urmat visul în carieră şi, după absolvirea Universităţii de Arte Plastice, secţia sculptură, a fost pe rând expozant, profesor de modelaj, trainer, lector de arte vizuale, iar din 2013 este lector la Fundaţia Calea Victoriei. Află reţeta ei pentru o seară relaxantă „out of office!“

ateliere pictura Fundatia Calea Victoriei

Aşa începe o seară „out of office“ la Fundaţia Calea Victoriei

 eJobs.ro: Care este profilul cursanţilor de la atelierul de pictură?

Teodora Vărzaru: Am avut bucuria de a întâlni deopotrivă adolescenţi curioşi sau dornici să deprindă noi abilităţi, cât şi adulţi cu mintea deschisă. Cei mai mulţi dintre ei sunt oameni care au desenat ultima dată când erau elevi pe băncile şcolii, apoi au lăsat desenul deoparte pentru a urmări materiile care promiteau o carieră. Acum conştientizează că ar putea să înveţe să deseneze doar pentru ei şi pentru a-şi dezvolta percepţia vizuală sau pur şi simplu pentru a se relaxa.

eJobs.ro: Cum reuşeşti să le creezi o altă dispoziţie după job? Cum se desfăşoară un atelier de pictură?

Teodora Vărzaru: Majoritatea atelierelor de pictură încep la ora şapte seara tocmai fiindcă mulţi oameni ies de la muncă şi vin direct la cursuri. Toţi, inclusiv eu, după o zi stresantă, intrăm în sală destul de obosiţi şi afectaţi de problemele exterioare. Odată ce începe cursul, datorită modului relaxant şi prietenos de desfăşurare, cursanţii ajung în scurt timp să fie atât de implicaţi încât uită de orice altceva. La mine la curs nu vorbim niciodată despre cine cu ce se ocupă sau ce probleme cotidiene are, încerc cât mai mult să-i fac să se manifeste creativ şi liber, iar asta le oferă bucurie de fiecare dată.

eJobs.ro: Ce stiluri şi tehnici creative preferă cursanţii?

 

Teodora Vărzaru: Cursanţii, de obicei, nu au preferinţe în ceea ce priveşte stilurile sau tehnicile abordate fiindcă nu le cunosc încă foarte bine. E datoria mea să le explic pas cu pas procesul pe care îl vom parcurge, astfel încât, într-un final, ei să îşi poate alege cum să se manifeste plastic cât mai autentic şi mai aproape de interiorul lor. Până atunci sunt în mare parte extrem de curioşi.

 

eJobs.ro: Ce poveşti ai descoperit la cursurile de pictură?

 

Teodora Vărzaru: Am descoperit poveşti fascinante de viaţă, cu adevărat emoţionante. Sunt oameni care se apucă de desen fiindcă realizează că sunt blocaţi într-o rutină care nu le provoacă nicio bucurie. În scurt timp redescoperă acea bucurie în desen. Sunt alţi oameni care au suferit pierderi mari şi vin la cursurile de pictură sau desen ca o formă de terapie. Sunt oameni tineri care fac câte un curs în doi ca să evolueze împreună, într-un domeniu care îi fascinează. Sunt şi oameni tineri care deocamdată îşi caută un sens şi vor să experimenteze, apoi se decid dacă vor schimba ceva sau dacă vor aprofunda un domeniu.

eJobs.ro: Există şi oameni care au dat job-ul pe nouă pasiune şi au avut puterea de a-şi continua carieră într-un mod artistic?

 

Teodora Vărzaru: Mie nu mi-a venit să cred, dar există. Am avut două cazuri de oameni extrem de determinaţi de a face o schimbare majoră în viaţa lor. Au reuşit cu paşi mici să renunţe la job-ul actual (într-o firmă de turism, respectiv într-o bancă) şi să ajungă designeri de interior sau să-şi deschidă propria afacere de consultanţă profesională. În afară de aceste două cazuri clare, sunt nenumărate persoane care aplică acasă ce au învăţat la cursurile mele. Doamnele (mai ales) care au deprins tehnica mozaicului îşi restaurează singure obiecte de mobilier sau fac decoraţiuni interioare atât pentru ele, cât şi pentru cei dragi.

eJobs.ro: Care este semnificaţia atelierelor de pictură în cariera ta? 

 

Teodora Vărzaru: Niciodată nu mi-am dat seama mai mult ca acum că, o mână de oameni care coordonează fundaţia cu măiestrie, cinci doamne minunate au avut încredere în mine şi m-au împins de la spate să mă maturizez, să caut mereu idei noi pentru cursuri, să fiu mai bine organizată, să-mi îmbunătăţesc cunoştiintele şi tehnicile astfel încât eu, la rândul meu, să pot susţine şi să-mi pot asuma tot ceea ce predau. În aceeaşi măsură a fost o bucurie să îi descopăr pe ceilalţi lectori şi să lucrez alături de ei. Particip chiar şi la cursurile lor ori de câte ori am timp, astfel descopăr lucruri noi şi în alte domenii la fel de interesante ca artele plastice.
Mai mult decât atât, mă bucur că oamenii cu care m-am întâlnit până acum şi m-au întrebat unde predau, au avut de fiecare dată o reacţie foarte plăcută şi respectuoasă. O să fiu extrem de sinceră: după fiecare curs plec cu o energie extraordinar de bună şi cu o validare de sine grozavă ştiind că am făcut nişte oameni complet străini să redescopere ce înseamnă să pictezi sau să desenezi şi să se bucure de artă în sine mai mult decât au făcut-o ei până atunci.

 

eJobs.ro: Dacă ar fi să creezi un mesaj pe placul corporatiştilor astfel încât să îi convingi să vină la cursuri, care ar fi acesta?

 

Teodora Vărzaru: De cele mai multe ori vin  corporatiştii la cursuri. Unii simt că îşi pierd identitatea la locul de muncă. De obicei, sunt stresaţi sau frustraţi că nu fac nimic pentru ei, simt că au intrat într-o rutină şi gândesc „inside the box“ pentru că managerii le cer să respecte o grămadă de reguli şi totul devine standard. Cunosc bine gândirea lor şi de aceea cursurile mele sunt total opusul acestei gândiri.

Eu adaptez cursul în funcţie de fiecare cursant şi nevoile lui. Îl încurajez chiar să nu arate lucrările nimănui, decât dacă vrea, că să nu aibă constrângerea unui tip de judecată. Pentru mine este cel mai important este ca fiecare cursant să se bucure de ceea ce face. Atitudinea încrezătoare duce la rezultate excepţionale.

A fost util articolul? 2

Leave a Reply