Rata șomajului a ajuns la 5,2% în luna iunie a acestui an (cele mai recente date), cu 1,2% mai mare decât cea din luna iunie a anului trecut, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Dacă și tu numeri printre cei care, în această perioadă, nu au un loc de muncă, atunci află cum poți să te evidențiezi în fața angajatorului și să obții jobul dorit.
Se spune că nu haina îl face pe om, așa cum, în unele cazuri, nici experiența profesională nu-l face pe un candidat mai valoros, ci atitudinea pe care o are la interviu, dar și la locul de muncă. Sigur că aptitudinile pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor în companiile în care ai lucrat sunt apreciate de angajatori și de multe ori reprezintă o condiție obligatorie la angajare, însă trebuie să știi că nu e doar despre asta.
În mod ideal, companiile doresc să angajeze candidați care să aibă, dincolo de cunoștințele necesare poziției scoase la bătaie, și o atitudine corectă. Potrivit unei cercetări realizate de autorul cărții „Hiring for Attitude”, Mark Murphy, 46% dintre noii angajați eșuează în primele 18 luni. Dintre aceștia, 89% nu se descurcă la job din cauza atitudinii și doar 11% din cauza lipsei de abilități. Mai exact, indiferent de cunoștințele și abilitățile pe care le ai într-un domeniu, dacă nu ai o atitudine corectă la job, s-ar putea să dai greș încă din primele luni de muncă. Totuși, ce este mai important pentru angajator?
Răspunsul depinde de nivelul de senioritate la care te afli în acest moment. Dacă ești un tânăr aflat la început de drum și nu ai o experiență consistentă în spate, atunci angajatorul te va selecta pentru atitudine, iar cunoștințele ți le poate îmbunătăți prin diverse training-uri, cursuri sau cu ajutorul unui mentor care să te îndrume pe tot parcursul tău în companie.
Dacă te numeri însă printre cei care au experiență și vrei să ocupi o poziție de senior, care necesită cunoștințe mai nișate, atunci recrutorul va fi atent și la skill-urile tale și proiectele de care te-ai ocupat anterior. Chiar și așa, dacă atitudinea ta la interviu nu va fi la nivelul așteptărilor recrutorului, s-ar putea să nu obții rolul pentru care candidezi.
Recrutorii te așteaptă la interviul de angajare cu o serie de întrebări, iar răspunsurile tale îi pot ajuta să-și dea seama dacă ești potrivit rolulul, dar și cu valorile companiei. Nu trebuie să ai răspunsurile la tine, ci să încerci să te adaptezi din mers la discuție. Cu ajutorul unei atitudini relaxate și optimiste vei reuși să faci asta.
De asemenea, evită să vorbești despre experiențele neplăcută de la fostul job, mizează pe rezultatele pe care le-ai avut și pe felul în care ai relaționat cu echipa și managerul.
La fel de importantă este și ținuta pe care o abordezi la interviu, aceasta poate spune multe despre tine. Încearcă să eviți culorile aprinse sau detaliile extravagante, alege o ținută casual în care să te simți relaxat.
Persoanele cu o atitudine corectă sunt cele motivate și care se adaptează ușor situațiilor cu care se confruntă. Sunt deschise la nou și nu ezită să profite de orice ocazie de a se dezvolta. Angajatorii mai apreciază determinarea, tenacitatea, reziliența, dar și capacitatea de a lua decizii rapide.
Dacă ești înarmat cu o atitudine corectă și abilitățile necesare, atunci trebuie să știi că, în acest moment, peste 18.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe eJobs.ro. Ai nevoie de ajutor? Atunci îți recomandăm să suni la 021.9124 (tarif normal), linia telefonică de consiliere profesională eJobs. Poți suna oricând de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, iar un operator eJobs te va ajuta gratuit cu redactarea CV-ului, cu sfaturi legate de carieră și aplicarea la joburile care ți se potrivesc.
Obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job
Atitudinea nu este fixă. Atitudinea cu care un candidat abordează un job este rezultatul culturilor organizaționale de la firmele anterioare și a raportului dintre salariu si nevoi financiare. Educația de acasă contează doar la primul internship, pentru că după aceea omul va veni la primul job full-time cu un bagaj de experiențe pozitive sau negative de la internship-urile anterioare.
Daca un angajat a lucrat la o firmă la care existau bârfe, ostilitate și promovări pe alte criterii decât cele profesionale, va fi sceptic și foarte ușor iritabil la job, ca o formă de apărare, la care omul apelează adesea inconștient.
Atunci când salariul nu acoperă nevoile financiare, entuziasmul dispare după o lună, deoarece organismul uman va pompa hormoni de stres.
Atunci când o firmă stimulează o cultură organizațională pozitivă și salarii decente (minimum 4,000 RON net în București, dacă plătești chirie / rată), oamenii vor avea atitudini foarte constructive.