• 13 Aug. 2013
  • 4 min

Care este secretul pentru a deveni independent financiar?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro www.amaltea.ro Fiecare dintre noi isi doreste sa ajunga independent din punct de vedere financiar astfel incat sa elimine […]

Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro

www.amaltea.ro

Fiecare dintre noi isi doreste sa ajunga independent din punct de vedere financiar astfel incat sa elimine grija cheltuielilor lunare, acestea fiind adesea egale sau chiar mai mari decat salariul obtinut. Daca simtiti ca aveti prea putini bani, ei pot deveni o obsesie pentru dvs, va pot domina modul de gandire, sentimentele si actiunile. Certurile din cauza banilor sunt o cauza majora a destramarii casatoriilor iar problemele legate de bani sunt principalul motiv al prabusirii unor companii, al ruperii prieteniilor si al afectiunilor psihosmomatice.

Automotivarea si efortul depus

Daca va doriti mai multi bani, nu este suficient doar sa visati la ei, ci trebuie sa  faceti demersuri, pentru a-i obtine. In acest sens, este necesar sa va analizati  cu sinceritate si sa determinati cel mai mare obstacol care va impiedica sa aveti un succes mai mare din punct de vedere financiar. De asemenea, este important de mentionat ca veti fi platit intotdeauna direct proportional cu trei factori: munca pe care o depuneti, calitatea muncii dvs. si cat de dificil este sa fiti inlocuit. Pentru a creste cantitatea de bani pe care o  obtineti, trebuie sa cresteti valoarea muncii pe care o depuneti. Astfel, pentru a castiga mai multi bani trebuie sa va perfectionati cunostintele, aptitudinile, sa  munciti mai mult si mai sustinut, sa dati dovada de mai multa creativitate in munca sau sa gasiti solutii pentru a avea o productivitate mai mare la jobul pe care il detineti.

Gestionarea eficienta a timpului

Cea mai pretioasa resursa  a dvs. este timpul de care dispuneti. Capacitatea dvs. de a castiga bani depinde intr-o oarecare masura de timpul pe care il investiti si de munca depusa in acel interval de timp, iar gestionarea gresita a timpului conduce catre o productivitate sau o performanta scazuta la locul de munca. Pe de alta parte, puteti investi timpul si banii pentru a va imbunatati calitatile si abilitatile, iar astfel va mariti valoarea: puteti aloca o ora pe zi pentru a citi literatura de specialitate, ascultati programe audio in masina, urmati toate cursurile care va pot promova in cariera, petreceti timpul cu persoane care care se afla deasupra dvs din punct de vedere profesional. Cei cu care ne asociem in mod obisnuit sunt numiti „grup de referinta “, iar acesti oameni determina pana la 95% din succesele sau esecurile noastre in viata.

Gandirea pe termen lung

Oamenii situati la cele mai inalte niveluri sociale si economice iau decizii si fac sacrificii care uneori nu sunt recompensate imediat, ei gandesc pe termen lung. Persoanele care se afla la nivelurile inferioare ale societatii au perspectivele temporale cele mai scurte. Acestea se concentreaza in primul rand asupra obtinerii imediate de recompense: ele  nu depun eforturi pentru a progresa in plan profesional, nu fac sacrificii si nu investesc timp in propria dezvoltare personala, ci se concentreaza doar pe ideea de distractie sau aluneca in abisul nepasarii. Aparitia cu intarziere a recompenselor este cheia succesului financiar. Oamenii de succes sunt cei care isi fac un obicei din a realiza lucrurile pe care ceilalti oameni – care nu au succes, le detesta:  sa se trezeasca de dimineata, sa munceasca din greu, sa ramana la serviciu peste program, sa investeasca timp pentru propria dezvoltare personala. Oamenii de succes sunt mai preocupati de rezultatele placute, care conduc la atingerea scopului, in timp ce oamenii care nu au succes, prefera metodele placute, care redus stresul la minim.

Economisirea unor sume de bani

Oamenii aflati in topul carierei au in permanenta grija sa economiseasca sume mari de bani cu regularitate si sa plateasca datorii in perioadele prospere, cand situatia economica sau domeniul in care lucreaza exista prosperitate. Astfel, ei isi creaza rezerve atunci cand economia sau afacerea lor nu le mai ofera conjunctura financiara avantajoasa. Aproape toti oamenii au tendinta de a cheltui intreaga suma de bani pe care o castiga, indiferent de salariul obtinut, mai ales ca odata cu cresterea venitului, cresc si standardele de viata: masini si vacante mai scumpe, haine si cosmetice apartinand firmelor cele mai renumite, hobyuri mai costisitoare, etc. In acest sens, puteti examina cu atentie toate cheltuielile necesare, astfel incat sa puteti reducere costurile  inutile, iar diferenta de bani dintre venituri si cheltuieli o puteti economisi sau investi. Scopul dvs financiar este sa economisiti suficienti bani in asa fel incat, in cazul in care va pierdeti sursa de venit timp de cel mult sase luni, sa aveti suficienti bani pusi deoparte pentru a trai. Simpla economisire a unei sume de bani si depunerea intr-un cont de economii cu dobanda ridicata sau un cont de valori, va vor oferi un sentiment imens de incredere si pace interioara.

Asigurarile si investitiile

Asigurati-va intotdeauna impotriva tuturor riscurilor, impotriva situatiilor in care economiile dvs nu ar fi suficiente. Incheiati asigurari de sanatate pentru a acoperi costurile unor urgente medicale ale dvs. sau ale celor din familia dvs.; incheiati asigurari auto de raspundere civila si de accidente. De asemenea, inainte de a investi, sondati bine terenul, cereti explicatii, lucrati cu oameni profesionisti care au o reputatie in investirea cu succes a banilor, astfel incat sa nu va asumati riscul de a pierde banii, pe care altfel, i-ati fi pastrat mai bine in banca.

Transformarea problemelor in profit

Cum ar fi daca am incepe sa ne privim problemele ca pe oportunitati? Asa cum afirma Napoleon Hill, „orice situatie nefavorabila poarta in sine samanta unui beneficiu echivalent, daca nu chiar  mai mare”. De fapt, felul in care priviti o problema este mai important decat problema in sine. Problemele reprezinta energia negativa care ne blocheaza spiritul, imaginatia si ne creeaza panica, neliniste si indoiala. Cel mai important lucru este ca in momentele de cumpana sa va pastrati optimismul si increderea in voi insiva. Faptul ca v-ati pierdut jobul, poate fi o solutie pentru gasirea unui job mai bine platit sau intemeierea propriei afaceri. Victoria Knight- McDowell era o profesoara care racea tot timpul. In efortul de a-si intari si imbunatati sistemul imunitar, a inceput sa faca studii si experimente cu diferite substante din plante. Si-a testat creatiile pe membrii familiei si pe prieteni, iar cand a avut prrodusul perfect, a inceput sa il vanda prin birou si de acasa. Produsul complet natural, formula de sanatate Airborne, i-a adus milioane de dolari si este remediul numarul unu impotriva racelii in Statele Unite ale Americii.

Astfel, situatiile nefavorabile ne descopera potentialul ascuns, ne incurajeaza sa facem schimbari si sa actionam, oferindu-ne perspective noi.

 

Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro

www.amaltea.ro

 

Bibliografie

 

Brian Tracy, Cele 100 de legi absolute ale succesului in afaceri”, Editura Amaltea, 2003

Mark Victor Hansen, Robert G.Allen, „ Invata sa faci bani”, Editura Amaltea, 2010

A fost util articolul? 0

Leave a Reply