• 17 Jun. 2024
  • 3 min

Da, și regretele te ajută în carieră. Uite cum!

regrete
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Ai avut momente în care privind în trecut, ți-ai fi dorit să fi gestionat diferit anumite situații din cariera ta? Poate că nu ți-ai negociat salariul dorit. Poate ai stat prea mult într-un job care nu îți aducea împlinire sau unde nu te puteai dezvolta. Sau poate nu ți-ai exprimat părerea în timpul ședințelor. Contează însă să ai o viziune mai largă, să știi ce regrete au și alți angajați și cum să le gestionezi. Încearcă o nouă perspectivă!

Este firesc să conștientizezi că anumite momente din carieră nu au fost cele mai reușite sau nu au fost în linie cu ceea ce-ți doreai. Doar astfel îți poți da seama ce poți îmbunătăți pe viitor. Și nu ești singurul. 60% dintre angajați regretă că nu au cerut o mărire salariu, 59% regretă că nu au acordat prioritate echilibrului dintre viața profesională și viața privată. 58% dintre angajați regretă că au rămas la un loc de muncă prea mult timp, 53% că nu au vorbit în ședințe, 51% că nu au cerut o promovare și 44% că nu și-au schimbat complet cariera, arată un studiu realizat de Resume Now.

 

De ce avem regrete

Datele studiului arată că alegem opțiunea sigură sau familiară, chiar și atunci când există alternative mai bune. Tindem să supraestimăm riscul schimbării și să subestimăm beneficiile pe care le va aduce. Multe regrete în carieră sunt așadar rezultatul unei stări prea confortabile cu o situație mai puțin ideală și o aversiune față de disconfortul temporar care vine odată cu schimbarea.

 

Repercusiunile regretelor

Inevitabil ajungi să trăiești cu „ce-ar fi”, „doar dacă” și „ar fi trebuit”. Însă regretele în carieră îți pot sabota viitoarea dezvoltare profesională și starea de bine. Te privează de energie, claritate și încredere. În loc să te lupți cu regretele, ai putea să te gândești cum le gestionezi pentru a nu-ți modela în mod negativ comportamentul, opiniile, alegerile și imaginea socială.

 

Cum gestionezi regretele

Iată sfaturi utile de luat în considerare:

Fii sincer cu tine însuți

Primul pas este să le conștientizezi și să le definești clar. Nu te opri doar la afirmații vagi precum „Regret că nu mi-am asumat mai multe riscuri”. Poți merge mai în profunzime cu următoarele întrebări: 

  • Care este situația specifică pe care o regret?
  • De ce îmi pare rău de modul în care m-am descurcat?
  • Cum aș face lucrurile diferit dacă aș putea să mă întorc?

Transformă regretele în lecții

Odată ce ți-ai spus regretele, privește-le ca lecții de viață! Poți obține informații importante de la ele. Însă uneori este greu să reflectezi profund asupra acestor experiențe în timp ce ești ocupat la serviciu. Dacă regretele te apasă și nu poți avea claritate, ar trebui să te gândești să iei o pauză. Să-ți iei o vacanță sau să restabilești legăturile cu cei dragi. În acest timp, notează orice momente „Aha” care îți arată următoarea mișcare din cariera ta.

 

Stabilește următorii pași

Îți știi regretele, ai și o perspectivă despre ce să faci în carieră, mai ai nevoie doar de curaj pentru a acționa. 47% dintre românii care au participat anul acesta la un sondaj derulat de eJobs.ro spun că se află în căutarea unui nou loc de muncă. Un salariu mai mare este principalul obiectiv al celor care plănuiesc să își schimbe jobul în perioada următoare, apărând în 78,2% dintre răspunsuri. Alte lucruri pe care le caută sunt oportunitățile de a avansa în carieră (35,9%), mai multe beneficii extrasalariale (33,7%), proiecte care să îi motiveze (35,2%).

 

Alege să faci pași mici către obiective mari

Tendința ta este poate să te menții în zona de confort pentru că te simți copleșit de potențialele alternative și nu ai claritatea necesară pentru a lua o decizie încrezătoare. De aceea, e mult mai eficient să împarți deciziile mari în pași mai mici și să petreci ceva timp studiind opțiunile înainte de a lua o decizie. Să spunem că vrei să lucrezi într-o anumită companie. Stabilește-ți ca obiectiv intermediar să ajungi la 2-3 persoane din acea companie pentru a afla mai multe despre mediul de lucru.

 

Nu e nicioadată prea târziu pentru o schimbare

Poate crezi că ai mers prea departe într-o direcție în carieră pentru a schimba cursul. Însă realitatea este că niciodată nu e prea târziu. Schimbarea direcției nu înseamnă admiterea eșecului, ci o recunoaștere a faptului că situațiile, prioritățile, oamenii și oportunitățile se schimbă în timp.


Deși regretele în carieră pot fi neplăcute, ele pot fi gestionate devenind pe deplin conștient de ele și privindu-le printr-o nouă lentilă. Contează doar să acționezi. Iar un prim pas este să intri pe www.ejobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, unde sunt disponibile peste 27.000 de locuri de muncă, verificate manual. Caută jobul dorit! eJobs te susține la mai bine!

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

 

Am lansat iajob.ro! Aplici fără CV și te angajezi rapid!

 

https://cariera.ejobs.ro/cat-de-des-sunt-chemati-romanii-la-interviuri-de-angajare/https://cariera.ejobs.ro/am-lansat-iajob-ro-aplici-fara-cv-si-te-angajezi-rapid/

 

 

 

A fost util articolul? 3
regrete

Leave a Reply