• 19 Oct. 2015
  • 4 min

Cat de important este statutul marital in recrutare

casatorie
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Una dintre optiunile pe care trebuie sa le bifezi pe site-urile de job-uri este statutul marital. Sigur te-ai intrebat ce conteaza daca esti casatorit sa nu, poate chiar ai ignorant sa mentionezi, insa exista companii care se uita la acest aspect in functie de profilul candidatului.

 

Persoanele casatorite – implicate la job pe termen lung

Pentru job-uri in contabilitate, marketing, office management, sunt preferate persoanele stabile, de preferat cu familie sau femeile divortate. Angajatorii au nevoie de garantia ca persoanele respective vor stabilitate financiara si profesionala, prin urmare vor fi implicate in proiecte pe termen lung, isi vor da interesul si vor lupta pentru imbunatatirea rezultatelor. Datele despre statutul marital al femeilor sunt importante, dupa cum arata un articol din Huffingtonpost.com. Femeile se concentreaza mai mult asupra carierei si dezvoltarii profesionale dupa un divort, fiind asadar determinate sa faca performanta in job-uri dificile din vanzari sau incheieri de asigurari.

 

Job-uri pentru care celibatarii sunt preferati

In domeniul constructiilor si in vanzari, angajatorii prefera candidatii necasatoriti, fara obligatii familiale astfel incat sa fie dispusi pentru relocare si deplasari periodice. De regula, pentru posturile de management in aceste domenii avem si candidati la 40 ani+ care au familie. In acest caz, inca din timpul interviului  discutam despre familie, despre ce aspecte implica o relocare (serviciul sotului/sotiei, scoala copiilor, bone, etc.), iar procesele de recrutare sunt, de regula, de lunga durata.

 

Domeniul IT

Este singurul domeniu unde statutul marital nu conteaza. Cererea este mai mare decat oferta, iar angajatorii apreciaza skill-urile tehnice, noile tehnologii, experienta si leadership-ul. Odata descoperit acel candidat care are si skill-urile potrivite job description-ului, compania a castigat un angajat valoros pentru care gandeste planuri de dezvoltare profesionala.

 

Statutul marital – motiv de discriminare

Cazurile de discriminare apar in mod implicit in procesele de recrutare. Exista si angajatori care au reticenta in angaja persoane casatorite pentru ca, in conceptia lor, aceste persoane nu vor fi dispuse sa stea peste program. Prin urmare, in anunturi, apar cuvinte cheie precum: fara obligatii familiale, disponibilitate pentru program prelungit – cerinte care pot fi considerate discriminatorii, chiar daca angajatorul le argumenteaza ca fiind parte din responsabilitatile postului scos la concurs. Un alt motiv discriminatoriu este graviditatea si maternitatea, unele companii nefiind dispuse sa angajeze persoane entru care sa plateasca in scurt timp concedii de maternitate.
In orice situatie, ingradirea accesului la munca a persoanelor casatorite sau care intentioneaza sa aiba sau au copii este contrara legislatiei romanesti.
Articolul 5 din Titlul I al Codului Muncii prevede clar: (2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele şi faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

 

Femeile care intra in concediu de maternitate sunt protejate de Legea 202 din 2002 care prevede in articolul 10: (1) Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare; (2) Orice tratament mai putin favorabil aplicat unei femei legat de sarcina sau de concediul de maternitate constituie discriminare in sensul prezentei legi.

 

Este interzis ca un angajator sa solicite unei candidate sa prezinte un test de graviditate si/sau sa semneze un angajament ca nu va ramane insarcinata sau ca nu va naste pe durata de valabilitate a contractului individual de munca.

 

Intrebari discriminatorii la interviu

Printre intrebarile la care si reprezentantii renumitului site de job-uri si review-uri Glassdoor.com te sfatuiesc sa nu raspunzi se numara: Esti casatorit? Ai copii sau ai planuri sa faci copii? Angajatorii pun astfel de intrebari pentru a afla disponibilitatea ta pentru lucru si folosesc adesea informatiile pentru a decide daca angajeaza sau nu un candidat. Conform businessinsider.com, nu trebuie sa raspunzi la astfel de intrebari pentru ca nu sunt legale. Daca totusi esti pus intr-o situatie mai putin confortabila, incearca sa oferi raspunsuri alternative. Forbes te sfatuieste sa indrepti conversatia spre dorinta ta de a te dezvolta profesional si spre etapele de evolutie in companie. Astfel muti focusul pe aspectul profesional si spre rezultate care prezinta interes atat pentru tine, cat si pentru companie.

In cadrul interviului, vei intalni si astfel de situatii cu intrebari incomode. Chiar daca eviti raspunsul la aceste intrebari, poti sa faci impresie generala buna prin cunoasterea informatiilor despre companie, despre industrie, despre cerintele postului si cum te poti plia acestora.

 

Cazuri de discriminare la locul de munca

Una dintre candidate ne-a povestit participat la un interviu de angajare la o firma de teleshopping din Bucuresti pentru postul de secretara. Angajatorii au intrebat-o ce planuri are in urmatorii 5 ani, daca intentioneaza sa intemeieze o familie. In astfel de cazuri, candidatii trebuie sa se gandeasca foarte bine ceea ce iti doresc in cariera si in viata. Indiferent de planurile de viitor, angajatorii nu au sub nicio forma dreptul sa puna asemenea intrebari, intrucat sunt discriminatorii, depasesc limitele sferei profesionale si nu vizeaza competentele reale ale persoanei intervievate. O astfel de abordare a angajatorului ofera tot dreptul candidatului sa refuze interviul.

 

Un alt caz care are legatura cu statutul marital si responsabilitatile aferente este cel

al lui Gabriel Hulea. Angajat al Ministerului Apararii Nationale, acestuia i s-a refuzat concediul pentru cresterea copilului. Dupa sapte ani de proces impotriva statului roman, a castigat procesul la CEDO si a primit daune morale de 8.000 de euro.

Criteriile din anuntul de angajare trebuie sa fie justificate de fisa postului. Invocarea statutului marital si a planurilor personale al candidatului sunt absolut ilegale. Potrivit Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, o persoana care se considera discriminata se poate adresa direct instantei de judecata.

Pasii prin care poti sesiza discriminarea

  • Notifica angajatorul cerandu-i sa inceteze actele de discriminare
  • Notifica Inspectoratul Teritorial de Munca
  • Daca nu se gaseste solutionare la solutiile propuse, ultimul pas este instanta de judecata.

 

Exista companii mari din Romania care au platit pentru discriminarea angajatilor, principalul motiv pana acum fiind concediul de maternitate si ocuparea postului cu un angajat cu contract de munca nedeterminata. De asemenea, au existat cazuri de discriminare pe baza statutului marital si a varstei. Pentru a evita astfel de cazuri, sfatuim candidatii sa analizeze anunturile de job-uri si cuvintele cheie care pot ascunde astfel de discriminari: ²pana la 30 ani², ²tanara/tineri², ²fara obligatii².

 

 

Citeste si alte articole despre drepturile angajatilor pe site-ul: www.recrutaresiselectie.ro

 

Iti recomandam articolele despre modificarile in Codul Muncii: http://goo.gl/dSRGg9

 

De Steluța Năstase-Lupu, online marketing specialist ABC Human Capital

A fost util articolul? 1
concediu de maternitate
  • AvatarAdriana zice

    Bunăseara doresc să-mi recuperez prenatalul din străinătate din Olanda și certificatul medical pentru sarcină

    • Steluţa NăstaseSteluţa Năstase zice

      Bună, Adriana,

      Cum te putem ajuta în acest caz?

Leave a Reply