• 23 Jan. 2017
  • 1 min

Ce loc ocupă România într-un clasament global al competitivității talentelor

talente
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

România se află doar la jumătatea listei într-un clasament care analizează 118 țări în funcție de capacitatea lor de a dezvolta, reține și atrage candidați pe piața muncii.

România ocupă a 55-a poziție din 118 state analizate în studiul Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2017, realizat de școala de business Insead, împreună cu grupul  Adecco, activ în zona serviciilor de recrutare și cu Human Capital Leadership Institute din Singapore.

România se clasează mai bine, la nivel general, decât țări precum Rusia, Serbia, Turcia și Argentina, dar în spatele unor state ca Bulgaria, Panama, Mauritius sau Ungaria.

Pe primele trei locuri în ierarhia țărilor/regiunilor „radiografiate” prin raportul GTCI se află Elveția, Singapore și Marea Britanie.

Performanța fiecărei țări este analizată în funcție de mai mulți indicatori principali și secundari. Cei șase indicatori principali din studiu sunt: Enable (felul în care legislația în vigoare și mediul de business încurajează dezvoltarea talentelor), Attract (atragerea talentelor), Grow (dezvoltarea talentelor), Retain (reținerea talentelor), Vocational and Technical Skills (abilități tehnice și vocaționale) și Global Knowledge Skills (abilități superioare).

România se poziționează cel mai bine față de alte state analizate la următorii indicatori:

– totalul angajaților absolvenți de liceu (16);

– populația absolventă de liceu (20);

– numărul celor înscriși în învățământul vocațional (20);

– numărul de firme nou deschise, raportat la 1.000 de locuitori (29);

– numărul de articole științifice și tehnice publicate (30).

Pe de altă parte, indicatorii la care România ocupă cele mai slabe poziții sunt:

– retenția talentelor (112);

– mobilitate socială (107);

– intensitatea competiției în diverse domenii de activitate (102);

– gradul de toleranță asupra imigranților (101);

– impactul taxelor asupra stimulării muncii (97).

Ediția din 2017 a studiului, lansat pentru prima dată în 2013, cuprinde nu doar o ierarhie a țărilor/regiunilor, ci și a orașelor. Pe primele trei locuri în clasamentul care numără 46 de orașe se află Copenhaga (Danemarca), Zurich (Elveția) și Helsinki (Finlanda). Bucureștiul nu apare în lista orașelor analizate în raportul GTCI.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply