• 14 Jun. 2016
  • 3 min

Ce zile libere legale ai în această vară şi care sunt drepturile tale

Din cele 12 zile libere în 2016, declarate sărbători publice sau religioase, şapte sunt în timpul săptămânii, printre care Rusaliile şi Sf Maria. Iată care sunt drepturile tale, dar şi drepturile şi obligaţiile angajatorilor.

Sigur îţi faci planuri pentru vacanţă în această vară, pe lângă zilele legale de concediu. Află că dacă ai contract de muncă în sectorul bugetar sau în cel privat ai dreptul la două weekenduri prelungite în perioada 18-20 iunie şi în perioada 13-15 august. Însă merită să te interesezi dacă există condiții speciale pentru tine prin natura jobului sau a companiei în care lucrezi.
În România, sunt aproximativ 6 milioane de angajați care au contracte de muncă, cotizanţi la fondul asigurărilor sociale, conform datelor Ministerului Muncii. Salariații au dreptul la aceste zile libere, însă există prevederi speciale legale pentru cei care lucrează în anumite domenii. O parte dintre aceștia vor acoperi activitatea de sărbătorile legale. Apare, desigur, întrebarea cine decide dacă angajatul lucrează sau nu și dacă angajații care vor sta acasă de sărbătorile legale vor recupera activitatea din aceste zile.

Iată ce zile libere legale mai ai de luat în 2016 conform Codului Muncii:

 

–  19 și 20 iunie, prima și a doua zi de Rusalii (duminică şi luni);
– 15 august, Adormirea Maicii Domnului (luni);
– 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României (miercuri)
– 1 Decembrie, Ziua Națională a României (joi);
– 25 și 26 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun (duminică şi luni);
– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbatori religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparținând acestora, conform Codului Muncii.

Prevederi speciale pentru sărbătorile legale

 

Există și excepții când vine vorba de angajații care își pot lua liber de sărbătorile legale: „Conform legii, companiile exceptate de la obligativitatea acordării zilelor libere sunt cele din domeniul alimentației publice, din domeniul sănătății și cele unde procesul de producție nu poate fi interupt sau costurile repornirii procesului de producție este prea mare. Începand de anul acesta, Curtea Constituțională a inclus pe lista excepțiilor și magazinele care comercializează produse non-alimentare în cadrul centrelor comerciale”, precizează Luminița Fășie – Payroll & Admin Manager la Adecco România.

Compensarea lucrului în zilele de sărbătoare

 

În companiile în care se desfășoară activitate în zilele legal libere, „opțiunea de a lucra în zilele de sărbătoare legală nu este a angajatului, ci a angajatorului. Lucrul în zilele de sărbătoare legală se compenseaza cu timp liber în următoarele 30 de zile sau cu plata unui spor la salariu, spor care nu poate fi mai mic de 100% pentru orele prestate în zilele de sărbătoare legală, conform Codului Muncii. Prevederea este valabilă pentru angajații din unitățile sanitare, din domeniul alimentației publice sau din companii unde activitatea nu poate fi întreruptă”, adaugă Luminița Fășie de la Adecco România.

Zilele legale libere sunt obligatorii, nu opţionale

 

Reprezentanţii agenţiilor de recrutare atrag atenţia asupra obligativităţii angajatorilor de a acorda zile libere legale angajaţilor: „Zilele de sărbătoare legală sunt zile libere pe care angajatorul este obligat să le acorde salariaţilor. Nu putem vorbi despre o ofertă a angajatorului, ci despre obligativitatea de a acorda zile libere salariaţilor proprii, conform legislației în vigoare”, declară Carmen Sminticiuc, Payroll and Temporary Workforce Manager în cadrul Lugera România.

Recuperăm zilele de sărbătoare luate?

 

În acest caz nu poate fi vorba de recuperarea activităţii ca în situaţia în care angajaţii sunt nevoiţi să rămână acasă din cauza grevelor sau a condiţiilor meteo: „Dacă angajaţii au beneficiat de zilele de sărbătoare legală, nu putem vorbi de recuperarea prin muncă a acestor zile, noţiunea de zile de sărbătoare legală reprezentând tocmai faptul ca în aceste zile nu se lucrează şi, ca atare, salariaţii nu au datoria de a recupera activitatea pe care ar fi prestat-o în zilele respective. Angajaţii (cu excepţia celor din serviciile medicale, din aprovizionare sau din companii care nu pot întrerupe activitatea) nu au varianta de a alege să lucreze în aceste zile şi, astfel, să li se acorde spor sau bonus pentru munca prestată în zilele de sărbatori legale”, menționează reprezentantul Lugera România.
Angajatorii care nu acordă zilele de sărbătoare legală sau nu acordă compensaţiile prevăzute de lege celor care lucrează în aceste zile, riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, potrivit avocat.net.

Zile libere pentru părinţi

 

Potrivit Codului Muncii, românii care au copil au dreptul la o zi liberă pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

A fost util articolul? 0
zile legalezile liberezile libere legale

Leave a Reply