• 7 Nov. 2017
  • 3 min

Cei mai bogați oameni din lume și primul lor job

Cei mai bogați oameni din lume și primul lor job

Cum ajungi să fii un multi-miliardar în dolari și ce faci cu toții banii ăia după ce i-ai obținut? La a doua întrebare cu siguranță am găsi fiecare câte un răspuns, dacă am avea șansa, dar la prima nu toți ne descurcăm. Pe unii nu îi interesează așa mult aspectul financiar (cu toate că probabil nu i-ar deranja să pice banii din cer), pe când alții caută în fiecare zi ecuația perfectă pentru a se număra printre cei mai bogați oameni din lume. Dar ce au făcut aceștia din urmă pentru a ajunge pe această listă? Ce traseu profesional i-a condus până aici?

Privind în urmă la poveștile de viață ale câtorva dintre cei mai bogați oameni din lume, am descoperit că nu există o singură ecuație pentru succesul financiar. E o combinație de încercări (multe dintre ele eșuate), renume, talent, loialitate, curaj și chiar îndrăzneală prostească.

1. Bill Gates – programator la 16 ani

Primul job al lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume conform Forbes și co-fondatorul Microsoft, a fost ca programator la Administrația Energetică Bonneville când avea doar 16 ani. Compania cvasi-guvernamentală își dorea să digitalizeze întreaga rețea, iar pentru a face acest lucru în timp record, a angajat cei mai talentați programatori din regiune. TRW, firma prin care a contractat aceste talente, a căutat în lung și-n lat cei mai apți candidați, iar pe parcurs a auzit de Gates, deja recunoscut ca un geniu în programare.

Cei din echipa TRW auziseră că e tânăr, dar nu și-au imaginat că e un adolescent. La interviu au fost surprinși să vadă un băiat de 16 ani „care arăta ca de 12”, așa cum povestește însuși Gates, și i-au spus:

„Se vede că suntem disperați. Am început să angajăm copii!”

Nu a fost neapărat un job mult-visat, dar pentru un an de zile, Bill Gates a lucrat alături de cei mai pricepuți programatori din zonă și a învățat constant, dezvoltându-se atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

2. Jeff Bezos – McJob de vară

Dacă Bill Gates a pornit totuși în domeniul pentru care e cunoscut, Jeff Bezos, fondatorul Amazon și al treilea cel mai bogat om din lume, a început mult mai jos în carieră – ca bucătar la McDonald’s. Decizia nu a fost una dificilă: voia un job pe timpul verii cât nu mergea la școală, iar tatăl său lucrase și el în trecut acolo. Știa că e ceva sigur și că va obține ce își dorește pe termen scurt.

A fost o perioadă dificilă și pentru că era cel mai tânăr din echipă, adolescentul avea cele mai neplăcute task-uri. Totuși, Bezos apreciază foarte mult experiența lui de atunci și susține că:

„Poți învăța ce înseamnă responsabilitatea din orice job, atâta timp cât îl iei în serios. Înveți multe ca adolescent la McDonald’s. E complet diferit de ce înveți în școală și nu trebuie să subestimezi valoarea acestei experiențe.”

3. Elon Musk le-a încercat pe toate

Elon Musk, fondatorul SpaceX, Tesla și al multor alte business-uri, a crescut în Africa de Sud, iar la vârsta de 9 ani a pus mâna pe primul calculator. A învățat singur să programeze , iar la 12 ani a vândut un mic joc video creat de el însuși, Blastar, pentru suma de 500 dolari. Cu toate că a început încă de mic ca software developer, Musk a încercat ulterior multe alte joburi.

La 17 ani s-a mutat în Canada și a încercat orice job i-a picat în mâini. A avut grijă de o grădină de legume, a tăiat lemne în Vancouver și a fost om de serviciu pentru camera tehnică de încălzire a unei fabrici de lemn. Jobul din urmă era foarte dificil deoarece camera respectivă putea fi accesată doar prin intermediul unui tunel strâmt, iar Musk trebuia să poarte un costum special destul de voluminos. Mai mult, dacă petrecea mai mult de 30 de minute în camera și tunelul respectiv, risca să moară de la căldură. În prima lui săptămână, Musk a început jobul respectiv alături de 30 alți oameni. Până la finalul primelor șapte zile, 27 dintre ei renunțaseră din cauza dificultății. Doar Musk și încă două persoane au continuat.

 

Ce lecții putem prelua din experiențele acestor persoane? În primul rând, faptul că primul job nu trebuie neapărat să fie de vis ca să ne propulseze în carieră. Din orice meserie putem învăța valoarea muncii, a banilor și limitele pe care le avem. În al doilea rând, cu toții avem un traseu profesional care ni se potrivește ca o mănușă, dar asta nu înseamnă că îl vom descoperi din prima. Așadar, dacă încă mai cauți, intră pe www.ejobs.ro și găsește-ți cariera care ți se potrivește!

 

A fost util articolul? 3
primul job

Leave a Reply