• 4 Jan. 2016
  • 2 min

Cele mai bune sfaturi pe care să le urmezi în timpul unui interviu

Candidaţii care îşi doresc să aibă succes în timpul unui interviu de angajare trebuie să ştie, printre altele, cum să respire corect ori cum să ofere răspunsuri concise, dar clare.

Candidaţii care se pregătesc de un interviu de angajare la începutul lui 2016 vor avea mai multe şanse de reuşită dacă ţin cont de câteva dintre cele mai importante sfaturi oferite de specialiştii în resurse umane din toată lumea, scrie The Guardian.

Răspunde în mai puţin de două minute

 

Orice răspuns oferit unui potenţial angajator în cadrul unui interviu de job nu ar trebui să depăseaşcă două minute. Dacă reprezentanul companiei va avea nevoie de informaţii suplimentare, îţi va cere să-i detaliezi amănuntele pe care le consideră importante. Vei putea să oferi răspunsuri fluente şi succinte doar dacă te pregăteşti în prealabil acasă. Exersează cu voce tare ceea ce doreşti să spui în timpul interviului de angajare astfel încât să elimini posibilele bâlbe.

Răspunsurile pe care le oferi pe parcursul interviului trebuie să aibă un început, o continuare şi un sfârşit clare. Dacă răspunsul e prea scurt, vei lăsa impresia că ai prea puţine lucruri de spus. În schimb, dacă vorbeşti prea mult, probabil că nu vei vorbi pe lângă subiect.

Nu pune întrebări evidente

 

Recrutorul te va întreba, la sfârşitul interviului, dacă ai anumite intrebări legate de companie sau de poziţia pentru care ai aplicat. Este foarte bine să pui întrebări, dar ai grijă ca tot ceea ce doreşti să afli să nu atingă lucruri despre care ai informaţii deja din timpul interviului. Totodată, nu uita că, deşi interviul se apropie de sfârşit, câteva întrebări inteligente reprezintă o oportunitate foarte bună prin care poţi să te vinzi. O sugestie de întrebare pe care i-o poţi adresa recrutorului ar putea fi: „cum influenţează problema pe care aţi descris-o strategia de business a companiei?”.

Discuţiie private nu sunt întotdeauna private

 

Fii politicos nu doar cu intervievatorul tău, ci şi cu portarul clădirii în care urmează să ai interviul, ori cu alte persoane pe care ai putea să le întâlneşti în drumul către discuţia cu potenţialul angajator. Altfel, există foarte mari şanse ca atitudinea ta „nepotrivită” să apară pe anumite reţele sociale şi să-ţi compromiţi şansele de a obţine jobul dorit. Tot legat de reţele sociale, ai grijă ca profilele tale online să fie „suficient de curate” astfel încât să nu-l faci pe reprezentantul  companiei care te-a chemat la interviu să-şi pună anumite întrebări despre tine.

Respiră corect

 

Un candidat ar trebui să se simtă încrezător şi relaxat în timpul unui interviu de angajare, astfel că exerciţiile de respiraţie sunt de un real ajutor. Când ai emoţii, creierul nu se mai oxigenează corespunzător şi simţurile tale pot avea de suferit. Câteva respiraţii adânci, executate la intervale regulate de timp, te ajută să rămâi calm şi concentrat pe durata întâlnirii cu recrutorul.

Nu te pregăti în exces şi prezintă-te aşa cum eşti în realitate

 

Candidaţii trebuie să se pregătească înaintea unui interviu de angajare, dar nu atât de mult încât să lase impresia că citesc răspunsurile de pe o foaie de hârtie. Îţi poţi nota anumite puncte într-o agendă, elemente cheie pe care să le subliniezi în timpul discuţiei, dar răspunsurile pe care le oferi trebuie să fie naturale şi să-i arate recrutorului că eşti entuziasmat de oportunitatea oferită.

A fost util articolul? 0
interviu de angajare

Leave a Reply