• 27 Feb. 2024
  • 3 min

Top 5 greșeli la interviu care stau între tine și un job în IT

Cele mai comune greșeli la interviu care stau între tine și un job în IT

Ai avut deja câteva interviuri pentru un job în IT în ultima perioadă însă niciunul nu a mers mai departe de această etapă?

Într-o astfel de situație, poate ar fi indicat să descoperi câteva sugestii practice menite să-ți mărească șansele de a obține poziția dorită. Cu această ocazie, vei afla și care sunt greșelile pe care ar trebui să le eviți în timpul interviurilor? Să începem!

 

1. Nu te informezi suficient despre potențialul angajator

În topul diverselor greșeli la interviu (indiferent de rolul pentru care aplici) este lipsa informării cu privire la activitatea pe care o desfășoară compania în cadrul căreia susții interviul în vederea angajării. Chiar dacă ai experiența profesională și abilitățile necesare alți candidați pot obține jobul pentru care concurezi prin simplul fapt că au știut să răspundă la întrebarea „Ce știi despre compania noastră?”. În acest sens, îți recomand să studiezi site-ul companiilor unde urmează să ai interviu, să le vizitezi paginile de social media ori să consulți, dacă este cazul, cele mai recente articole cu privire la posibilele noutăți – extinderea companiilor respective, deschiderea unor noi filiale de lucru, implementarea unui sistem intern nou, oficializarea unui parteneriat foarte important etc. Poți atrage astfel atenția în sensul pozitiv, iar candidatura ta va obține puncte în plus.

 

2. Lipsește o descriere completă a background-ului tău

Chiar dacă ești un candidat cu profil tehnic și ai diverse certificări și experiențe ce atestă nivelul tău profesional este foarte important și cum îl descrii. Dacă o calificare pe care o ai sau o anumită abilitate nu sunt concret articulate, este posibil să pierzi puncte în detrimentul altor candidați care-și dau mai mult silința în acest sens. Chiar dacă ești un bun IT-ist, nu te aștepta ca alte persoane să înțeleagă din prima acest lucru.

Cum poți oferi o descriere ok? Menționează unde ai folosit abilitățile deținute, descriind totodată și diferite situații practice în care ai fost nevoit să pui în practică anumite operațiuni tehnice. De asemenea, punctează cum ai rezolvat o situație dificilă și, în general, descrie nu doar ce ai făcut ci și cum ai făcut. Poți specifica și diferite proiecte în echipă la care ai luat parte și ce ți s-a părut cel mai interesant în cadrul lor.

 

3. Comportamentul din timpul interviului mai poate fi îmbunătățit

Nu te obligă nimeni să jubilezi de fericire sau de entuziasm (în timpul interviului) mai ales dacă în general nu-ți sunt caracteristice astfel de exprimări, însă un mic efort de a rămâne proactiv pe durata conversației cu intervievatorul este de dorit. Caută să oferi răspunsuri concise, să adresezi întrebări pe subiecte care ți-au trezit interesul, să ai o atitudinile optimistă, să privești interlocutorul când îi vorbești și să nu-i eviți constant privirea, să nu te grăbești în a oferi răspunsuri doar de dragul de a le da ș.a.m.d.

 

4. Timing-ul și comunicarea sunt deficitare

Se spune că dacă vorbești clar nu este loc de interpretare și nu-ți este afectată imaginea. Ei bine, cam așa stă treaba și cu interviurile. Încearcă să te prezinți la timp iar dacă totuși întârzii anunță acest lucru înaintea de întârzierea propriu-zisă. Mai mult, prin simplul fapt că anunți din timp că ajungi mai târziu poți câștiga un punct în plus că ai anunțat acest lucru și astfel angajatorul nu își blochează activitatea ci, din contră, o continuă până la sosirea ta.

 

5. Îți promovezi în exces experiența și calificările

Dacă te vei concentra să subliniezi de prea multe ori o realizare profesională, o certificare sau o anumită experiență este posibil să ridici semne de întrebare prin simplul fapt că te axezi prea mult pe acele aspecte în loc să îți dedici timpul pentru a prezenta situații diversificate din care angajatorul își poate face o imagine de ansamblu concretă și poate astfel să coreleze mai bine profilul tău cu cerințele jobului scos la bătaie. Sigur, sunt anumite contexte în care este foarte important să menționezi sau să reamintești un anumit subiect – însă nu încerca să te concentrezi doar pe asta.

 

În concluzie, este esențial să eviți aceste greșeli la interviu atunci când aplici pentru un job în IT, deoarece ele pot fi factori decisivi în calea ta către succesul profesional. Prin pregătire temeinică și atenție la detalii, poți transforma fiecare interviu pentru un job în IT într-o oportunitate reală de a-ți urmări pasiunea în domeniu. De asemenea, investiția în cunoștințe și abilități relevante pentru postul dorit, împreună cu o prezentare clară a experienței și calităților tale, poate face diferența între a fi sau a nu fi selectat pentru jobul dorit. Îți recomand să folosești fiecare interviu drept o lecție de învățare și îmbunătățire, iar astfel îți va veni din ce în ce mai ușor să-ți atingi obiectivele profesionale în IT!

 

Ți-a plăcut articolul Cele mai comune greșeli la interviu care stau între tine și un job în IT? Citește și:

Cum să-ți construiești brandul personal

Ce avantaj financiar ai dacă îți iei primul job

Cum se redefinește peisajul joburilor part-time

 

A fost util articolul? 4
greșeli interviu ITgreșeli la interviu

Leave a Reply