• 21 May. 2013
  • 3 min

Cinci lucruri care conteaza pentru a-ti atinge potentialul maxim

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

www.amaltea.ro Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro Pentru a-ti atinge potentialul maxim, trebuie sa te dezvolti, ceea ce inseamna sa ai o atitudine potrivita […]

www.amaltea.ro
Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro

Pentru a-ti atinge potentialul maxim, trebuie sa te dezvolti, ceea ce inseamna sa ai o atitudine potrivita in orice imprejurare, sa iti identifici atuurile, sa iti aprofundezi pasiunile, sa iti stabilesti clar obiectivele si sa iti perfectionezi abilitatile. Ca sa iti descoperi scopul, trebuie sa lucrezi mai mult la capitolul constiinta de sine; pentru a deveni un om bun, trebuie sa iti slefuiesti caracterul; ca sa avansezi in cariera, trebuie sa iti perfectionezi abilitatile, iar pentru a-ti atinge scopurile financiare, trebuie sa stii mai multe despre cum functioneaza banii.

Constientizarea propriei valori
Intrucat nimeni nu poate face lucruri marete daca nu este pe deplin sincer cand vine vorba de propria persoana, pentru a te dezvolta, trebuie sa stii care sunt punctele tari si cele slabe, unde anume te afli in prezent si incotro vrei sa te indrepti. Nu vei fi niciodata implinit daca vei face numai lucruri care nu iti plac, iar cheia succesului este sa faci lucrurile la care esti bun. Nu poti invinge daca nu incepi; cei care ajung in top sunt cei care au initiativa, care cauta circumstantele pe care le doresc, iar daca nu le pot gasi, si le construiesc singuri.

Mediul corespunzator in care traiesti
Daca esti intotdeauna in fruntea clasei, atunci nu te afli in clasa care trebuie; daca vrem sa ne dezvoltam si sa ne atingem potentialul, trebuie sa ne desfasuram activitatea intr-un mediu corespunzator. Nu poti schimba locul si momentul in care te-ai nascut, nu-ti poti schimba ADN-ul sau inaltimea, dar iti poti schimba atitudinea vizavi de ele.
– Evalueaza mediul in care iti desfasori activitatea in prezent si motivele principale pentru care iti doresti o schimbare, astfel incat sa actionezi in acest sens. Petrece timpul cu oameni de la care ai de invatat, viziteaza locuri frumoase, participa la evenimente interesante, citeste carti bune, asculta muzica de calitate.
– Alege persoanele potrivite cu care sa iti petreci timpul: persoane pozitive, care se afla deasupra ta din punct de vedere profesional si, mai presus de toate, oameni care aleg culmile si care se dezvolta la nivel personal. Cei cu care ne asociem in mod obisnuit sunt numiti „grup de referinta“, iar acesti oameni determina pana la 95% din succesele sau esecurile noastre in viata.
– Mergi inainte in ciuda criticilor. Indiferent ce curs alegi sa urmezi in viata, va exista intotdeauna cineva care sa iti spuna ca ai gresit. Inainte de a face o schimbare majora, cere sfatul unor persoane in care ai incredere, insa ia singur deciziile. La final, esti singurul raspunzator pentru alegerile pe care le-ai facut in viata.

Suferintele din trecut
Fiecare dintre noi are un dosar al propriilor suferinte, cu esecuri si experiente negative. Suferinta poate avea la baza lipsa de competenta si de experienta, dezamagirea, existenta unor conflicte, starea de sanatate precara, pierderi financiare, insa toate acestea, daca sunt gestionate cum trebuie, pot deveni piloni de sustinere pentru un viitor succes. Atunci cand esti victima unei suferinte, optimismul si creativitatea iti ofera oportunitatea de a transforma suferinta in beneficiu. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta cazul unui crescator de pui al carui teren era inundat tot timpul in fiecare primavara. Desi pasarile ii mureau inecate, el nu dorea sa isi paraseasca ferma si nici sa se mute de acolo. Intr-un an, dupa ce i-au murit toate pasarile, i-a spus sotiei: „M-am saturat! Nu mai stiu ce sa fac. Mi-au murit toate gainile”, la care aceasta din urma i-a raspuns: „Nu e nimic. Cumparam rate”. Cei care profita la maximum de experientele neplacute sunt cei care gasesc solutii creative la ele. Dificultatile sunt inevitabile. Optional este sa inveti ceva din ele.

Decizia de a face schimbari in viata
Daca vrei sa te dezvolti si sa iti atingi adevaratul potential, trebuie sa fii dispus sa renunti la lucruri pe care pui pret. In viata exista multe rascruci – oportunitati de a ajunge pe culmile succesului sau riscul de a ajunge jos de tot. Inainte de a face o alegere importanta, este bine sa constientizezi care sunt avantajele si care sunt dezavantajele acestei hotarari. Poti alege sa iti schimbi jobul actual cu un alt job, la fel de bine platit, dar care implica mai multe responsabilitati, oferindu-ti sansa de a avansa in cadrul companiei… sau poti ramane la nesfarsit in aceeasi companie, facand aceleasi lucruri in fiecare zi, fara sa te mai dezvolti pe plan personal. Fiecare alegere atrage dupa sine beneficii sau consecinte negative, dar constiinta propriei valori te ajuta sa faci alegerea potrivita. Viitorul nu se afla intr-un job, ci in cel care detine jobul.

Alegerea unui model de urmat
Este greu sa progresezi cand nu ai pe cine sa urmezi, iar daca te urmezi doar pe tine, iti dai seama ca te invarti in cerc. Majoritatea oamenilor care decid sa se dezvolte pe plan personal isi gasesc la inceput propriii mentori in paginile cartilor, iar ulterior persoane pe care le intalnesc in viata. Este indicat sa iti gasesti modele de urmat de la care ai ceva de invatat si care iti pot oferi sfaturi referitoare la imaginea de ansamblu a vietii si a carierei tale. In cazul in care intentionezi sa intri in politica in conditiile in care nu ai mai facut niciodata asa ceva, nu ai nevoie de sfatul presedintelui tarii. Daca te afli abia la inceput de drum, aproape toate intrebarile isi pot gasi raspunsuri la persoane aflate cu doua sau trei trepte ierarhice deasupra ta, nu cu zece. Este bine sa inveti sa accepti sfaturi de la oamenii care au reusit deja in zona in care vrei sa ajungi tu; prezenta unui mentor te va ajuta sa evoluezi mai repede.

Un articol redactat de Editura Amaltea pentru eJobs.ro
www.amaltea.ro

Pentru aprofundare, Editura Amaltea va recomanda cartea „Cele 15 legi supreme ale dezvoltarii personale“, autor John Maxwell, 2013.

A fost util articolul? 2

Leave a Reply