• 28 Sep. 2009
  • 3 min

Cine este mai puternic: individul sau echipa?

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Mitul Echipei sau Mitul Individului? Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training © Extreme Training, http://www.traininguri.ro Tot mai mult in ultima vreme se pune accentul […]

Mitul Echipei sau Mitul Individului?

Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training
© Extreme Training
, http://www.traininguri.ro

Tot mai mult in ultima vreme se pune accentul pe lucrul in echipă! Mulţi dintre noi suntem de acord cu acest concept mai mult in teorie, cand vine vorba de practică ne convingem cu mare uşurinţă că ceea ce faci TU este mai bun făcut. Ba mai mult vezi in lucrul in echipă o pierdere de vreme, mai ales că ţi se pare că se pierde mult prea mult timp cu discuţii inutile! Lista dezavantajelor poate continua şi nu are rost să ne ascundem susţinand că formula ideală de lucru este cea in ECHIPĂ.

Nu mi-am propus in acest articol să demonstrez că lucrul in Echipă este doar un mit, intrucat realitatea m-ar contrazice imediat! Cert este insă că sunt oameni care sunt de acord că lucrul in echipă este mai eficient şi oameni care afirmă contrariul! Cea mai mare greşeală ar fi să spunem că unii dintre ei greşesc iar ceilalţi au dreptate. Fiecare are dreptate.

Aici avem de-a face cu două categorii de oameni!

Omenii tip INDEPENDENT numiţi in cazul de faţă VULTURI

Vulturii văd lucrurile in felul următor:
– vor să lucreze singuri
– vor să-şi asume responsabilitatea
– işi spun: e mai greu de unul singur, dar mai sigur

Omenii tip COOPERANT numit in cazul de faţă RANDUNICĂ

Randunicile văd lucrurile cu totul diferit:
– Cred că 1 + 1 = 3 (unde sunt doi puterea creşte)
– Munca in echipă dă rezultate mai bune
– Nu vor să lucreze singuri

Orice manager de resurse umane trebuie să inţeleagă aceste două tipologii. Ar fi un eşec să incerci să le convingi pe oricare din ele că lucrurile stau diferit! Prin urmare trebuie să te aşezi acolo unde iţi este locul. Posibil ca tu să ai rezultate excelente intr-o echipă sau poate in afara ei!
Nici vulturul nici randunica nu trebuie luată in sens negativ sau pozitiv acestea sunt tipare de Lucru şi trebuie să le acceptăm ca atare!

Lucrul in echipă este un fenomen. Chiar şi in vanzări sunt companii care au adoptat o politică a lucrului in echipă dand target de echipă, iar vanzările merg foarte bine.

De ce sunt totuşi importante echipele? Care sunt avantajele lor?

Dragi Vulturi incercaţi măcar să inţelegeţi că şi lucrul in echipă poate să dea rezultate, uneori chiar foarte bune. Un Manager iscusit trebuie să ştie să imbine aceste două tipologii chiar şi atunci cand avem de-a face cu o singură echipă formată atat din vulturi cat şi din randunici, găsind pentru fiecare un rol potrivit competenţelor sale. Am ţinut să fac aceste precizări legate de tipologii nu pentru a vă inţelege pe voi ci a-i inţelege pe ceilalţi, mai ales pe cei diferiţi de voi atunci cand vine vorba de lucrul in echipă!

{article-2974.jpg}

Şapte trăsături de AUR ale echipelor?

1. sunt cele mai indicate pentru a rezolva probleme complexe care necesita opinii şi cunoştinţe diferite!
2. reprezintă un excelent mediu de invăţare!
3. sunt mult mai orientate spre obiective decat organizaţia in ansamblul sau si işi stabilesc mult mai uşor o viziune si un scop propriu (este mai uşor de identificat un obiectiv al unei echipe)!
4. valorifica mai bine resursele fiecărui membru!
5. sunt mai flexibile decat grupurile organizaţionale, pentru că pot fi mult mai uşor formate, dizolvate, reorganizate sau redimensioante!
6. cultivă loialitatea şi funcţionează pe principiul: “toţi pentru unul şi unul pentru toţi”
7. favorizează delegarea de responsabilităţi pentru că oferă garanţia de a controla comportamentul membrilor săi, prin norme proprii.

Concluzii şi sfaturi:

Pentru departamentul HR: Cand faci recrutarea ar fi foarte bine să şti dacă iţi trebuie o Randunică sau un Vultur. Odată ce şti ce-ţi trebuie ai la indemană destule instrumente HR pentru a-l găsi şi a-l alege!

Pentru cei care cred in echipe: Ea funcţionează atata vreme cat e manageriată bine şi e compusă preponderent din Randunici. Nu poţi contesta insă niciodată valoarea unui Vultur dacă acesta are disponibil Piscul pe care să se aşeze!

Pentru cei care nu cred in echipe: Incearcă să inţelegi şi să accepţi că şi o echipă poate avea rezultate care nu pot fi atinse individual!

Atat valoarea individului cat şi valoarea echipei va face faţă provocărilor capitalismului. Depinde doar de obiectivele pe care le avem. Unele pot fi atinse de către o echipă altele de către indivizi ca nu lucrează obligatoriu Ãin echipă.

Care este Mitul?

In ciuda faptului că se face apologia echipei tot mai mult, in mai toate revistele de specialitate, consider cu tărie că individul nu trebuie dezumanizat, nu trebuie să-i negăm comportamentul, nu are rost să ne furăm căciula singuri, nici nu are rost să ne transformăm in cooperativă dacă nu este cazul!

Care este Mitul pană la urmă, individul sau echipa? Răspunsul este simplu! Mit este acela care afirmă că eficienţa este dată fie numai de echipe fie numai de indivizi! Eficienţa este dată de folosirea corespunzătoare atat a individului in afara echipei cat şi a echipei in sine atunci cand este necesar!

Acest articol este un răspuns la intrebarea pe care am primit-o pe blogul Extreme Training legat de controversa echipă/individ. Dacă ai intrebări poţi accesa oricand blogul nostru http://blog.traininguri.ro unde poţi primi consiliere gratuită in unul dintre domeniile: management, leadership, negociere, manipulare, resurse umane, etc. De asemenea poţi accesa unul din cursurile noastre disponibile in acest moment (cursul de Leadership şi Dezvoltare Managerială sau Cursul de Manipulare) toate detaliile le găseşti pe http://www.traininguri.ro

Articol scris de Marian RUJOIU, Trainer Extreme Training
© Extreme Training, http://www.traininguri.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply